Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли контролни везни по пазарите във Варна?

Варна, Синият пазар
Снимка: Ваня Славова

Случвало ли ви се е когато си купите плодове или зеленчуци от пазара да се усъмните, че действителното тегло на закупената от вас стока е различно от това, което е пишело на везната? Тогава най-вероятно сте станали жертва на една от често срещаните нелоялни търговски практики по пазарите и борсите - манипулуране на везните с цел да ви "ударят" в грамажа.

Всяка година инспекторите от Държавната агенцията по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) проверяват за отклонения в кантарите и везните, нарушителите се глобяват, но въпреки това порочните практики продължават.

"Това е от много време. Имал съм съмнения, че ме мамят", сподели варненец, който тъкмо си беше купил зеленчуци от пазар "Чаталджа".

Друг от анкетираните беше убеден, че търговците мамят с грамажа. "Имам приятелка, която е търговец. Тя ми разказва как мами клиентите като манипулира везната", сподели той.

"Преди две години си купих 13 килограма заразват от зеленчуковата борса във Варна. Като ги претеглих след това на друг кантар се оказа, че реалното тегло е с килограм и половина по-малко", коментира друг варненец.

От години по големите пазари в страната има контролни везни, на които можем да претеглим стоката, която сме закупили, ако имаме съмнения. Репортерска проверка на Радио Варна показа, че подобни везни има в три от четирите големи пазара във Варна. Контролната везна на пазар "Чаталджа" се намира в  бараката за справки и информация, където е и касата. Има и табела с работно време - от 8.30 до 12.30 и от 13.00 до 17.00 часа. Т.е, ако случайно имаме съмнения, че сме били измамени между 12.30 и 13.00 часа, няма как да проверим това. Никой от анкетираните граждани на пазара не знаеше за съществуването на контролната везна. 


Скрита от потребителите е и контролната везна на Синия пазар, която се намира във фургона на охраната, въпреки че отвън има предвидено място за нея. Охранителят на пазара обясни, че не е изкарана навън, тъй като първо трбява да се направи навес за да не се мокри при дъжд. И тук хората не знаеха, че има такава везна.


Единствено на Колхозния пазар контролната везна е на открито и видима за клиентите. Тя се намира до чешмичката пред управлението на общинското дружество "Пазари". Везната беше изключена, но един от търговците в близост до везната ни увери, че работи. Хората обаче рядко я използват.


Контролна везна няма единствено на пазара във Владиславово. Изпълнителният директор на „Пазари“ Недко Радев обаче увери, че до няколко дни и там ще бъде поставена такава везна. За нелоялните практики свързани с везните и кантарите по пазарите и борсите във Варна и областта следят инспекторите от ДАМТН. През миналата година във Варненско са извършени над 300 проверки, при които са установени близо 30 нарушения. Това каза Петя Танчева, директор на регионалния отдел по „Метрологичен надзор“. Освен везните по пазарите и борсите инспекторите от метрологичния надзор са проверили и 181 търговски обекта. При тях 14 от везните не са отговаряли на изискванията.

"Сред най-често срещаните нарушения, установени от инспекторите са за везни, които не са минали годишна последваща проверка. По-редките случаи са, когато търговците използват везни от така наречения неодобрен тип", поясни Петя Танчева.

"Когато пазаруваме, везната трябва да има видимост и да не е затрупана с плодове, зеленчуци и други стоки. След това трябва да следим и дали везните са поставени на стабилна хоризонтална основа. На някои места има и от везните, които са с две блюда тип "Беранже". При тях клиентът трябва да следи дали няма останала някаква малка тежест. Трябва везната да е нивелирана и двете блюда да са на едно ниво", каза още Танчева.

Глобите за нарушителите са от 100 до 300 лева за физически лица и от 200 до 500 лева за юридически. При повторни нарушения, санкциите са още по-високи.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:









БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде няма да има ток на 1 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта на днешният 1 юли, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 00:05 ч. до 06:00 ч. - във Варна в карето, заключено между бул. Сливница, ул. Дрин, бул. Владислав Варненчик и бул. Мария Луиза; - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - в местностите..

публикувано на 01.07.24 в 05:56

Слънце и жега в понеделник

И днес ще е предимно слънчево. Сутринта на места ще има намалена видимост. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 33° и 38°, Черноморието от 27° до 32°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода от 24° до 26°.

публикувано на 01.07.24 в 05:46

Парно, ток и топла вода с по-ниска цена във Варна

Средното увеличение на цената на тока от утре за битовите потребители е с 1,77%, реши КЕВР. За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН - с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49% . Преди приемането на ценовото решение, на 13 юни се състоя обществено обсъждане , на което бяха поканени всички..

публикувано на 30.06.24 в 13:23
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Церемонията по интронизацията ще започне в 15 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", а камбанен звън ще възвести избора на новия..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Врачанският митрополит Григорий получи най-много гласове до момента

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на балотаж според резултатите от гласуването до момента. Григорий е получил 64 от гласовете, а Даниил – 51. Най-малко са гласувалите за ловчанския митрополит Гавраил-19.  По-рано днес в Синодалната палата започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на..

публикувано на 30.06.24 в 11:13

Живеещите около ВСУ поискаха яснота кога ще приключат ремонтите

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха днес на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. В срещата се включи и кметът на Варна Благомир Коцев. Те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните ремонти в района и отговор на въпроса..

публикувано на 30.06.24 в 11:10
Централен пазар Варна

Плодове и зеленчуци с по-високи цени през изминалата седмица

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро се повиши с 0,24 на сто.  Сред..

публикувано на 30.06.24 в 10:25