Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова измама с криптовалути

Биткойн
Снимка: Ройтерс

Смята се, че хиляди хора са загубили спестяванията си, след като са инвестирали в приложение за търговия с криптовалути, наречено iEarn Bot, се казва в разследване на Би Би Си.

Експерти, които са разследвали компанията, твърдят, че това може да е един от най-големите крипто скандали досега. Търговията с криптовалути стана популярна, като на хората често се обещават големи печалби за кратък период от време.

Роксана, което не е истинското ѝ име, е от Румъния. Тя казва, че е загубила стотици евро, когато е инвестирала в iEarn Bot. Помолила е Би Би Си да не се разкрива самоличността ѝ, тъй като се опасява, че професионалната ѝ репутация може да бъде накърнена.

На клиентите, които купуват ботове - като Роксана - е било казано, че инвестициите им ще бъдат обработвани от програмата за изкуствен интелект на компанията, което гарантира висока възвръщаемост.

"Инвестирах в един бот за един месец", казва Роксана пред Би Би Си. "В приложението можеше да се види колко долара създава приложението: имаше графики, показващи как се развива инвестицията.

"Изглеждаше доста професионално, докато в един момент не обявиха техническа профилактика". В този момент за известно време тегленията от приложението бяха замразени.

"Някои хора започнаха да казват: "Не мога да тегля... какво се случва", обяснява Роксана. "Направих заявка за теглене и парите просто изчезнаха. Портфейлът стана нулев - но в портфейла ми така и не бяха кредитирани никакви пари".

В Румъния десетки високопоставени личности, включително държавни служители и учени, са били убедени да инвестират чрез приложението, защото то е било спонсорирано от Габриел Гараис, водещ ИТ експерт в страната. Той от своя страна също заяви, че е бил подведен да инвестира собствените си спестявания в приложението и е загубил парите си. Компанията е регистрирана в САЩ, но дейността й се простира в много страни от цял свят, съобщава ББС.

Миналата година ФБР създаде отдел "Виртуални активи", за да реагира на нарастващия брой престъпления, при които се използват крипто валути.

То приканва хората, които са станали жертви на измами, да подадат оплакване на специалната страница на ФБР.




По публикацията работи: Кремена Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Временно са затруднени процедурите по издаване на шофьорски книжки

Временно са затруднени процедурите по издаване и замяна на свидетелства за управление на МПС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи /МВР/. "Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно..

публикувано на 15.05.24 в 19:33

Роберт Фицо е с опасност за живота

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в Хандлова. „Роберт Фицо беше прострелян многократно и в момента е с опасност за живота“, съобщиха от кабинета на премиера на официалната му страница във Фейсбук, предаде БГНЕС. В публикацията се казва, че в момента тече транспортацията на Фицо с хеликоптер до Банска Бистрица. Необходима е спешна..

публикувано на 15.05.24 в 18:29

България изпраща въпроси за газов проект в румънски води

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от фирмата, изготвила доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и представители на..

публикувано на 15.05.24 в 18:05
Снимката е илюстративна.

Ремонтът на улица „8-ма“ на Траката ще приключи до 15 юни

Ремонтът на улица „8-ма“ ще приключи до 15 юни. Това уверение получиха жителите на новообразуваните квартали от фирмите-изпълнители на ВиК проекта. На среща, проведена по инициатива на общината, засегнати от ремонтите граждани бяха информирани за графиците за довършване на започнатите участъци и бъдещите ремонти в района на Траката и Евксиноград,..

публикувано на 15.05.24 в 17:38
Благомир Коцев, кмет на Варна

Кметът на Варна: Поемаме контрол над ремонтите, свързани с ВиК

Възстановяването на пътната настилка по бул. "Христо Смирненски" след извършените дейности по проекта на ВиК да бъде оставено до носещия слой, а цялостното полагане на асфалт да се направи наесен. Това са изискванията на общината към водното дружество, за да се избегне неудобството за трафика и живеещите в района през летния сезон, обясни кметът на Варна..

обновено на 15.05.24 в 17:01
Роберт Фицо

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицo

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицo в град Хандлова. Той е отведен в болница. Заместник-председателят на парламента Любош Блаха потвърди инцидента по време на заседание на парламента и го отложи до второ нареждане, каза словашката информационна агенция TASR. Инцидентът станал пред местния Дом на културата, където Фицо се срещна със свои..

публикувано на 15.05.24 в 16:26

Варненската прокуратура разследва строителни измами във Варна и страната

Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР във Варна водят разследване за строителни измами, извършвани на  територията на варненска и други области в страната, съобщиха от пресцентъра на обвинението. Подробности по случая ще бъдат съобщени на брифинг утре – 16 май, в 11 часа, в сградата на Окръжния следствен отдел при Окръжна..

публикувано на 15.05.24 в 15:57