Софиянци масово купуват кокошки-носачки за яйца, предаде БГНЕС. Целта на търсенето на птиците е да се премине към собствено производство на яйца. Преди Великден се очаква ново поскъпване на яйцата, а при собственото производство - в зависимост от фуражите и допълнителните храни, себестойността на едно яйце идва дори под 0.10 лв., казват експерти. Качеството на домашната продукция, обаче, няма и нотка на сравнение с това в магазина, казва пред БГНЕС Биляна Иванова - собственик на малък кокошарник с 10 кокошки-носачки в столично село.
„Купих кокошките още като ярки, през ноември миналата година. Живеят в специално изграден за целта кокошарник. Със съпруга ми преценихме, че двете ни деца - на 2 г. и на 5 г., заслужават да отраснат с качествена храна“, казва жената. Четири месеца по-късно кокошките проносили, като средно една кокошка снася по едно яйце на два дни, а понякога - в зависимост от породата, и по-често. В столицата намаляват пазарите за животни - имаше такъв на Подуяне, но сега остана само този в Горна Малина - моите животни са оттам, казва Иванова.
„В момента цената на ярка /млада женска кокошка, която все още не е проносила/, върви между 16 и 25 лв. в зависимост от породата. Най-предпочитани са „Ломан Браун“ заради огромната носливост“, допълва Иванова. Тя отглежда и птици от Костинброд - специално селектирана порода, която се различава с големите си размери на животните и яйцата.
„Храня кокошките с най-обикновена смеска от жито, царевица и слънчоглед. През зимата им купуваме и режем марули, зелето също е много полезно за тях. Чувал от 10 кг. смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, струва 10 лв. Допълнително храним птиците със специални витамини на блокчета, които съдържат глина, морски черупки, магнезий, червен камък, черупки на стриди, песъчинки, бирена мая, и други. Отделно, през ден-два ги пускаме да пасат по двора, в който също отглеждаме чиста продукция, и не пръскаме с никакви препарати.
Вярвам, че здравото животно създава полезни продукти за нашето здраве“, допълва Иванова. Тъй като семейството ѝ живее и работи в столицата, кокошките са снабдени със специални автоматични хранилки, поилки и полози за снасяне.
„На практика ходим веднъж на 2-3 дни, само за да съберем яйцата, и да им презаредим храна и вода. А децата вече са свикнали да ги галят и гушкат“, казва стопанката. Често и кокошките са първи приятели в игрите на двете й деца. "Знам за приятели, които отглеждат кокошки на тераса на последния етаж на блок в нова кооперация в един от елитните столични квартали", казва Иванова. На въпрос не се ли страхува от птичия грип, чиито случаи вече са регистрирани на територията на страната, Иванова коментира, че кокошките ѝ живеят в специално построена къща, не нощуват никога навън, и нямат никакъв досег с чужди птици или животни. На ден една кокошка консумира по около 100-120 грама храна, което означава, че на ден 10-те кокошки изяждат по около килограм храна, на стойност около 1 лев.
Дори и след калкулиране на скъпите витамини за птиците, при пълно пронасяне на всички животни се очаква сегашната бройка от 5 яйца на ден да достигне поне 9. Така инвестицията и в кокошките, и в кокошарника им, напълно се изплаща. „Въпросът тук не е за пари. А за това, че яйцата винаги са били супер храна.
От години у нас в магазинната мрежа се предлагат яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3. Въпреки че много българи са наясно, че цифрата 3 индикира яйца от ферми с клетки, а тези маркирани с 0 идват от кокошки, отглеждани свободно, малцина са наясно с действителната разлика между отделните методи на отглеждане. Става въпрос за това, че тези с маркировка „3“ се отглеждат в тесни клетки във ферми, където не могат дори да се завъртят, чупят си крилата и краката от теснотията, често са канибали, преживяват огромен стрес по време на отглеждането си, кълват се една друга до смърт, и всичко това отива в яйцата им. Маркираните с „2“ са отглеждани върху скаров под - често по птицефермите, но те никога в живота си не виждат слънчева светлина, нито пък някога са стъпвали върху трева. Тези с маркировка с номер 1 се отглеждат на открито, а тези с 0 - точно както нашите - на свободна паша, с чиста храна и без лекарства и антибиотици.
За тях ЕС ясно посочва, че кокошки, отглеждани свободно, трябва да имат постоянен достъп до зелени площи“, казва стопанката. Здраво животно няма нужда от антибиотици, категорична е Иванова. Яйцето се познава по жълтъка - ако той е жълт, животното е хранено предимно с царевица. Ако е по-скоро оранжев или светлооранжев, значи птицата е консумирала семена, но и е била на свободна паша, тоест, намирала си е трева и червейчета, които са изключително полезни за нея. Тази година Великден посрещаме с изключително наши си яйца, вкусът, - и най-вече качествата им, - нямат нищо общо с тези от магазина, казва Иванова. Категорична, е, че при първа възможност ще разшири стопанството си /държавата позволява нерегистрирано отглеждане на до 50 бр. кокошки-носачки, бел.ред./, и допълва, че в последните години все повече хора се завръщат на село заради възможността сами да отглеждат храната си.
Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО даде на Варна титлата "Град на медийните изкуства" и членство в мрежата на творческите градове на международната организация (Creative Cities Network). Това е едно изключително високо признание, защото позволява развитие в координация с множество други градове в Европа и..
В България имаме нужда от въвеждането на диференцирано данъчно облагане. Само така регионите и областите далеч от София ще могат да усетят икономическия растеж. Това коментира за Радио Варна Димитър Събев, икономист в Института за икономически изследвания при БАН по повод идеята, заложена в проектобюджета за 2026 г. за увеличаване на данъчно -..
След успешния дебют с първата си книга, младата авторка, родена и израснала във Варна - Мерия Мирчева, се завръща с новия роман "Добре, че Мина". Действието се развива на къмпинг край Варна, в района на Ракитника , като сюжетът преплита две времеви линии. Част от историята отвежда читателя и в София . Главната героиня Мина..
На 3 ноември възпоменаваме преподобни Пимен Зографски, наричан още и Софийски. За живота и делото на св. Пимен знаем от достигналото до нас житие, писано от ученика му Памфилий – открито в началото на 30-те години на ХХ век в библиотеката на Зографския манастир в Атон. Според житието, свети Пимен е роден около 1545 г. в София. Като млад учил четмо и..
Изчезнал преди повече от десетилетие мъж от Русе, който е бил обявен за починал, е открит жив в Пирин планина. Той е бил намерен от служители на Паркова дирекция „Пирин“, които забелязали палатка извън обозначените зони и извършили проверка. При опита да установят самоличността му, мъжът реагирал агресивно, което наложило намесата на полицията. След..
На 1 ноември във Варна ще се състои третото издание на фестивала на адаптираните спортове за хора с увреждания „Щък тук-там: Адаптирай се!” Събитието е в събота от 12 до 16 часа на входа на Морската градина . Вход свободен. Денят не е избран случайно. Посланието за празника на народните будители към всички варненци и гости на града е..
Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са свързани със забавени трудови възнаграждения и неправомерни освобождавания от работа. Това каза директорът на Инспекцията. Десислава Драгнева При неизплатени заплати издаваме задължителни предписания и налагаме санкции, ако те не се изпълнят. Но при незаконно уволнение работникът трябва да заведе..