Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От началото на месец май ще заработи новата система в ТЕЛК

Снимка: Архив

До края на месец април от Информационно обслужване ще бъдат готови с дигитализацията на експертизите в ТЕЛК. Това е получил като уверение служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който изрази надеждата, че от началото на месец май новата система ще започне да функционира. 

Министър Асен Меджидиев призна, че системата на ТЕЛК не работи добре и затова има нужда от реформиране.

Много по-бъзро ще се извършват експертизите и много по-коректно. Освидетелстването ще се извършва само по документи, няма да се осъществява среща лекар - пациент, каза той.

Министър Меджидиев заяви, че с обединяването на процентите от различните заболявания на един пациент предстоят много преосвидетелствания. С реформата на комисиите ще бъде поставян срок от 7 до 10 дни, в които ще се извършва едно освидетелстване.

По думите ми системата ще бъде разтоварена, тъй като ще има много повече освидетелстващи лекари.

Чуйте повече в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват легален ли е бизнесът на убития украинец край Варна

Убитият 52-годишен мъж в курорта "Св. св. Константин и Елен а" е украинец, който е имал бизнес. Той не е със статут на бежанец, научи Радио Варна от свои източници. Убитият в "Св. св. Константин и Елена" - украинец. Извършителите са трима По предварителни данни, мъжът е пътувал до Украйна и се е връщал във връзка с дейността си. Намерената..

публикувано на 09.06.23 в 15:52

ДПС подкрепя премахването на институцията "главен прокурор"

Министърът на правосъдието Атанас Славов проведе среща с депутата от ДПС Делян Пеевски. Темата, както обясниха двамата по-късно, е била конституционната реформа. Така и не стана ясно по чия инициатива е била срещата, но новината от нея е, че ДПС вече подкрепя отпадането на фигурата на главния прокурор. След срещата Пеевски сподели за какво са били..

публикувано на 09.06.23 в 14:42

Четвъртокласниците по-добри по български, отколкото по математика

Средна оценка „много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. На него се явиха над 52 500 деца. По български език и литература учениците са изкарали средно 70,5 точки от 100, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 т. в сравнение с 2022 г. има в средния резултат по математика,..

публикувано на 09.06.23 в 14:35

Тежка катастрофа край Варна

Тежка катастрофа, при която две деца и майка им са сериозно ранени и с опасност за живота, е станала вчера в района на с. Бозвелийско. Водачът на автомобила, 47-годишен украинец, изгубил контрол над управлението и се удря челно в стена на бетонен водосток и се преобърнал. От удара са пострадали всички пътници в колата- двама възрастни и пет деца, съобщиха..

публикувано на 09.06.23 в 14:21

Отлага се планираното обръщение на главния прокурор?

След близо 14 часа Пленумът на ВСС сложи пауза на заседанието, на което обсъждаше искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. То ще продължи в понеделник, 12 юни, от 9:00 часа. А за тази вечер беше планирано обръщение към нацията на главния прокурор. По неофициална информация обаче то се отлага, съобщи ресорният репортер Силвия Великова..

публикувано на 09.06.23 в 13:53

Организират протест срещу отмяна на забраната за коли по Крайбрежната

Протест срещу отмяната на заповедта, с която бе спряно автомобилното движение по Крайбрежната алея, организират от Продължаваме промяната - Варна. Припомняме, вчера областният управител Марио Смърков съобщи, че получено становище от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, подкрепено и от Министерството на регионалното развитие и..

публикувано на 09.06.23 в 13:51

До 15 юни могат да се видят изпитните работи от матурите

Учениците, които желаят да видят своите работи от държавните зрелостни изпити , могат да го направят това  в срок до 15 юни включително в училището, в което завършват 12. клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката.  Запознаването с работата става..

публикувано на 09.06.23 в 11:48