Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските пожарникари се завърнаха у нас след спасителната мисия в Турция

Снимка: МВР

Приключи 11-дневната мисия на Модула за издирване и спасяване на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Република Турция, предаде БГНЕС.

Днес екипът се завърна в страната ни. На ГКПП – „Капитан Андреево“ българските пожарникари и спасители бяха посрещнати от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов. „Колегите от този екип са страхотни, най-добрите. Цялата организация беше перфектна – изключително бързо реагиране на екипа и своевременна намеса на място“, заяви главен комисар Джартов, който приветства пожарникарите и спасителите от българския Модул за създадената организация и професионалните действия. По думите му, колегите са показали, че могат да работят заедно с останалите европейски модули, при изключително трудни условия.

Страната ни изпрати спасителни екипи в Република Турция след унищожителното земетресение там. На място работеха 80 пожарникари и спасители от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ с 18 единици специализирана техника. Те извършваха дейности по търсене и спасяване на територията на гр. Бесни. Освен модула на ГДПБЗН, помощ бе оказана от Националната асоциация на доброволците в Република България, Българския червен кръст и Столична община.


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водата в добричкото село Дебрене не е годна за пиене

В село Дебрене водата да не се използва водата за питейни нужди. Това предупреждава ВиК-Добрич   в  интернет страницата си . Предстои водата да бъде изследвана от РЗИ, се казва още в съобщението  на водния оператор за Добричка област. Без вода днес в р айон Тервел е с. Жегларци, става ясно още от публикувания списък с аварии...

публикувано на 23.09.24 в 16:32

Слънчево ще бъде и във вторник

През нощта ще бъде ясно, във вътрешността почти тихо. По крайбрежието сутринта за кратко ще има ниска облачност или намалена видимост. Прeз деня ще преобладава слънчево време. По-късно следобед от запад ще се появи висока и средна облачност, вятърът ще се ориентира от югоизток и ще се усили до умерен. Температурите слабо ще се повишат и..

публикувано на 23.09.24 в 15:45

Полицията проверява незаконните реклами за райски газ по огради на училища

Полицията в София разпореди проверка за незаконни реклами за райски газ по огради на училища, съобщиха от МВР. Стикери, водещи към сайт, бяха разлепени върху две от елитните гимназии в София - Испанската и Втора английска гимназия. Въпреки забраната за продажба и разпространение в интернет все още се откриват търговци. Магазинът, който предлага..

публикувано на 23.09.24 в 15:20

Вучич и Ердоган обсъдиха икономическото сътрудничество между Сърбия и Турция

Сръбският президент Александър Вучич и турския му колега Реджеп Тайп Ердоган обсъдиха в Ню Йорк икономическото сътрудничество и съвместните проекти между двете държави. „С президента Реджеп Тайп Ердоган обсъдихме всички теми, които са важни за двустранните отношения на нашите страни, както и за глобалните предизвикателства пред сигурността, пред които..

публикувано на 23.09.24 в 15:03

Вархеи: Мястото на Сърбия е в Европейския съюз

Вархеи: Мястото на Сърбия е в Европейския съюз „Сърбия има място в Европейския съюз и блокът е напълно ангажиран да подкрепя Сърбия по пътя ѝ към модернизация, растеж и реформи, необходими за членство в ЕС“. Това заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи по случай откриването на Европейската седмица на възможностите, която започна в сръбската..

публикувано на 23.09.24 в 15:01

Политици почетоха паметта на Илко Ескенази

Приятели и бивши колеги на бившия депутат и вицепремиер от СДС Илко Ескенази, почетоха паметта му на площада, който носи неговото име във Варна и положиха цветя на паметната му плоча. Поводът е навършването на 30 години от трагичната му смърт. Даниела Стойнова разговаря с Христо Кирчев, бивш кмет на Варна и народен представител от СДС и с Даниел..

публикувано на 23.09.24 в 14:56

10,9 млн. евро помощи за земеделците ни предлага ЕК

10,9 млн. евро помощи за земеделците ни предлага ЕК Европейската комисия предлага да се отпуснат 119,7 млн. евро от земеделския резерв за преки плащания на фермери от България, Германия, Естония, Италия и Румъния, засегнати от изключителни климатичния явления през пролетта и в началото на лятото. За страната ни предложената сума е 10,9 млн. евро...

публикувано на 23.09.24 в 14:15