Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многоетажна жилищна сграда ще се появи на първа линия на плажа в местност Кабакум край Варна

2
Снимка: Румен Сарандев

Т.нар. „замък“ на първа линия до плаж Кабакум край Варна вече е в историята. Години наред окаяният обект беше посочван от варненци и гости на града като изключително лош пример – изоставена мащабна постройка на първа линия. В началото на ноември миналата година тя е срината, а на 20 декември започва нов строеж. Това става по силата на протокол за разрешение от 24 март 2011 година, съобщиха за Радио Варна от район „Приморски“. Наши слушатели,  които ни сигнализираха за новия строеж, казват, че са притеснени от мащабното строителство толкова близо до плажа.

Информационна табела посочва какво ще изникне скоро тук - шестетажна жилищна сграда. Собственик и инвеститор е варненското дружество „Алтерон” АДСИЦ. Строежът е от четвърта категория, което означава жилищни и смесени сгради със средно застрояване. Разгърнатата застроена площ е над 3500 кв. метра.


По повод изразените от наши слушатели притеснения  във връзка с  изграждането на канализация, от район „Приморски” посочват още в отговора си до нас, че отпадните води ще се заустват в съществуваща напорна канализация. Това е според съгласуван от ВиК - Варна проект от 6 октомври миналата година след проектиране и изграждане на напорно сградно канализационно отклонение. От районното кметство допълват, че са направили проверка на място, при която е установено, че строителната площадка отговаря на изискванията – сложена е метална ограда, има и информационна табела. Очаква се строителните работи да продължат две години.


Както е известно, при всяко ново строителство се прави инженерно-геоложко проучване, което разкрива точно какво се крие в дълбочина на парцела. Когато съответните показатели  - вид и качество на почвата, наличие на вода и други важни особености на мястото са известни, може да се избегнат по-късно възможни повреди на сградата поради неподходяща основа. Не е забравено, че през зимата на 1997 г. в местността Кабакум бяха разрушени повече от 100 сгради на площ от 200 дка заради свлачищни процеси... Естествено е безпокойството в хората да е живо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

23 ученици са отличени в конкурса "Моята първа среща с Корея"

23-ма ученици от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна бяха отличени в конкурса „Моята първа среща с Корея“. Той беше организиран от младежка фондация „Аморфа“ като част от програмата „Аморфа Академия за млади посланици на културата 2024“, в партньорство с Посолството на Република Корея в България...

публикувано на 05.06.24 в 15:52

Кметът Коцев с позиция за свалената подкрепа от "Алтернативата на гражданите"

Не е нужно да формираме коалиции, за да работим за нашия град. Оставете личните си и партийни интереси на заден план. Ако разрушителното минало ни обедини на изборите през ноември, то реалните ви действия ще покажат дали добруването на варненци е в плановете ви за бъдещето. Този призив отправя кметът на Варна Благомир Коцев в Facebook профила си към..

публикувано на 05.06.24 в 15:23

Отмениха влаковете от Варна за Суворово заради дерайлирал влак

Товарен влак на частен превозвач е дерайлирал на гара Девня. Инцидентът е предизвикал отмяна на влаковете от Варна за Суворово, предаде БНТ.  Закъснение от 67 минути за влака от Суворово за Варна е отчетено  в разписанието на жп гара Варна. По разписание влакът трябва да пристигне в 15.07 часа във Варна.  Пътниците се извозват с автобус. (АВТ..

публикувано на 05.06.24 в 14:16
Снимката е илюстративна.

Дискутират публично прокарването на улици и канализация около Франгата

Oрганизират публична дискусия относно предстоящото изграждане на улици, водоснабдяване, канализация и улично осветление в СО "Телевизионна кула“. Срещата ще се проведе на 11 юни от 18:30 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. На нея ще бъде обсъден обхват за проектиране на ПУП-ПРЗ (Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване) по Плана..

публикувано на 05.06.24 в 13:27

Минералната вода от новата чешма до бившия дом "Младост" още не е годна за пиене (СНИМКИ)

Минералната вода от новоизградената чешма, изместена на метри от съборения Дом "Младост", все още не е годна за пиене. Предстои да бъде извършена профилактика и дезинфекция на сондажа, се посочва в предупредителна бележка. Припомняме, новата обществена чешма бе официално открита на 3 юни. Кметът на Варна тогава отбеляза, че о т Регионалната здравна..

публикувано на 05.06.24 в 13:12

Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана в авренското село Садово

Криминалисти от Областната дирекция на МВР във Варна разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана.  Иззети са 80 конопени растения и около 20 кг. суха, зелена тревиста маса. За срок до 24 часа е задържан 46-годишен мъж.  Специализираната полицейска операция беше проведена рано тази сутрин от служители на ОДМВР-Варна. Полицейските екипи предприели..

публикувано на 05.06.24 в 12:27
Владимир Малинов

Енергийният министър: Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

Министърът на енергетиката в служебното правителство Владимир Малинов, който участва в Международната конференция "Булатом" в курорта "Ривиера" край Варна, заяви, че ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само за настоящото, но и за всички бъдещи правителства.  Той допълни, че диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок..

публикувано на 05.06.24 в 11:07