Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискотека на 80-те

Завръщането на диско музиката. Така с едно изречение може да се опише събитието, което в края на април ще се опита да възроди духа на дискотеките от 80-те години на миналия век.

Зад пулта ще застанат известни диджеи - DJ Emo, DJ Кармен, DJ Венелин Готев и DJ Васко Громков. И с хитовете на C.C. Catch, Sabrina, Modern Talking, Bad Boys Blue, Sandra ще се опитат да вдигнат, а и със сигурност ще го направят, всички на дансинга.

Емил Йорданов или DJ Emo е отдаден на музиката на 80-те и организатор на дискотеката.

"Това е една моя дългогодишна мечта, с която искам да се върнем в тези най-хубави години, когато дискотеката имаше някакво значение. Т.е. хората отиваха наистина да танцуват. Наистина да изкарат енергията си, да намерят нови приятели, да направят социална комуникация. Не като сега - някаква показност, кой с какви дрехи, кой с какво дошъл. Просто искам да се върнем в онези времена, когато наистина имаше някакви ценности. А и музиката беше много прекрасна."

Идеята на DJ Emo е да види на едно място как се забавляват 1000 души. И как танцуват, разбира се, на вечните дискотечни хитове от 80-те.

"Музика, с която и моето поколение е израснало и се е забавлявало на абсолютен макс. Това ще бъде един неспиращ купон, който ще започне още в осем часа вечерта. Който може и има желание, може да се появи с дрескод от 80-те."

Целия разговор с DJ Emo чуйте в звуковия файл.

Специални гости на Дискотеката на 80-те ще бъдат Братя Аргирови и Трамвай №5. Купонът ще се поддържа от вечните хитове като “Усмивката”, “Тя”, “Eмилия”, “Модерни времена”, “До вчера”, “Момиче за двама”, “Силвия”, “Точно в 5”, “От понеделник няма шега”, “Пролетна умора”.

Ади Митрева от Трамвай №5 споделя:

"Мисля, че това е много навременно. Защото музиката от 80-те не е спирала да шества по света. В заведенията, без значение какви са, винаги има ретропартита или тя просто съществува там. Тя хваща хората заради мелодичността си, има един специфичен саунд, специфично присъствие, което е разпознаваемо за хората. Заради запеваемата си мелодичност музиката на 80-те и до ден днешен е запеваема."

Музиката на 80-те е нещо по-различно от съвременното музикално присъствие. И хората я харесват, продължава Ади Митрева, връщайки се в спомените си.

"Ние работихме във времена, когато всичко правехме сами. Мога да кажа, че може би първият клип, в който имаше масовка, беше измислен от нас. Тогава нямаше продуциране. Снимаше го някоя телевизия, тогава - телевизията майка. Всичко беше направено от нас. Имахме една песен "Раз, два, три", на която за първи път се използваше масовката. Масовка в смисъл много хора, които правят едно и също нещо. Това бяха наши приятели, наши съмишленици, фенове, които участваха в създаването на този видео клип. Сега е трудно да съпоставяме нещата. Тогава нямахме дизайнери, нямахме хора, които да се грижат за външния ни вид, за музиката. Екипната работа в днешно време много улеснява изпълнителя. Дава му насоки, дава му решения и му дава възможности да намира по различен начин себе си. Докато тогава ние правихме всичко сами."

Повече от Ади Митрева от Трамвай №5 чуйте в звуковия файл.

Дискотеката на 80-те е на 29 април на Арбанаси.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34

Международният фестивал "Варненско лято" се открива с концерт на 22 юни

Откриването на фестивала е подчинено на идеята за обединена Европа, каза на пресконференция в община Варна артистичният директор Марио Хосен.  Ще има световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала, което е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. Пианистът..

публикувано на 30.04.24 в 15:44

Военноморският музей откри изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“

Изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“ бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празника на Българската армия във Военноморски музей Варна. Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и..

публикувано на 30.04.24 в 12:57