Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна с две номинации за наградата "Сирак Скитник"

| обновено на 25.01.23 в 21:37
3
Снимка: Архив БНР

На 25 януари отбелязваме Деня на Българското национално радио. На тази дата през 1935 година цар Борис ІІІ издава указ, с който радиоразпръскването у нас става държавна собственост. Ежегодно на този ден се връчват наградите „Сирак Скитник“ за изключителни постижения в радиожурналистиката и радиопроизводството през изтеклата година и за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Най-високият приз носи името на първия директор на БНР – писателят, критикът, художникът, общественикът Сирак Скитник /Панайот Христов/. Всеки от екипите на регионалните и национални програми на БНР издига своите номинации в три категории - „Индивидуална награда за радиожурналистика“, „Награда за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект“ и в категория „Голямата награда „Сирак Скитник”.

Радио Варна е с две номинации за наградата на БНР "Сирак Скитник" -  за мултимедийния проект "Пътешествието - с Марто и Сарандев не само на море" 2, номинира и кореспондента на БНР в Добрич Мая Щърбанова за отразяването на украинската бежанска вълна у нас.

От 25 февруари 2022 г., ден след нападението над Украйна, Мая Щърбанова ежедневно задълбочено и професионално следи темата с пристигащите вълни бежанци, настаняването им, проблемите на българските хотелиери и власти с обгрижването на украинците, със социализацията им. Освен за националните радиопрограми, Мая Щърбанова работи и за регионалната Радио Варна, с допълнителни материали, важни и интересни тематични разработки за аудиторията на Източна България. Важно е да се отбележи, че много често акцентът в материал за регионалната аудитория е различен от този за националната, често изисква много повече подробности и търсене на допълнителни коментатори.



Силата на Мая като репортер освен в новините ярко се прояви във включванията й на живо в програмата на Радио Варна – в публицистичните предавания „Пост Фактум“ и „Позиция“, в информационните блокове. Слушателите бяха информирани в мига, в който се случваше нещо на ГКПП Дуранкулак или Кардам, уловени и разказани бяха не само фактите, но и коментарите на експертите – институционални и НЕинституционални; слушателите емоционално ставаха /и все още стават/ свидетели на събитията по границата, в местата за настаняване, на техните протести, на личните им истории. 

Мая Щърбанова за първи път се среща с човешкото лице на войната, онова страдащо лице на всеки човек, бягащ от ужаса на огъня, на границата при Дуранкулак.

"Границата при Дуранкулак -  червен автомобил, препълнен с куфари. На задната седалка момиченце и момченце, между тях клетка с кученце, а отпред двамата родители, които опитват да спасят най-скъпото за тях от войната. За мен като кореспондент, войната в Украйна доби реални измерения точно тогава, видях я в очите на тези изплашени хора, не предполагах, че в следващите месеци ще видя още стотици автомобили, автобуси, хиляди хора - предимно майки и деца. Техните истории ме хванаха за гърлото в момент, в който можех да се закълна, че журналистическата ми душа, калена в професията, ме е е научила да посрещам почти всяка мъка със стоицизъм. Затова в първото включване по "Хоризонт" не можах да скрия напълно вълнението си... През месеците март и април записаните от мен украинци казваха, че надеждата им е войната скоро да свърши и те да се приберат в домовете си. Днес вече почти никой не говори за края на войната. Надеждата всичко да остане зад гърба им като че ли почти е угаснала точно както угаснаха светлините от домовете на милиони украинци...  Зима е и се очаква бежанската вълна да се засили отново, а журналистите да продължим да бъдем там, където има нужда от нашия глас и точни възприятия. Въпросът можем ли да помогнем на бягащите от войната като държава обаче остава... А като хора, съм сигурна, че можем (...) ", споделя Мая Щърбанова:



Предложението на екипа на Радио Варна е наградата “Сирак Скитник” в категория „Награда за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект, музикален радиопроект“ за 2022 г. да бъде присъдена на мултимедийния проект на Радио Варна “РАДИО ВАРНА: ПЪТЕШЕСТВИЕТО; Част ВТОРА - с Марто и Сарандев НЕ САМО НА МОРЕ“.

Проектът е с автори репортерът Мартин Николов и фоторепортерът Румен Сарандев. Осъществи се в рамките на една седмица (средата на месец юни 2022 г.), през която репортерите бяха в селата Българево, Тюленово, Дуранкулак, Граничар, Кайнарджа, Ново Ботево, Оногур, крепостта Палматис, каньона на Сухата река, с. Огражден, ЖП гара Кардам, пътуваха с автомобил, летяха със селскостопански самолет, катериха скали пеш...

Изборът на мултимедийния характер на проекта е свързан с възможностите, които предлагат стрийминг включванията и все по-големият интерес на аудиторията към визуализирането на информацията. Целта на проекта беше колкото да се предложат на слушателите и читателите на сайта малко познати туристически обекти и маршрути в Североизточна България през период на отпуските, толкова и обективно да се представят проблемите на живеещите и работещите в региона. Проектът представи другото лице на Северното Черноморие и Добруджа - не само като място за плаж, а и като място, което се обезлюдява и икономически изостава. В репортажите и интервютата.

Мартин Николов и Румен Сарандев разказват и показват живота в малките населени места, някои от тях само с един жител, на Варненска, Добричка и Силистренска област (и трите са в региона на покритие на Радио Варна), срещат ни с интересни личности, разказват заедно с изследователи за непознати места и природни феномени, коментират трудния начин да правиш бизнес в тази част на страната.



Проектът включваше три ежедневни репортерски „live“ включвания в ефира на Радио Варна със събеседници в различни програмни отрязъци чрез системата Report-IT /минимизира т.нар. телефония в ефира и създава документалност на звуковата картина/, и подготовката на две едночасови обзорни предавания. Интервютата и репортажите успоредно с радиоизлъчването бяха публикувани в сайта на Радио Варна в специално брандирана рубрика, а видеостриймингът – в профилите ни в социалните мрежи.

"Пътешествието 2 - с Марто и Сарандев не само на море" - част едно

"Пътешествието 2 - с Марто и Сарандев не само на море" - част две

Пътешествието 2 - с Марто и Сарандев не само на море" - част три


Проектът „РАДИО ВАРНА: ПЪТЕШЕСТВИЕТО; Част ВТОРА - с Марто и Сарандев НЕ САМО НА МОРЕ“ демонстрира и доказва възможностите на радиото извън традиционния ефир, както и качествата на репортерите му да създават смислено, интересно, стойностно и уникално съдържание.

Той е част от по-голяма идея на екипа на БНР – Радио Варна „РАДИО ВАРНА: ПЪТЕШЕСТВИЕТО“. Първото му издание - “Пътешествието 1 - с Марто и Митака НА МОРЕ“, е осъществено през лятото преди КОВИД пандемията.

Днес, часове преди церемонията по награждаването, Румен Сарандев и Мартин Николов гостуваха в предаването "Новият ден" с водещ Иван Барбов:





 "Къде бяхме? Бяхме навсякъде, където можахме да отидем и докъдето стигаше служебната кола на Радио Варна. Караше Румен (Румен Сарандев) и минавахме през места, където нямаше и асфалт - между дупките имаше асфалт", спомнят си с усмивка Марто и Сарандев.

В едната посока стигат до Малък Преславец, община Зафирово. А в другата посока...

"От морето до реката. До Граничар, бяхме и в Шабла", споделя Румен Сарандев.

Той е шофьорът на служебната кола, макар и да е летял със самолет, за да предава Радио Варна видео в социалните мрежи. Цялата техническа поддръжка е негово дело, а търсенето на интернет и обхват на телефона се оказват истинско предизвикателство за двамата. "Спомням си, че на едното от местата търсихме обхват под една липа, пълна с пчели", коментират Марто и Сарандев.

Много хубави места с прекрасна природа и човечност срещат двамата, благодарение на "Пътешествието".

"Като излезем от всички тези боричкания кой е по-по-най на политическо ниво, има хора, които са много по-човечни от това, което медиите показват. Срещите бяха много, а всеки един, когото срещнахме, си е цяла Вселена", подчертава Мартин Николов.

Как приемат тази номинация? С типична скромност и чувство за хумор двамата се поглеждат и засмяват. След което Мартин отговаря сериозно: "Според мен признанието би дошло да повторим, потретим "Пътешествието" и всяко следващо да е още по-мащабно и осигурено".

Цялото интервю с Мартин Николов и Румен Сарандев чуйте в звуковия файл по-нагоре в публикацията.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30