Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов цветен облик за района на "Севастопол"

Конкурс набира художници с опит в “уличното изкуство”

4
Лондон / Великобритания, 2021
Снимка: Bloomberg Philanthropies

Варна е първият от 19-те европейски града, участници в инициативата AsphaltArt на Bloomberg Philanthropies (между тях са Брюксел, Хелзинки, Мадрид, Рим, Осло и Атина), който отправя Отворена покана за градски художници "Рисунка на асфалт" към проект Reconnect The City. Конкурсът, обявен на 23 февруари от Община Варна в партньорство със сдружение VarnaSpaces/ Пространствата на Варна, се осъществява на два етапа - идейна концепция и работен план, последван от реализация на рисунката на асфалт. Целта на инициативата е превръщането на ключов район като "Севастопол" в по-привлекателно и безопасно пространство. Локациите, които ще се превърнат в поле за изява на артистите, се намират върху уличните платна в карето между бул. “Сливница”, бул. “Княз Борис I”, ул. “Братя Миладинови” и ул. “Любен Каравелов”.


Източник: VarnaSpaces; ортофото - Ростислав Златев и Ивайло Добрев

Кандидатите трябва да изпратят идейната си концепция до 10 март 2023 г. на имейл адрес: reconnect.varna@gmail.com (заданието, документите за кандидатстване и работните материали могат да бъдат изтеглени тук). Следва обществено онлайн обсъждане и оценка от експертно жури, което ще излъчи трима финалисти. Те ще преминат през втория етап на конкурса - "Работен план", в който да задълбочат концепциите си, а предложенията им ще бъдат изложени на място, така че всеки да може да се запознае с тях. Крайният победител ще бъде обявен на 5 май, а същинското полагане на рисунките върху асфалта ще се осъществи в началото на юни.

Проектът, класиран на първо място, ще бъде награден с парична награда в размер на 1000 лв. и ще бъде реализиран на съответните локации срещу хонорар от 5000 лв. Всяко от проектните предложения класирани на второ и трето място ще получи парична награда в размер на 500 лв.

Организаторите уточняват, че артистът е свободен сам да прецени до каква степен ще покрие повърхността, според естеството на своята идея. Според арх. Венцислава Недялкова от сдружение VarnaSpaces този проект е общностен. Художникът поставя рамка и ако желае акцент, който само той е в състояние да изпълни, а останалото ще се извърши от гражданите на Варна, които ще бъдат координирани от екипа на организаторите.


Източник: Bloomberg Philanthropies

Арх. Недялкова и главният архитект на Община Варна Виктор Бузев разказаха повече за инициативата в предаването на Радио Варна Улица "Събота".

Арх. Венцислава Недялкова: Проектът е озаглавен "Reconnect The City" (Да свържем отново града), защото някои от нас си спомнят, че преди около 15 години през "Севастопол" преминаваха само автобусите на градския транспорт. Това беше (и все още е) емблематично място за срещи на варненци, но откакто движението е разрешено за автомобили, това пространство се откъсна от градската тъкан и най-вече от силно наситената с търговски обекти пешеходна зона. Така че градоустройствената идея на този проект е да свържем отново градинката на "Севастопол" с централната градска част.

Има ли определена тема за рисунките на кандидатите?

Арх. Виктор Бузев: Няма зададена тема, всичко е оставено на творческия поглед на артистите. Именно затова конкурсът е насочен към художници с опит в "градското изкуство". Тези произведения оставят отпечатък в градската среда, а също така носят и послание. Ние ще си съжителстваме с тях в продължение на поне две години, затова и журито има за цел освен художествената стойност на кандидатстващите проекти, да оцени и посланията, които те носят. Неслучайно сме се насочили към участъци с активно пешеходно присъствие - една от основните функции на проекта е да подобри безопасността на движението. Когато на уличното платно има цветно изображение, водачите на автомобили инстинктивно намаляват скоростта и това ще намали конфликтните ситуации в зоните, в които се пресичат автомобилният и пешеходният поток.

Арх. Венцислава Недялкова: Подобни проекти вече са реализирани в 41 градове в САЩ и в 3 европейски града. Има изработен доклад за влиянието на артистичните намеси върху градската среда, който показва, че в такива зони трафикът на автомобили намалява, скоростта на преминаващите превозни средства е по-ниска, което логично води и до по-малък брой на произшествията на пътното платно. И целта на нашия проект е да тества това на местна почва - дали и ние с нашия специфичен манталитет ще успеем да постигнем добрите резултати на тези американски и европейски градове.

Арх. Виктор Бузев: Този проект не свършва с полагането на рисунките върху асфалта през юни. Това е процес, който след това ще продължи с изследване въздействието на тези обекти върху редица показатели. Ще се извършват преброявания и анализи, които ще бъдат включени в доклад с изводите за това по какъв начин проектът е повлиял на градската среда и на процесите, които се случват в нея. Тази изследователска работа е неразделна част от проектирането и вземането на решения при управление на публичните пространства във всеки един град.

Целия разговор с арх. Венцислава Недялкова и арх. Виктор Бузев слушайте в прикачения звуков файл.


Източник: Bloomberg Philanthropies

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна изследват безплатно за ХИВ/СПИН

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе днес, а неин организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и доброволци..

публикувано на 16.05.24 в 10:35

Зима ли е? В Добрич започнаха деня с градус над нулата

1 градус температура на въздуха беше измерена тази сутрин в 6.00 часа в Добрич, съобщиха за Радио Варна синоптиците от НИМХ-Филиал Варна. Студено беше в цяла Източна България и край морето с температура на въздуха от 7 градуса в Шабла до 12 в Силистра, на носовете Калиакра и Емине и в Бургас, като във Варна беше измерена температура на въздуха..

публикувано на 16.05.24 в 09:15

58 изпълнители от шест държави ще се включат в Европейския младежки поп-рок конкурс „САРАНДЕВ" в Добрич

XXXIII-то издание на Европейския младежки поп-рок конкурс „САРАНДЕВ" – Добрич'2024 започва от днес в добруджанския град. То ще продължи до 18-ти май, когато ще се проведе церемонията по награждаването и гала концертът. Специален гост на конкурса тази година е Дара Екимова, а председател на журито е Хайгашод Агасян. В тазгодишното издание на Европейския..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24