Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчишки пчелари: Консумирайте повече мед! За съхраняване на здравето и поминъка!

Снимка: Незабравка Кирова, БНР

На 10 февруари почитаме Свети Харалампий Чудотворец - християнски светец-лечител, пазител на хората от болести, професионалният празник на пчеларите. Хо­ра­та да се нау­чатда ядат мед - не са­мо за да по­ма­гат на нас, но и здра­вос­лов­но ще бъ­дат доб­ре. Това си по­же­ла в на­ве­че­рие­то на 10 фев­руа­ри пред­се­да­те­лят на бал­чиш­ко­то дру­жес­тво "Пче­ла Балчик - 2019" Стой­ко Ва­си­лев. По ду­ми­те му дър­жа­ва­та ги е заб­ра­ви­ла ка­то сек­тор, ин­те­ре­сът от пот­ре­би­те­ли­те е слаб, из­куп­на­та це­на - тра­гич­на, а природата - и тя не е на тях­на стра­на за­се­га. Су­ша, високи температури и лип­са на своев­ре­ме­нен сняг.

"Дър­жа­ва­та ни е заб­ра­ви­ла ка­то сек­тор. Опит­ват се да пра­вят но­ва прог­ра­ма, в коя­то да га­ран­ти­ра­ме пло­щи, за да мо­же да ни суб­си­ди­рат. Ние мо­жемедин­стве­но да га­ран­ти­ра­ме ра­йони, спрямо това, което могат да из­ми­нат пче­ли­те в ра­диуспет ки­ло­мет­ра от пче­ли­ни­те" - въз­му­тен е Ва­си­лев, че ги тре­ти­рат по този начин. Има­ме нуж­да от по­мощ от дър­жа­ва­та и за реа­ли­за­ция­та на про­дук­ция­та ни - до­ба­ви ме­доп­роиз­во­ди­те­лят.

"Та­зи зи­ма, която е сега, тряб­ва­ше да бъ­де де­кем­ври, а не през де­кем­ври да има­ме тем­пе­ра­тур­ни ре­кор­дни (ня­кол­ко дни +15 гра­ду­са), при­ро­да­та и пче­ли­те се ак­ти­ви­ра­ха. Вна­ся­ха пра­шец, дос­та ко­ше­ри бя­ха тръг­на­ли да произ­веж­дат пи­ло, май­ки­те да сна­сят и да се ак­ти­ви­рат ка­то раз­ви­тие. То­ва пи­ло кон­су­ми­ра мно­го хра­на и се на­дя­ва­ме по-бър­зо да ми­не то­зи ци­къл, за да мо­жем да им по­мог­нем" - обяс­ня­ва Ва­си­лев, че зи­ма­та не е с тях. Той се на­дя­ва на уме­ре­на про­лет, без рез­ки зас­ту­дя­ва­ния, как­то ня­кол­ко го­ди­ни наб­лю­да­ва­ме.

"Око­ло пет ле­ва е из­куп­на­та це­на на ме­да, кое­то е тра­гич­но. Уж го ня­ма, но го има то­зи кар­тел. Връ­ща­ме се на­зад от­пре­ди 7-8 го­ди­ни це­на. То­га­ва ми­ни­мал­на­та зап­ла­та бе­ше двес­та и ня­кол­ко ле­ва, а се­га е над 700 ле­ва. С те­зи пет ле­ва на ки­лог­рам ние кое да си пок­рием - раз­хо­ди за пче­ли, оси­гу­ров­ки, прид­виж­ва­не до ко­ше­ри­те" - за­пи­та ри­то­рич­но пред­се­да­те­лят на бал­чиш­ко­то дру­жес­тво.  "На­шият па­зар е на­со­чен към Гер­ма­ния, Бел­гияи Ав­стрия - те са ед­ни от най-го­ле­ми­те кон­су­ма­то­ри на мед. Между 7 и 9 кг на чо­век го­диш­но, а за­хар­та е око­ло 1,2 кг. При на­шия бъл­га­рин е об­рат­но­то - 10 кг за­хар и едва по­ло­вин ки­лог­рам мед ако изяде" - обяс­ни си­туа­ция­та пче­ла­рят.

Ако ни­щож­но­то под­по­ма­га­не на сек­то­ра про­дъл­жи, са­мият Ва­си­лев, кой­то лич­но от­глеж­да око­ло 120 ко­ше­ра, ще ги ре­ду­ци­ра. "Тру­дът е го­лям. Взи­ма­ме тол­ко­ва, кол­ко­то да оце­леят пче­ли­те, а ние ня­ма­ме ли се­мей­ства?!" - не е праз­нич­но нас­троен медопроиз­во­ди­те­лят.

Въп­ре­ки мрач­на­та кар­ти­на дру­жес­тво­то се раз­рас­тва. Към бал­чиш­ко­то сдру­же­ние се при­съе­ди­ня­ват и ко­ле­ги от Ка­вар­на и ра­йо­на. Чле­но­ве­те са ве­че око­ло трий­се­ти­на с над 3300 пчел­ни се­мей­ства, преб­рое­ни през есен­та. А пчеларството е поминък за около 200 души в района на общината.

За пче­лар­ска­та го­ди­на по-оп­ти­мис­тич­но нас­троен към момента е Слав­чо Ко­лев, доа­йе­нът на об­щнос­тта: "Пче­ли­те се­га са в по­кой, спят зи­мен сън, по мои­те наб­лю­де­ния об­що взе­то са мно­го доб­ре". Той,съ­що ка­то пред­се­да­те­ля на дру­жес­тво­то, се на­дя­ва да ре­шат проб­ле­ми­те си по реа­ли­за­ция на про­дук­ция­та. "Все още не мо­жем да си про­да­дем ме­да, це­на­та е нис­ка, тър­гов­ци­те не проя­вя­ват ин­те­рес. Око­ло 5,50 ле­ва е из­куп­на­та це­на, а през ми­на­ла­та бе­ше око­ло 6,50 ле­ва. То­га­ва жи­во­тът бе­ше по-ев­тин, но се­га пос­къп­на" -сравни Ко­лев. За про­фе­сио­нал­ния им праз­ник на 10 февруари пожелава на всички здра­ве, на­ро­дът да яде мед, за­що­то е по­ле­зен, да са здра­ви пче­ли­те и до­би­ви­те да са ви­со­ки.

Чуйте повече в материала на Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасиха бедстващо куче, паднало в Шокъровия канал

Спасиха бедстващо куче, паднало в Шокъровия канал след подаден сигнал. Задействани са Службата по противопожарна безопасност и защита на населението и екипа на Приюта за безстопанствени животни в с. Каменар. На мястото, за да помогнат, са се отзовали доброволци, както и граждани, разхождали се в този момент в Морската градина, съобщават от общинската..

публикувано на 04.06.24 в 17:17

"Книги за смет“ гостува във Варна на 8 юни

Кампанията "Книги за смет" гостува във Варна на 8 юни. Тя ще се проведе от 10 до 13 часа на паркинга на хипермаркет на улица "Девня"24 . На следващия ден безплатна книга срещу килограм пластмаса ще могат да получат шуменци.  Тази година „Книги за смет“ има нова кампания - колекционерска поредица, посветена на кирилицата – „Буквите, които ни..

публикувано на 04.06.24 в 15:25

Започна записването за безплатно плуване за деца във Варна (ГРАФИК)

От днес, 4 юни, започна записването по общинска програма за безплатно начално обучение по плуване за деца от 6-8 години. Тренировките ще се проведат на плувен комплекс „Приморски“ в периода от 24 юни до 20 юли. Обучението е организирано на сесии, провежда се от квалифицирани треньори, осигурени от спортните клубове. Програмата се финансира от..

публикувано на 04.06.24 в 12:38
“Кор Кароли“ във Военноморския музей във Варна. На малката снимка: Кап. Георги Георгиев на борда на яхтата

94 години от рождението на капитан Георги Георгиев

На 4 юни отбелязваме 94 години от рождението на капитан Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от..

публикувано на 04.06.24 в 08:42

Лесна работа: Лято

В книгата си „География на блаженството“ Ерик Уайнър обръща внимание на факта, че всяка държава си има своя любим въпрос, към който се прибягва, когато сте на коктейл. Обикновено това е въпрос в едно изречение, а отговорът отприщва истински порой от информация за лицето, с което току-що сте се запознали. В Съединените щати този въпрос е „С..

публикувано на 03.06.24 в 15:22

Вход свободен във Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик" за Деня на бащата (ПРОГРАМА)

С вход свободен и богата програма Военноморският музей във Варна ще отбележи Деня на бащата.  На 8 юни (събота) от 10 до 18 часа ще се проведе традиционното за Националния военноисторически музей и филиалите му събитие.  Програмиране на роботи и изстрелване на хартиени ракети с тях, усвояване на техники за самозащита от таекуондо и балонено..

публикувано на 03.06.24 в 11:25

Ученичка дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането

Азра Наджетинова дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането в града.  Макетът е правен с огромна отговорност от страна на осмокласничката от гимназията по строителство и архитектура „Васил Левски“ и по идея на учителя й по история.  Азра се интересува още от малка от архитектурата и един ден мечтата й е да стане..

публикувано на 03.06.24 в 06:41