Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За последните 25 години в България

300 хиляди семейни стопанства, произвеждащи плодове и зеленчуци, са престанали да съществуват

Снимка: БГНЕС

От няколко месеца в обществото на дневен ред е дискусията за високите цени на храните в малката потребителска кошница. Защо въпреки понижените цени на енергоносителите, цените на хранителните продукти не само не падат, но и бележат ръст?

На този фон обаче се забелязва и друг проблем. Липсата на родна продукция в големите търговски вериги, особено на плодове и зеленчуци.

„През годините българските производители на плодове и зеленчуци бяха подменени, защото интересите ни не бяха защитени още при влизането ни в ЕС.“ Това каза за Радио Варна Цветомир Цеков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци". По думите му още с влизането ни в Единния европейски съюз не сме били равнопоставени с останалите държави от общността. Като последна присъединена държава и то под условие, получавахме в пъти по-ниско подпомагане на селското стопанство. Пряката конкуренция в общия пазар бяха сериозни кооперативни производства, щедро субсидирани от държавите. След това с търговските вериги влезе и това производство, допълни той:

Ние, неподготвени за този пазар, просто бяхме подменени. Давам ви пример - допреди няколко години в една от големите търговски вериги не се допускаше въобще българска ябълка. Почти не можеше да видиш български картоф. Има картофи от Франция, от Египет, Германия, от където се сетите, но не и от нашата страна. Ябълката италианска, полска, македонска, но не и българска. Българските правителства не са успели, не са поискали или са пропуснали, както прецените, не са защитили интересите на българските производители, така както са го направили властите в Словения или Словакия, където подобни търговски вериги са подписали договори, които осигуряват пласирането на определен процент от продукцията на съответните държави в чуждите супермаркети.

Парадокс на пазара - високи цени, а българският производител не може да получи достойна цена на продукцията си. Когато той не може да постигне тази цена и съответната печалба, а е на загуба, как ще намери мотивация да работи и да произвежда?

Той даде и обяснение защо идващата от Турция селскостопанска стока е с по-ниска себестойност:

Когато искаш да работиш, съответната община ти предоставя земя, трактори, които изплащаш с продукцията, която се изкупува, освен това има създадени огромни логистични предприятия,  които обединяват тази продукция, доставя се безплатна вода, въпреки водната криза в южната ни съседка. Освен това работната ръка е по-нископлатена, торовете са с по-ниски цени, към това може да се добави и географското положение на Турция. Реално те не ползват енергия за производство на домати, докато в България 60% от доматите са оранжерийно производство.

И понеже тези трудности са малко, ние сме постоянно във форсмажорни обстоятелства, оплака се председателят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци". Например, „Напоителни системи“ вдигнаха цената на водата с няколкостотин процента и то непосредствено преди поливния сезон. Наши колеги, производители от Североизточна България, в района на Попово, Разград, там където е концентрирано производството на малини, ягодоплодни, цената е вдигната със 700-800%. Ако държавата може да си позволи да остави хиляди хора без традиционен поминък, ще бъде много жалко. И въобще е показателно дали има държавност, държавна мисъл и дали се наблюдават тези процеси някъде?

И още по темата. За първите 10 месеца на 2022 г. България е изнесла общо около 32 хиляди тона пресни зеленчуци, което е с 30% по-малко от предната година. В същото време, родната продукция от плодове и зеленчуци в българската магазинна мрежа е все по-рядко явление.

Цветомир Цеков каза, че хората масово се отказват от производство на зеленчуци и плодове, защото не виждат смисъл. Той допълни, че масово се изкореняват овощни градини, а засетите площи с някои зеленчуци миналата година са били по-малко с 20 до 30%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56

Във Варна изследват безплатно за ХИВ/СПИН

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе днес, а неин организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и доброволци..

публикувано на 16.05.24 в 10:35