Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 3 март в Балчик

На 3 март Балчик ще сведе глави пред паметта на героите, дали живота си в борбата за Освобождението на България от османско иго. На централния площад венци и цветя ще бъдат поднесени в 10,30 часа от институции и граждани пред Паметника на героите, паднали за Отечество.

„Тази година отбелязваме 145 години от края на Руско-турската война 1877-1878 г. Войната, донесла ни освобождение след пет века турско робство и подтисничество.

 Нека на 3 март, тази паметна за целия ни народ дата, сведем глави и се поклоним пред мъчениците и страдалците на свободата, нека си спомним за вярата и борбата на нашите предци, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане.
Колкото повече се отдалечаваме във времето от този паметен ден, толкова по-ярко се очертава у нас преклонението пред подвига както към нашите герои, така и към тези чужди войни, оставили костите си в далечна за тях България. По бойните полета в България загинаха воини от много народи: руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци. За всички тях България бе последен дом, тях ние почитаме като свои герои. За нас всички те са герои, без значение от народността и вяра.
Поклон пред падналите за свободата на Родината!“ – канят гражданството от Исторически музей – Балчик.

Чествания се организират и в селата от общината. Тази вечер от 18,00 часа в село Гурково ще бъдат поднесени цветя на паметника на Генерал Гурко. С тържествена програма децата от Клуб за детско творчество „Ян Бибиян“ и певческата група „Преселски накит“ при Читалище „Свобода-1897“, както и Сдружението „Добруджанци 21“ ще пренесат присъстващите във времената на храбростта, силата и единението на героите на България.

По повод Националния празник на България читалище "Просвета-1900" с. Соколово кани на тържество “Поклон пред героите”, което ще се състои на 3 март от 11,00 ч. пред паметника.
По същото време в село
 Оброчище ще започне тържествен концерт пред Паметника на загиналите. Заповядайте, заедно да се преклоним пред подвига на загиналите за свободата на България, призовават от местното читалище "Просвета-1901".

Днес ще бъдат обявени резултатите от втория национален онлайн конкурс "Освобождението на България в думи и картини", организиран от библиотека при НЧ Паисий Хилендарски 1870” - Балчик. Участниците са разделени в три раздела по възрасти: рецитал „Моята родина България"; "Освобождението на България в песен", "Освобождението на България в картини". Обявяване на резултатите: във фейсбук страницата на библиотеката и сайта на читалището www.hilendarski.net

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози представят във Варна изследвания за бронзовата и желязната епоха в Югоизточна Европа

Регионалният исторически музей във Варна е домакин на четвъртата международна конференция "Нещата от живота" , организирана от инициативата "Перспективи на Балканската археология"/Perspectives on Balkan Archaeology (PeBa). „Перспективи за Балканската археология“ e мрежа от изследователи с фокус върху бронзовата и желязната епоха в Югоизточна..

публикувано на 25.09.24 в 11:21

Проучване: Всяко трето дете в света е късогледо

Според глобален анализ зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч, съобщава БГНЕС. Изследователите твърдят, че заключването за Covid е имало отрицателно въздействие върху зрението, тъй като децата са прекарвали повече време..

публикувано на 25.09.24 в 06:42

Божидар Богданов с премиера на стихосбирката "Изгреви, залези..." във Варна

Божидар Богданов представя на 27 септември, петък, от 18.30 часа своята стихосбирка "Изгреви, залези...". Мястото е галерия "Арт Маркони"на ул. "Охрид" 22.  „Поезията не се нуждае от поводи, нито от шумни фойерверки, но има нужда от празници. Нейната стара и в същото време детински усмихната къща чака всички, които вярват в другото и различното. В..

публикувано на 24.09.24 в 17:05

Близо 2 хиляди посетиха "Провадия-Солницата" в Деня на отворените врати

Около 1 800 души са посетили в Деня на отворените врати, организиран на 22 септември в праисторическия център "Провадия-Солницата".  "За нас беше чест и удоволствие да имаме възможността да Ви представим най-новите си открития и да ви разкажем историята на най-стария солодобивен и градски център в Европа.  Благодарим ви, че избрахте да споделите..

публикувано на 24.09.24 в 10:08

Лесна работа: Само за родители

Има едно много приятно изследване, което оценява въздействието на удовлетвореността от живота и позитивното влияние на тази удовлетвореност върху доходите в по-късен етап от развитието на човека. Интересно е, че изследването използва метода на братята и сестрите. Каква е отправната точка? Най-вероятно се заблуждаваме, когато мислим, че..

публикувано на 23.09.24 в 15:30

Феновете на вечното варненско дерби (снимки и видео)

"Спартак" са домакини на срещата от 20:00 часа, а главен съдия е Георги Кабаков. Двата тима са един до друг в таблицата с равен брой точки - 15, съответно четвърто място за "Черно море" и пето за "Спартак".  В последната среща отборите завършиха 0:0. В района на срещата и на стадиона днес има и засилено полицейско присъствие. Агитки от..

публикувано на 22.09.24 в 19:39

Супермоделите от 90-те години остават носталгичен символ на женствеността и красотата

По време на Седмицата на модата в Милано суперомдели от 90-те години , сред които звездата Ева Херцигова, стъпиха на подиума на ревю на модната къща "Роберто Кавали"  и предизвикаха очаквана сензация.  Появата им бе не само почит към големия новатор в облеклото, променил концепцията за съвременната динамика на аутфита, но и полъх от една..

публикувано на 22.09.24 в 14:49