Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

52-годишна жена роди здраво бебе благодарение на донорска яйцеклетка

| обновено на 27.01.23 в 10:16

Чудесата се случват на тези, които вярват и не се отказват.

По пътя не е лесно. Обаче надежда има за всички, които се борят.

Така наскоро живот на здраво бебенце дава жена, която е на 52 години, от Варна.

Процедурата е извършена във варненския център за асистирана репродукция на Аг-болницата във Варна от д-р Кателия Александров, като частично финансирането за нея се осъществява от Община Варна.

Преди това пациентката има два неуспешни опита. Третият, успешен, е чрез замразен ембриотрансфер. А бебенцето е момче, родено в Аг-болницата.


Донорите са 2-3 пъти по-малко от нуждаещите се, каза за Радио Варна Валентина Иванова- координатор за Североизточна България на Фондация “Искам бебе”.

Условията при жените са да бъдат здрави, на възраст до 32-33 години и да имат едно родено дете.

„Точно ти можеш да помогнеш!“ е мотото на информационната кампания за даряване на яйцеклетки.

Тя стартира преди дни и се осъществява с подкрепата на Община Варна.

Успеваемостта с донорски генетичен материал е по-голяма, когато донорите са българи, уточни Валентина Иванова.


Чуйте какво добави тя пред репортера ни Ваня Славова:


Община Варна е една от първите общини, внедрили програмата за финансово подпомагане за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми.
На регионално ниво партньори на Община Варна са Фондация „Искам бебе” и  проф. Емил Ковачев от общинската АГ болница „Проф. д–р Д. Стаматов”.
Смята се, че всяка шеста двойка или около 15 % от двойките имат трудности в зачеването.
Стерилитетът може да бъде както от страна на жената, така и от страна на мъжа. Понякога проблеми има и при двамата партньори. Има и случай, в които той е с неизяснен произход.
Съгласно параметрите, кандидатите трябва да отговарят на следните критерии:
- двойките във фактическо съжителство и семействата, следва да са български граждани и поне единия от кандидатите да притежава постоянен адрес на територията на община Варна през последните 2 години;
- да нямат задължения към община Варна и данъчни задължения към държавата;
- да са с непрекъснати здравноосигурителни права;
- да не са поставени под запрещение или криминално проявени лица, да не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, независимо от последвала реабилитация;
- да са семейства или двойки, живеещи на семейни начала.

Кандидатите подават искане по образец до кмета на община Варна, заедно с приложени документи, които се депозират лично или чрез пълномощник на гише „Здравеопазване” в Община Варна. Процедурата е облекчена - от кандидатите не се изискват свидетелство за съдимост, документ за платени здравни осигуровки, наличието или отсъствието на задължения, които се проверяват по служебен път. Постъпилите искания се приемат и проверяват за съответствие от служител в дирекция „Здравеопазване”. Същият завежда исканията в деловодната система на Община Варна. Депозираните искания за финансово подпомагане се разглеждат и одобряват от комисия, назначена със заповед на кмета на общината. След това комисията се произнася с решение за всяка преписка като се изготвя протокол, който се внася от дирекция „Здравеопазване“ до председателя на Общински съвет – Варна. Окончателните размери на финансовите средства за лечение на безплодие на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала, се определят с решение на Общинския съвет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна ще отбележи 148 години от избухването на Априлското въстание

Варна ще отбележи 148-годишнината от избухването на Априлското въстание с общоградското поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. Събитието ще бъде на 20 април, събота, от 10 часа , и ще бъде съпроводено с военен ритуал по полагане на венци и цветя и заупокойна молитва за загиналите герои. Организатори на общоградското..

публикувано на 19.04.24 в 11:24

Доброволци към пожарната се събират в Белослав

Доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове във Варненска област, провеждат областен преглед в Белослав. Организатори на прегледа, който започва в 9 часа, са Районната служба " Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна и кмета на Белослав инж. Деян Иванов...

публикувано на 19.04.24 в 08:36

Фестивал "Зелена Варна" ще се проведе тази събота

По повод "Деня на Земята" 22 април еко организации ще проведат еднодневен фестивал „Зелена Варна“. На него ще бъдат представени устойчиви практики за по-чиста околна среда, приложни техники, ще има работилници,   размяна на дрехи и книги за всички възрасти и лекции с екологична насоченост. За първи път се организира и размяна на семена на..

публикувано на 19.04.24 в 07:59

Предстои авто-мото изложбата "Ние сме България" този уикенд

Предстоящото авто-мото събитие „Ние сме България“ представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България . Уникално по своя формат, събитието e своеобразен празник не само на българското наследство и култура, но и на националната гордост. Единствена по рода си, автомобилната изложба- конкурс ще..

публикувано на 18.04.24 в 14:28

Ученици от Добрич организират книжен благотворителен базар в подкрепа на онкоболни

Училищната общност на Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич организират поредната си благотворителна кампания. За своя кауза тази година те са избрали „Дом за онкоболни“ във Варна. През пролетната ваканция ученици, учители и родители посещават дома за първи път и помагат в пролетното му почистване и облагородяване..

публикувано на 18.04.24 в 11:24
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Бъди креативен! Разбий сивото!

Под наслов „Бъди креативен! Разбий сивото!“ днес в 10 часа откриват за втора поредна година Фестивал на науката в Основно училище „Антон Страшимиров“ във Варна.  Денят е неучебен и ще премине при отворени врати за родители, ученици и приятели на иновативното училище, които се интересуват от проекти в областта на роботиката, виртуалната..

публикувано на 18.04.24 в 07:45