Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скачат цените на доматите, стигат до 7 лева на дребно за килограм

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет лева за килограм на едро и до 7 лева на пазара на дребно може да достигне килограм домати, след като Турция спря износа си до 15 април. Поскъпването на борсите вече се усеща, каза за БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, но до дефицити на пазара няма да се стигне.

През следващия месец цените на доматите ще скочат с още между 10 и 15 процента, докато българското оранжерийно производство излезе масово на пазара.

До дефицити обаче на българския пазар няма да се стигне, единодушни са експертите.

"Ще има от всичко. Може би цените ще са по-високи, но няма да видим празните рафтове и тук вече е въпрос на пазарна сила кой какво ще може да си позволи да си закупи и тъй като доста хора с изоставащи доходи най-вероятно ще отидат към заместване с повече консумация на листен зеленчук", отбелязва още Иванов.

Турски медии съобщиха днес междувременно, че страната премахва забраната за износ на домати, въведена от 2 март.

Министерството на земеделието и горите наложи ограничението, позовавайки се на "необичайното увеличение на цените на доматите в Турция и бедствието, причинено от земетресението".

По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Минерален извор, с. Царевци

В Аврен се вижда края на проблема с водата

До края на юни трябва да започне подмяната на тръбопровода на Аврен, съобщи за Радио Варна кметът на общината Емануил Манолов. Работата по това ще отнеме месеци, но трябва да реши дългогодишния проблем с водата в населеното място. През летните месеци  ще има и масови проверки за кражба на вода.  В десетки населени места в страната, с..

публикувано на 17.06.24 в 08:10

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  17.06.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр...

публикувано на 17.06.24 в 06:22
Залив в Балчик

Слънце и облаци в понеделник

Днес ще е предимно слънчево, в следобедните часове с купеста облачност. Ще духа слаб вятър от запад и югозапад, следобед по Черноморието – бриз. Максимални температури между 29° и 34°, по крайбрежието 26°-29°, за Варна около 28°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 21°-23°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 31..

публикувано на 17.06.24 в 05:59

Затварят Южния вход на мол във Варна заради ремонтни дейности

В понеделник, 17 юни започва ремонт на подхода к ъм паркингите на търговския център на ул. "Андрей Сахаров" във Варна, от страната на Автогара Варна.  Поради тази причина в ременно ще бъде затворен Южният вход на търговския център.  Ремонтните дейности ще започнат на 17 юни (понеделник) и ще продължат до 15 юли 2024 г.  Отворени за моторни..

публикувано на 16.06.24 в 17:55

Пореден криминален случай по време на ЕВРО 2024 в Германия

Пореден криминален случай се разигра в германския град Хамбург часове преди сблъсъка от Европейското първенство по футбол между Полша и Нидерландия. Въоръжен привърженик на Нидерландия нападна полицаи, които го простреляха и нападателят бе откаран с линейка в болница в тежко състояние. Първоначално полицаите са се опитали да неутрализират мъжа със..

публикувано на 16.06.24 в 15:48

Над 90 държави подкрепят териториалната цялост на Украйна

В проектодекларацията на международната конференция, която се провежда в Швейцария, се призовава за зачитане на украинската територия и се отхвърля всяка ядрена заплаха срещу страната. Служебният министър-председател Димитър Главчев, който участва във форума, заяви, че: "България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и..

публикувано на 16.06.24 в 15:26

СЗО: Има нужда от нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица, предава БНТ. Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности..

публикувано на 16.06.24 в 12:37