Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приятели засадиха дърво в памет на Пламен Горанов

10 години се навършват днес от протеста на Пламен Горанов на стълбите пред сградата на Община Варна. Датата е 20 февруари 2013 г., 7,24 часа сутринта. Пред сградата на общината, дни наред има протести, младият мъж застава с държи плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17,00 часа на 20.2.2013 г.". Демонстрацията му завършва злощастно с възпламеняването на огъня. Последсвията за Пламен Горанов са тежки и дни по-късно той умира в болницата, където е откаран.

Днес негови приятели го почетоха като оставиха цветя на т.нар. грамада, изградена скоро след инцидента от граждани от камъни, счупени плочки и павета. Грамадата стана символ на гражданските протести през зимата на 2013 година, а Пламен Горанов - едно от лицата на протестите във Варна.

Ще има ли плоча с лика на Пламен Горанов, напомняща за февруарските събития във Варна през 2013 г.? Инициаторите продължават да чакат отговор от администрацията на Община Варна, но днес неговите приятели казаха, че не са се отказали, а Милена Пехливанова сподели, че се надяват, ако не сегашната, съставът на следващата общинска власт да приеме и осъществи идеята.

Приятели на Пламен засадиха дърво в негова памет

Това разказа в интервю за Радио Варна днес писателят и икономист Димитър Събев. „Аз лично виждам в неговия протестен акт едно много дълбоко осъзнаване, че чоек не може просто само да се храни и пие, а да се стреми и към нещо по-високо. В тази връзка, ще споделя, че приятелите му го почетохме след тези 10 г. с една напълно партизанска акция (смее се), като посадихме едно дърво, красиво средиземноморско дърво в центъра на Варна на място, което все още няма да дам публичност", разказа Събев. "Това е символичен акт. Времето минава, пада прах и пепел върху събитията и много неща се забравят, но нашият стемеж и желание са това дърво също дада пусне дълбоки корение и високи клони. Това, което Пламен искаше да ни каже всеповече и повече хора да го разбират. И неговото действие да доведе най-сетне до своя плод!”, допълни още един от най-близките приятели на Пламен Горанов, който му посвети книгата "Саламандър".

Снимки: Румен Сарандев
По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 200 хиляди чешки туристи се очакват за лято 2024 у нас

Около 200 хиляди чешки туристи се очакват за лято 2024 в България. Това съобщи посланикът на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан, който се срещна с ръководството на Община Варна, за да обсъди предстоящия туристически сезон. О сновната задача на посолството е да гарантира сигурността на туристите по време на тяхната почивка, допълни Н. Пр...

публикувано на 03.06.24 в 17:06

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  на 4 и 5 юни в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде открито от проф...

публикувано на 03.06.24 в 16:45

До края на юни можем да сменим личния си лекар

Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар, припомнят от Националната здравноосигурителна каса.  Формуляра за избор на общопрактикуващ лекар може да бъде изтеглен от сайта на НЗОК –  рубрика „За граждани“.  Желаещите да сменят личния си..

публикувано на 03.06.24 в 15:57

Във Варна въвеждат нов график за извозване на едрогабаритните отпадъци

Във Варна се въвежда нов график, по който гражданите да могат да изхвърлят едрогабаритни отпадъци (ЕГО). Това са електроуреди, мебели и друга покъщнина, които не се изхвърлят в контейнерите за битова смет, а се поставят до тях, за да се извозят от сметопочистващата фирма. Графикът включва конкретни дни и часове за всеки район. Ако вещите биват..

публикувано на 03.06.24 в 15:15

Откриха официално чешмата с минерална вода до бившия Дом "Младост" (СНИМКИ)

Иконом Димитър Стоев освети емблематичната чешма с минерална вода в близост до разрушения вече дом "Младост" във Варна, изцяло възстановена от Общината.  От Регионалната здравна инспекция ще направят изследвания на водата и до няколко дни тя ще може да се ползва отново от всички желаещи. Дотогава тя все още не е годна за пиене.  На..

публикувано на 03.06.24 в 14:50

В 28 секции ще могат да гласуват българите в Гърция

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции, съобщава БНР.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят пет секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор...

публикувано на 03.06.24 в 14:04
Снимката е илюстративна

Облекчават процедурата за ПУП за улична регулация в местностите край Варна

Плановете за улична регулация, основно в местностите, ще се изработват тепърва. Това обаче трябва да стане със съгласието на хората в тези местности. Ето защо Община Варна предвижда  срещи, първата от които ще бъде с живеещи в местността Телевизионна кула.  "Основната идея е О бщината да плати подробните устройствени планове за регулация, с които..

публикувано на 03.06.24 в 14:00