Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли Варненска област културен календар на традициите и обичаите в региона?

2
Снимка: Д.Дончева

Да се създаде културен календар на традициите и обичаите във Варненска област, който да включва проявите и събитията, провеждани във всяко читалище и музей в областта, е крайната и голяма цел на участниците в проект „Изследване, приобщаване и разширяване на нови публики - изграждане на междукултурен и образователен мост между българските читалища и музеи“. Това каза за Радио Варна ръководителят на проекта Деница Йорданова от Регионалния исторически музей-Варна. По този повод днес в Икономическия университет се проведе първа опознавателна среща между представители на читалищата и музеите в областта.

Целта на тази среща бе да постави основите на активен и ползотворен диалог, за да се изгради единен мост на общуване, приобщаване и взаимодействие между местните читалища и музеи, които да работят заедно за обогатяване културния и социален живот на местната общност, каза още Деница Йорданова.


Истината е, че пандемията рязко спря дейността на читалища и музеи и това се отрази много сериозно върху тяхната дейност. С този проект надеждите са да се проучат всички проблеми, които стоят пред културните институции, да се направи анализ на ситуацията и да се създаде обща платформа, в която всеки да споделя от какво се нуждае и как вижда развитието си занапред.

Близо 30 представители на читалища от Варна и областта присъстваха на срещата. Всички споделиха, че читалищата им са действащи, пресъздават повечето български обичаи, някои имат музейни сбирки, други развиват и туризъм, а трети тепърва започват да събират народни носии от местната общност.

Според участниците е необходимо да се направи проучване сред жителите на населените места, които да кажат какво искат да се случва в читалищата по селата и каква дейност да се развива. Необходимо е министерството на културата да отделя повече средства за читалищна дейност, защото парите отпускани досега не достигат за проявите на местните самодейни състави. Съвместното сътрудничество между читалища и музеи е надежда за развитие и съживяване на живота особено в селата, където благодарение на читалищата се пазят и предават българските традиции и обичаи, споделиха още участниците.

Подобно партньорство ще даде шанс за  развитие на туризма в селата, който е изключително подценяван, коментира Живко Василев, председател на читалище "Искра 1905" в село Николаевка. Той даде за пример туристическите преходи, които правят в района на селото, посочи и фактът, че в село Николаевка са поставени основите на Възраждането за Варненския регион и вече трета година редовно посрещат туристи, които желаят да видят първата българска църква и първото българско килийно училище във Варненска област. За целта организират пешеходни турове, както и  сбирки за четене на книги.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди варненци остават без вода до рано в четвъртък

От  21.30 ч. до около 4 ч. след полунощ, поради авария на магистрален водопровод, абонатите, заключени между бул. "В.Левски" , ул. "Царевец" , бул. "Княз Борис 1-ви" , бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков", ще останат без вода, съобщават от ВиК. Припомняме, последната авария, която остави същия периметър без течаща вода, възникна на 10 срещу 11..

публикувано на 15.05.24 в 22:13
Лични документи

Временно са затруднени процедурите по издаване на шофьорски книжки

Временно са затруднени процедурите по издаване и замяна на свидетелства за управление на МПС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи /МВР/. "Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно..

публикувано на 15.05.24 в 19:33

Роберт Фицо е с опасност за живота

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в Хандлова. „Роберт Фицо беше прострелян многократно и в момента е с опасност за живота“, съобщиха от кабинета на премиера на официалната му страница във Фейсбук, предаде БГНЕС. В публикацията се казва, че в момента тече транспортацията на Фицо с хеликоптер до Банска Бистрица. Необходима е спешна..

публикувано на 15.05.24 в 18:29

България изпраща въпроси за газов проект в румънски води

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от фирмата, изготвила доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и представители на..

публикувано на 15.05.24 в 18:05
Снимката е илюстративна.

Ремонтът на улица „8-ма“ на Траката ще приключи до 15 юни

Ремонтът на улица „8-ма“ ще приключи до 15 юни. Това уверение получиха жителите на новообразуваните квартали от фирмите-изпълнители на ВиК проекта. На среща, проведена по инициатива на общината, засегнати от ремонтите граждани бяха информирани за графиците за довършване на започнатите участъци и бъдещите ремонти в района на Траката и Евксиноград,..

публикувано на 15.05.24 в 17:38
Благомир Коцев, кмет на Варна

Кметът на Варна: Поемаме контрол над ремонтите, свързани с ВиК

Възстановяването на пътната настилка по бул. "Христо Смирненски" след извършените дейности по проекта на ВиК да бъде оставено до носещия слой, а цялостното полагане на асфалт да се направи наесен. Това са изискванията на общината към водното дружество, за да се избегне неудобството за трафика и живеещите в района през летния сезон, обясни кметът на Варна..

обновено на 15.05.24 в 17:01
Роберт Фицо

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицo

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицo в град Хандлова. Той е отведен в болница. Заместник-председателят на парламента Любош Блаха потвърди инцидента по време на заседание на парламента и го отложи до второ нареждане, каза словашката информационна агенция TASR. Инцидентът станал пред местния Дом на културата, където Фицо се срещна със свои..

публикувано на 15.05.24 в 16:26