Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Виктор Бузев: При нас няма входирано намерение за изграждане на висока сграда в района на МБАЛ "Света Анна"

Между АГ болница и МБАЛ "Света Анна" е издадено разрешение за пететажен подземен паркинг и магазин на два етажа. Това каза главният архитект на Община Варна Виктор Бузев в интервю за обзорното предаване „Позиция“. "При нас няма входирано намерение за изграждане на висока сграда в района", допълни архитектът. "За тази зона ПУП гласи, че е за обществено обслужване, и това което е разрешено, касае търговски площи. До три години трябва да е започнат строежът, до пет години да приключи", каза още Бузев.

Що се касае за други високи сгради във Варна, има искане, но няма одобрени такива документи. Те касаят хотел "Одесос" и желанието да бъде съборен. Община Варна и собственикът водят дела. "Не сме съгласни да се събаря тази сграда, след като няма утвърден проект какво ще се случва там, все пак това е един от символите на града", каза арх. Бузев. На въпрос, че той отдавна не функционира и може ли да се изпада в хипотеза, че може да последва съдбата на други "саморазрушили се" знакови сгради в морската столица, главният архитект заяви, че се надява да не са такива подбудите на собственика. "Чакаме Административният съд да се произнесе, вероятно ще има обжалване и на други инстанции".

„Действията на инвеститора, който е собственик на сградата на Софийската банка на ул. „Преслав“, се разминават с обещанията, които бяха дадени“. Това каза главният архитект на Община Варна Виктор Бузев в интервю за обзорното предаване „Позиция“. „Не е реставрирана скулптурната композиция, фасадата, конструктивната част на сградата“, каза още Бузев, като допълни, че инвеститорът е заявил, че търси варианти за достъп, не от ул. "Преслав", а откъм ул. "Одеса". „Това е свързано с минаване през чужда собственост, което затруднява пътя на строителната техника до обекта, както и паркирането й“,  каза още главният архитект.

Поддържаме постоянна комуникация с инвеститора, пращаме постоянно писма и му напомняме, че разрешението за строеж си има срокове. Обектът да бъде започнат до три години и да бъде завършен в рамките на пет. Първият срок почти изтече, но сме в хипотеза, че с укрепителните действия строежът вече е започнал, така че към момента сме във втория, петгодишен срок. Ако и тогава не се случи нищо, разрешението за строеж губи своята правна стойност. И трябва да започне всичко наново, ако пропилее този шанс, който има в момента.

Законът за устройство на територията не ни дава възможност да санкционираме собственика за неизпълнение на ангажиментите към реставрация на сградата. Собственикът определя как ще се грижи за имота си, каза арх. Бузев. Община Варна може да налага санкции единствено ако инвеститорът не се грижи за него, допълни главният архитект. В случая обаче имаме хипотеза, че фасадата е укрепена, има проект, има и разрешение за строеж, което е достатъчно като основание, да не може да предприемем санкционни действия, допълни Бузев.

Бузев се оплака от липсата на достатъчно хора в Министерството на културата. Той каза, че в отдела, който отговаря за паметниците на културата, работят само трима души, в чийто ресор влизат и историческите паметници, археологическите обекти от местно, национално и световно значение, подготовката на международни изложби. „Това е пълен абсурд!“- каза главният архитект.

Проектът на варненската библиотека е във временен застой, тъй като в момента се актуализират цените на проекта, за да се проведе коректен търг за изпълнител. Това каза главният архитект на Община Варна Виктор Бузев, в отговор на въпроса кога ще стартира строежът за сграда, за която има както проект, така и разрешение за изпълнение. По думите на Бузев, не е задължително общината да разполага с цялата сума за реализацията на библиотеката, достатъчно е да се започне от някъде:

Има средства да се започне, важното е да се направи първата крачка. Не се притеснявам, че не може да се намери финансиране, а че не се стартира проектът. Никой не е казал, че това е жилищна кооперация, която трябва да стане за една година. Както се казва, изкопае ли се дупката, няма как да не се случи. Но така както нищо не се случва, към момента ми е по-притеснено, тъй като и там разрешението си има срок. Аз веднъж съм го презаверил, но нямам право на второ презаверяване. Така че, тази или следващата година трябва да се започне. Иначе ще се запилее.

В момента се разработва проект за многоетажен паркинг в района на Сточна гара, има разговори с държавата, която е собственик на терените там, каза още главният архитект на морската столица. Другите две места, на които се предвижда да бъдат построени подземни паркинги, са в близост до Катедралния храм и до Колхозния пазар, допълни арх. Бузев.

Цялото интервю с арх. Бузев чуйте в звуковия файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10