Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1750 нови пациенти с онкологични заболявания във Варна през 2022 г.

Снимка: Pixabay

Новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания във Варна през 2022 г. са 1750, а за Добрич - 442. Това съобщиха от Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания във Варна. От регистрираните за Варна мъже със злокачествени новообразувания на кожата случаите са 210, на простата – 126 и на дебелото черво – 85, а при жените – с карцином на млечна жлеза са 240, със злокачествени новообразувания на кожата - 158, а на дебело черво – 80.

Привидното намаляване на новорегистрираните случаи се дължи до голяма степен на неглижирането на някои състояния по време и след пандемията от COVID-19. Специалистите на болницата са категорични, че провеждането на редовни профилактични прегледи може да спаси много пациенти от усложнения и продължително лечение.

През 2022 г. в отделението по хирургия на СБАЛОЗ са извършени 1576 операции. В отделението по химиотерапия са лекувани 1363-ма души, а извършените химиотерапевтични процедури са 12 464. През отделението по лъчетерапия са преминали 425 пациенти, на които са проведени 7 848 лъчелечебни процедури. В отделението по гастроентерология са лекувани 1607 болни. В Диагностично-консултативния блок за диспансерно наблюдение са преминали 30 876 пациенти с онкологична диагноза, които вече са преминали лечение.

Екипът на СБАЛОЗ – Варна е съпричастен на кампаниите на Съюза за международен контрол на рака. Ще продължи и провеждането на кампании за превенция и профилактика на онкологичните заболявания, реализирани безвъзмездно от лекарите и безплатно за пациентите от екипа на болницата, посочват от там.

„Нашето лечебно заведение ще продължи да поддържа високия стандарт в грижата и лечението на пациентите, защото здравето не е кампания, а всекидневна отговорност за всеки от нас“, категоричен е проф. д-р Георги Кобаков, управител на СБАЛОЗ-Варна.

4 февруари, е Световен ден за борба с рака. 2023-а година е втората от 3-годишната кампания на Съюза за международен контрол на рака с тема: „Затваряне на пропастта в грижите / Осъзнаване на проблема“. Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. насам с цел да припомня поне веднъж в годината на хората по света да бъдат внимателни и да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак са когато е хванат в ранен стадий. Датата е избрана с подписването на Парижката харта след световната конференция за борба с рака на 4 февруари 2000 г.

Световният ден за борба с рака е глобална инициатива, която има за цел да постигне по-голяма осведоменост за рака и да предизвика действия за по-добра превенция, ранно откриване и успешно лечение на болестта.

Колкото и да се усъвършенстват методите за лечение на онкологичните заболявания, ключът към тяхното намаляване се крие в превенцията и профилактиката. Това е категоричното мнение на проф. Кобаков. Лечебното заведение е едно от малкото в страната, които могат да се похвалят със собствена профилактична програма с продължителност вече повече от 10 години, която е напълно безплатна за пациентите. В последните три от тях има външно финансиране в конкретни направления от община Варна. През миналата година за профилактични прегледи са преминали 535 души. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социалната парламентарна комисия заседава извънредно за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за осъвременяване на..

публикувано на 20.05.24 в 08:32

Зрелостниците пишат по Вариант 1 на втората задължителна матура

Вариант номер 1 беше изтеглен за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет.  На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална квалификация. Изпитният вариант за тях ще бъде изтеглен в този час. За днешната матура са..

публикувано на 20.05.24 в 08:23

В знак на протест: Работен, но неучебен ден във варненските университети

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия.  Във Варна за висшите учебни заведения денят ще е работен, но неучебен. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но административни дейности за студентите..

публикувано на 20.05.24 в 08:21
Иранският президент Ебрахим Раиси

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал в хеликоптерна катастрофа

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Вицепрезидентът на Ислямската република Мохсен Мансури е потвърдил информацията в социалната мрежа Х, съобщава БНР.  Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер..

публикувано на 20.05.24 в 08:18
Варна, изгревът тази сутрин

Понеделник с променлива облачност

Днес ще има променлива облачност, но почти без валежи. Ще духа слаб, следобед до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт. Максимални температури от 19° до 24°, по Черномориеето между 17° и 20°, за Варна около 19°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода между 15° и 17°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа..

публикувано на 20.05.24 в 06:13

Адресите без ток

На 20.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - карето, заключено между бул. Чаталджа, ул. Ген. Колев, ул. Иван Аксаков и ул. Цар Асен, електрозахранени от ТП 64 и ТП 416. Временни смущения в..

публикувано на 20.05.24 в 05:00

Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж

                                        Две тежки катастрофи в рамките на два часа във Варна Пешеходец на видима възраст 60 години е загинал на място , след като е бил..

публикувано на 19.05.24 в 18:45