Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-често децата у нас проговарят първо на английски заради устройствата

| обновено на 01.02.23 в 18:06
Снимка: Pixabay

Все по-често срещано явление у нас е децата да проговорят първо на английски език вместо на майчиния си български заради устройствата и телевизията. Такива са наблюденията и на логопеда Петя Христанова, която вече се е сблъсквала с този проблем в практиката си. Тя участва в работна среща в район „Аспарухово”, посветена на психологическите проблеми, които прекаленото използване на мобилни устройства създава за децата от най-ранна възраст. Изследване показва, че все повече малчугани на 3-4 годишна възраст имат проблеми с говора, поради факта, че са научили първо думи на чужд език от игрите на телефоните и не разбират родната реч.

Мозъкът в началото е като една празна бяла дъска и детето запаметява всичко автоматично, казва експертът. Тя не отрича необходимостта от усвояване на чужд език, но по думите й това трябва да стане след като майчиният език е добре овладян. Съветът й към родителите е да не разрешават от толкова рано на децата си да използват за занимание различни устройства.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с логопеда Петя Христанова:


По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Балчик започва изграждането на нов екопарк

В Балчик започва изграждането на нов екологичен парк в кв. "Хоризонт". Проектът ще бъде финансиран с евросредства. Теренът, с обща площ от 117,4 дка, се намира в близост до границата между горната, равнинна част на Белия град, и долната - стръмна част на града.  В северозападната му част се намира старият стадион (нефункциониращ). На югоизток..

публикувано на 21.10.24 в 13:40

Разбиха печатница за фалшиви банкноти от 50 лева и 500 евро

Печатница за фалшиви пари беше разбита в Шумен. Задържани са двама мъже на средна възраст, които имат предходни присъди за престъпления от общ характер, съобщи окръжният прокурор Орлин Куздов. Открити са фалшиви банкноти по 50 лв. и 500 евро с изключително високо качество. Намерени са и доларови банкноти, предаде Радио Шумен. „Освен че не могат да..

публикувано на 21.10.24 в 13:17

Франция връща граничния контрол до април 2025 г.

Франция реши временно да възстанови проверките по границите си, включително тази с Белгия, поради „заплахи за сигурността“. Париж информира Европейската комисия, че от 1 ноември 2024 г. до края на април 2025 г. ще възстанови проверките по всички свои сухопътни, въздушни и морски граници с Люксембург, Белгия, Германия, Швейцария, Испания и Италия...

публикувано на 21.10.24 в 13:10

„Изкуственият интелект в образованието" във ВСУ

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проекта „Изкуственият интелект в образованието“.  Проектът „Изкуственият интелект в образованието“ на ВСУ „Черноризец Храбър“  бе открит на 21 октомври 2024 г.  в зала 2 на Учебно-спортния комплекс на университета. Обученията , които ще се проведат в периода до 25 октомври , ще обхванат 120..

публикувано на 21.10.24 в 12:28

Обявиха обществената поръчка за строеж на новата сграда в Хуманитарната гимназия

Община Варна обяви обществена поръчка за изграждане на нова сграда за спорт и танци в Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна. Крайният срок за подаване на офертите е 11 ноември.  По време на строителството дейностите ще са така организирани, че да не се налага преместване на учениците. Новата сграда ще..

публикувано на 21.10.24 в 12:28

МВР издава удостоверения за гласуване на хора с изтекли лични карти

Дирекция „Български документи за самоличност“ (БДС) в МВР създаде специална организация за работа в дните преди изборите, а също и в деня на вота, съобщиха от ресорното министерство.  На всички, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ..

публикувано на 21.10.24 в 12:28
Специализирана полицейска операция във Варненско, 3 октомври 2024 г.

Варна и Бургас с най-много сигнали за нарушаване на изборното законодателство

Варна и Бургас са градовете с най-много подадени сигнали за нарушаването на изборното законодателство. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи, цитирани от БНР.  До момента 37 души са задържани при операции на полицията. "До момента на територията на цялата страна са проведени общо 193 спецоперации, при които са задържани 37 души. В този..

публикувано на 21.10.24 в 12:15