Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

52-годишна жена роди здраво бебе благодарение на донорска яйцеклетка

| обновено на 27.01.23 в 10:16

Чудесата се случват на тези, които вярват и не се отказват.

По пътя не е лесно. Обаче надежда има за всички, които се борят.

Така наскоро живот на здраво бебенце дава жена, която е на 52 години, от Варна.

Процедурата е извършена във варненския център за асистирана репродукция на Аг-болницата във Варна от д-р Кателия Александров, като частично финансирането за нея се осъществява от Община Варна.

Преди това пациентката има два неуспешни опита. Третият, успешен, е чрез замразен ембриотрансфер. А бебенцето е момче, родено в Аг-болницата.


Донорите са 2-3 пъти по-малко от нуждаещите се, каза за Радио Варна Валентина Иванова- координатор за Североизточна България на Фондация “Искам бебе”.

Условията при жените са да бъдат здрави, на възраст до 32-33 години и да имат едно родено дете.

„Точно ти можеш да помогнеш!“ е мотото на информационната кампания за даряване на яйцеклетки.

Тя стартира преди дни и се осъществява с подкрепата на Община Варна.

Успеваемостта с донорски генетичен материал е по-голяма, когато донорите са българи, уточни Валентина Иванова.


Чуйте какво добави тя пред репортера ни Ваня Славова:


Община Варна е една от първите общини, внедрили програмата за финансово подпомагане за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми.
На регионално ниво партньори на Община Варна са Фондация „Искам бебе” и  проф. Емил Ковачев от общинската АГ болница „Проф. д–р Д. Стаматов”.
Смята се, че всяка шеста двойка или около 15 % от двойките имат трудности в зачеването.
Стерилитетът може да бъде както от страна на жената, така и от страна на мъжа. Понякога проблеми има и при двамата партньори. Има и случай, в които той е с неизяснен произход.
Съгласно параметрите, кандидатите трябва да отговарят на следните критерии:
- двойките във фактическо съжителство и семействата, следва да са български граждани и поне единия от кандидатите да притежава постоянен адрес на територията на община Варна през последните 2 години;
- да нямат задължения към община Варна и данъчни задължения към държавата;
- да са с непрекъснати здравноосигурителни права;
- да не са поставени под запрещение или криминално проявени лица, да не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, независимо от последвала реабилитация;
- да са семейства или двойки, живеещи на семейни начала.

Кандидатите подават искане по образец до кмета на община Варна, заедно с приложени документи, които се депозират лично или чрез пълномощник на гише „Здравеопазване” в Община Варна. Процедурата е облекчена - от кандидатите не се изискват свидетелство за съдимост, документ за платени здравни осигуровки, наличието или отсъствието на задължения, които се проверяват по служебен път. Постъпилите искания се приемат и проверяват за съответствие от служител в дирекция „Здравеопазване”. Същият завежда исканията в деловодната система на Община Варна. Депозираните искания за финансово подпомагане се разглеждат и одобряват от комисия, назначена със заповед на кмета на общината. След това комисията се произнася с решение за всяка преписка като се изготвя протокол, който се внася от дирекция „Здравеопазване“ до председателя на Общински съвет – Варна. Окончателните размери на финансовите средства за лечение на безплодие на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала, се определят с решение на Общинския съвет.

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешна благотворителна кампания "Подари живот на бебе Божидар"

Спешна благотворителна кампания в помощ на малко дете от Варна събира средства за неговото лечение. Божидар е роден в 26-а гестационна седмица или 14 седмици преди термин, 1030 гр., първи близнак (братчето му напуска този свят само два дни след раждането), с интравентрикуларен мозъчен кръвоизлив III степен. Две седмици след раждането..

обновено на 23.03.23 в 20:03

Част от ул. "Стефан Караджа" във Варна е блокирана заради Гъбата

Текат строително-монтажну дейности в терена на емблематичната баня "Гъбата". Заради строежа е блокирана част от ул. "Стефан Караджа", видя репортер на Радио Варна.  Припомняме, тежа техника влезе в огражденията началото на февруари. Новината за предстоящото събаряне на сградата предизвика недоволство. В края на ноември граждани направиха  жива верига..

обновено на 23.03.23 в 18:27

Защо да рециклираме мартениците си, вместо да мърсим природата?

Мнозина от вас сигурно още пазят мартениците си, чакайки да видят щъркел, да ги закачат на цъфнало плодно дърво или да ги сложат под камък с пожелания за здраве и късмет. Това повелява традицията, но за разлика от мартениците, тя не е адаптирана. В миналото мартениците са се изработвали само от естествени вълнени конци, които се разграждат във..

публикувано на 23.03.23 в 14:37

Албум на JP3, записан в Радио Варна, звучи по радиостанции отвъд Океана

Албум на JP3, записан в Радио Варна, звучи по радиостанции отвъд Океана. Музиката от албума на джаз триото On the Way радва слушателите в САЩ и Канада. Щастлив съм да споделя, че новият ни пети албум се слуша в САЩ и Канада и че е вторият най-предпочитан от редакторите и диджеитe, сподели лидерът на триото Живко Петров пред Jazz FM. Той посочи, че в САЩ..

публикувано на 23.03.23 в 10:50
Черноморски обикновен делфин - Delphinus delphis ponticus

Започва наблюдение на популацията на делфините в Черно море

С настъпването на пролетта започва да се следи и популацията на делфините в Черно море. Миналата пролет е констатирано, че случаите на дезориентирани и на мъртви делфини по крайбрежието са нараснали. Това най-вероятно е последица от войната. От екипа, който брои тези животни, призовават балчиклии за съдействие – един от хидрофоните, закотвен..

обновено на 23.03.23 в 08:51

Театрална трупа "Феникс" - възраждането

Театрална формация „Феникс” към „Сдружение Феникс 2009” работи по проект за създаването на нова детско-младежка театрална формация "Феникс Джуниър". В нея ще бъдат привлечени деца и младежи до 18 години. Проектът е насочен към интеграция и социализация на деца и младежи със и без увреждания. Зад тази идея стои нещо много по-дълбоко. И колкото и..

публикувано на 22.03.23 в 13:46

С изложба в Балчик отбелязват Световния ден на водата

Културен център „Двореца“ – Балчик отбелязва Световния ден на водата – 22 март 2023 г., с тематична изложба зa peĸa Mapицa c aĸцeнт въpxy нeйнoтo биoлoгичнo paзнooбpaзиe. Тя е подредена в зала „Учебен център“ и ще продължи до 17 април. Ежегодната инициатива на ООН за отбелязване на Деня на водата датира от 1993 г. Официална тема..

публикувано на 22.03.23 в 12:08