Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връзката на Апостола с Варна и следата, която оставя...

Радио Варна организира дискусия, посветена на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски

3
Васил Левски
Снимка: РИМ - Карлово

Документалната изложба „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!”, посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, ще бъде открита на 17 февруари в Стъкления куб на Радио Варна. 

Цитатът е избран от екипа на Радио Варна и е част от писмо, което Васил Левски пише до приятеля си и съратник в борбата за освобождение Христо Иванов-Големия (от 4 август 1872 г.).

Донка Николова - главен експерт в Държавен архив-Варна сподели, че на изложбата ще бъдат представени 15 писма между Иван Драсов и Данаил Попов. Те са били близки съратници на Левски. 

 Изложбата е интерактивна. Със сканиране на QR код посетителите могат да се чуят какво се казва в писмата. 

„Архивът на Иван Драсов е може би най-богатият архив, запазен от участник от тези събития”, подчерта Николова.

Информацията е пътувала бавно и несигурно и съратниците на Левски не са знаели окончателно до март или април, че той е заловен и обесен. Архивът на Иван Драсов не е много популяризиран, с изключение на сборник, който е издаден от Държавен архив-Варна с Националната библиотека и Архива на Българската академия на науките.

Представените писма в изложбата са от периода декември 1872 – май 1873 г.

Повече подробности чуйте от Донка Николова. С нея разговаря Валерия Василева:


Каква е била Варна в периода на Българското възраждане, на национално-освободителните войни и на активната дейност на Апостола на свободата разказа Марияна Николова - уредник на Музея на Възраждането във Варна.

„Това е един космополитен град и трябва да се вземат под значение и други фактори. Периодът на така наречените Руско-турски войни засягат района на Североизточна България. Обезлюдяването на този регион намалява броя на българите, живеещи в Североизточна България и това няма как да не се отрази по някакъв начин и при организирането на революционни дейности”, каза Николова.

Варна тогава е била голям космополитен град, в който живеят много гърци, арменци, турци, евреи... „Българите са малка част от тази космополитна общност, този многообразен, многолик град”, допълни тя.

По думите й, трябва да се прави разлика между българите, живеещи в Копривщица и тези, които живеят във Варна. „Много по-плахи са те тук, много по-плахи са техните организационни опити. Хората ще си спомнят, че отварянето на училището „Васил Априлов” става през 1835 г., а българите успяват да отворят училище, в което да се преподава изцяло на български чак през 1860 г.”, посочи Марияна Николова.

Тя припомни още, че през декември 1868 г. Васил Левски е минал през Варна на път за Цариград и е отседнал във фабриката на Никола Провадалиев. Според изследователя Васил Боянов това не е единственото посещение на Левски във Варна. Според него по време на втората обиколка през 1869 г. Левски пак минава през Варна. Той смята, че това е така защото Левски вече познава мястото и знае, че пътят е безопасен.

Повече чуйте от разговора с Марияна Николова, уредник на Музея на Възраждането във Варна:

Нели Димова е преподавател по история в Първа езикова гимназия. "Българската история има силно присъствие в учебното ни съдържание. Целият десети клас изучава българската история и на периода Българско възраждане се отделя много време", каза тя.
По думите й, Левски е оставил богато наследство и неговите идеи стигат до учениците по своя най-естествен начин:


Никола Стамов, ученик в 11. клас и председател на Клуб "История" в Първа езикова гимназия във Варна: "Ние чрез възможностите на новите технологии и новото време даваме различен поглед и гласност на малко известни факти от живота и забележителните биографии на нашите икони на национално-освободителни войни. Нашият клуб се насочва предимно към видео-филмите - ние пресъздаваме най-интересните моменти от техния живот. За 150 години от гибелта на Апостола направихме видео филм за Васил Левски - чрез възстановките и актьорската игра, премесена с документалната линия и придържането към потвърдената информация, представихме неговия живот":


Можете да чуете дискусията, посветена на Васил Левски и връзката му с Варна, в предаването "Златното сечение", с автор и водещ Валерия Василева, от 11 часа, в ефира на Радио Варна.
По публикацията работи: стажант-редактор Йоана Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION): Музиката все повече зависи от външни фактори

Интервю с Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION) PAIN OF SALVATION са част от форума „Music Of The Ages“, който „Blue Hills Evehts“ организират в Пловдив. Мястото по традиция е Античният театър, а датите са 20 септември с MONO INC., 21 – с PAIN OF SALVATION и 22 септември с IHSAHN. Интервюто с лидера на PAIN OF SALVATION Daniel Gildenlöw..

публикувано на 19.09.24 в 08:20

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55
гр. Варшава, Полша

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46