Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторант в търговищко село с амбиции за "Мишлен" звезда

| обновено на 03.02.23 в 17:45
2
Шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини и програмния директор на Института по кулинарни изкуства във ВУМ Хю Бутен.
Снимка: Александър Йорданов

За втора поредна година шеф-готвачите Джанфранко Киарини и Анна Киарини гостуват във Варна на Висшето училище по мениджмънт. Двамата са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в над 100 страни по света.

От три години живеят в България, а от година и половина имат собствен ресторант в търговищкото село Девино.Бизнес моделът на семейство Киарини включва затворен цикъл на производство, зелено предприемачество, нулеви отпадъци и нулево въздействие върху екосистемата. Използват собствени водни ресурси и произвеждат собствено електричество, отглеждат голяма част от продуктите в градината си, ловуват с местната ловна дружинка.

Получават вино и плодове от Мелник, рози и шипки от Казанлък, билки и подправки от Стара Загора, патешки дроб от Ямбол, трюфели от Разградско. Но всички доставки са директно от производители – малки фирми и фермери, които гарантират качество на продукцията. Изключителна помощ получават и от „местните баби“, както ги нарича шеф Джанфранко. В процеса на сътворяване на кулинарните си шедьоври, той използва всяка част от продукта, за да редуцира отпадъците до нулев процент.

Техният ресторант е първият у нас, който има амбиции за престижната звезда "Мишлен".

"Нашата основна цел не е да спечилим звезда „Мишлен“. За какво ни е, ако ресторантът ни е празен? Това, което искаме да постигнем е да променим отношението към българската кухня и вижданията на българските шеф-готвачи," казва шеф Джанфранко Киарини.

Неговата съпруга шеф Анна Киарини, казва че са работили с много от известните български кулинари:

"Според мен им липсва увереност. Държавата не се приема като водеща в много сфери, включително и в кулинарията. Затова има една тенденция да се гледа на запад и дори към Азия, но се забравя колко голямо разнообразие от продукти имате тук и няма от какво да се срамувате. Трябва да погледнат повече към корените си и да използват хубавите продукти, които предлага България," казва Анна Киарини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Белогвардейски страници. От Галиполи до Варна“ – новата книга на Симеон Кулиш с премиера днес

Историкът Симеон Кулиш представя петата си книга – „Белогвардейски страници. От Галиполи до Варна. Николай Самойлович Кулиш“ . Изданието проследява живота на неговия прадядо – белоемигрант, пристигнал във Варна след Октомврийската революция в Русия.Премиерата ще се състои от 17:00 ч. днес в Държавния архив – Варна. „Това е семейна..

публикувано на 07.10.25 в 16:05

Какви са правилата за действие при опасност от наводнение?

Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Царево представи официални правила за действие при наводнение и реална опасност от заливане. Информацията съдържа конкретни инструкции за гражданите в различни ситуации – у дома, на открито и при пътуване с автомобил, както и насоки за предварителна подготовка и ограничаване на риска,..

публикувано на 07.10.25 в 11:26

Във Варна готови да задействат BG-ALERT при нужда

За днес Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение за значителни валежи от дъжд трета степен (червен код) с количества над 65 л/кв.м. в 8 области в страната, в това число и Варна, както и за умерен и силен вятър от север – североизток по Северното Черноморие, община Варна съветва жителите да обезопасят домовете и..

публикувано на 07.10.25 в 06:20

Лесна работа: В нашата приказка

Вероятно ще се съгласите с мен. Живеем в приказка, нали? В нашата приказка големият лош вълк разрушава къщичката и се докопва до трите прасенца. Не. Да кажем така: злото кръвожадно прасе разделя трите малки кученца. Те с треперещи от страх сърчица, викат на помощ майка си. Последната, обаче, е заета да обикаля курортите и да хвърля остри послания..

публикувано на 06.10.25 в 17:45
д-р Даниел Буляшки

Д-р Буляшки: Ракът на гърдата е най-често срещаното заболяване при жените, изследвайте се навреме

Октомври е месецът, посветен на осведомеността за рака на гърдата.  В прикачения звуков файл може да чуете разговор по темата на репортера ни Ваня Славова с хирурга д-р Даниел Буляшки :  Ранната диагностика е най-мощното оръжие в борбата с това заболяване. Когато ракът на гърдата се открие в начален стадий, шансовете за успешно лечение и..

публикувано на 06.10.25 в 16:04

Мартин Вълчев: Основната роля на учителя днес е да помогне на учениците да открият своята професия

Най-важната роля на учителя днес е да насочи ученика, да види силните му страни и да му помогне да намери своята наука, своята професия. Това подчерта за Радио Варна директорът на Средно училище "Гео Милев" във Варна и преподавател по история - Мартин Вълчев. Не са един или два примерите за това , каза още Вълчев за предаването "Новият ден"...

публикувано на 06.10.25 в 12:25
Валерий Балкански и Снежина Вълканова, IV ЕГ

Ученици от Варна се нуждаят от финансова подкрепа за участие в театрален фестивал във Франция

Ученици от IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри" във Варна отправят апел за финансова подкрепа, за да могат да участват в театрален фестивал във Франция. Поканата за участие получават от Френския институт в България, казаха в ефира на „Новият ден“ Снежина Вълканова и Валерий Балкански, ученици 12 клас във варненската гимназия. Със своите съученици те ще..

публикувано на 06.10.25 в 11:35