Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вкусотийка в кутийка“ – магазин с кауза отваря врати във Варна

| обновено на 20.03.23 в 11:13
11
"Няма невъзможни неща"
Снимка: личен архив

Магазинче за продукти с кауза „Вкусотийка в кутийка“ ще отвори врати до края на месеца във Варна. То е част от двугодишния проект на Сдружение „Няма невъзможни неща“, чрез който неправителствената организация разработи социално предприятие за младежи с ментални затруднения. Това съобщи за Радио Варна Диана Настева, председател на сдружението.

Организацията подпомага 15 младежи, но според ангажиментите работят около 6-има. Социалното предприятие предлага здравословни хапки, предястия и напитки за партита или събития, както и ръчно приготвени шоколадови изделия. Поръчките изпълнява след предварителна заявка, осигурява и доставка до адрес.

Досега поръчките са били предимно онлайн, но с отварянето на магазинчето варненци ще могат да си купуват от тях всеки ден, като ще има и нови продукти, разкри Диана Настева. Адресът на новата придобивка ще е бул. "Владислав Варненчик" №18.


С отварянето на магазина, младежите ще започнат да приготвят и топла храна, като в основата ще са здравословни храни. Всичко ще се случва постепенно, защото им е нужно повече време да научат новите неща и на първо време ще предлагаме топла храна два пъти седмично, а след време по-често, обясни Диана Настева.

Не е лесно да се развива бизнес в България, особено когато той е със социална кауза, сподели още тя. Но чрез упоритост и бизнес умения успяват да оцелеят и да се развият в трудните дни по време и след пандемията и по време на икономическа криза днес. Много малко работодатели разпознават своите работници в лицето на хората с ментални затруднения, затова подобни предприятия са повече от важни и ценни в днешно време. И доказват, че наистина няма невъзможни неща, стига човек да има желание.

Диана Настева

"Няма невъзможни неща" е социално предприятие, което действа активно от 2019 година като част от дейността на Сдружение "Няма невъзможни неща". Според възможностите си, младежи с ментални затруднения или увреждания се включват в разнообразни работни задачи. Всички са мотивирани за работа, искат да работят, учат се да могат повече и да се справят все по-добре, разказа Диана Настева. Екип-специалисти ги подкрепя и мотивира, обучава и координира. Чрез работата си те показват какво могат и се чувстват пълноценни личности. С много внимание и любов изработват комплекти за засаждане у дома на билки и цветя „Градинка в чашка“, подаръчни комплекти, картички, флаери и др. Правят сок-фреш и плодови салати, подреждат и почистват залата за събития, опаковат и подреждат продукти и др.

От 2021 стартират и дейност „Кухня“, в която предлагат кетъринг и храна за дома и офиса с предварителна заявка с марка "Вкусотийка в кутийка".

Сдружението е създало и Социален център "Клуб Хвърчило", в който младежи с ментални зтруднения се обучават на практически умения, умения за общуване и умения за труд, забавляват се, спортуват и имат нови приятели.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Ковачева

Омбудсманът отказа поста на служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател, предаде БНР. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на..

публикувано на 29.03.24 в 13:56

Поредно нападение от психично болен мъж в Добрич

Мъж, гонил без причина непълнолетно момче в Добрич, е настанен в специализирано болнично заведение след реакция на Районната прокуратура. Мъжът е известен на полицията и прокуратурата. В периода 2021-2023 година той е настаняван пет пъти за лечение, осъждан е няколко пъти. Случаят, за който информират от Районната прокуратура в Добрич, е от 24 март, 17..

публикувано на 29.03.24 в 13:44

Отбелязваме Седмицата на гората от 1 до 7 април

Всяка година, в началото на месец април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник – Седмица на гората .  Тази година той ще се проведе от 1 до 7 април под мотото: „Гората е живот и ... обща отговорност!“ .  По време на цялата Седмица на гората всички горски структури организират събития с партньори, браншови и неправителствени..

публикувано на 29.03.24 в 13:03

Около 50% от къмпингите в България вече са заети за летните месеци

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция. От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Радио Варна Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48

Адресите без ток на 29 март

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. В периода 25.03.2024 -..

публикувано на 29.03.24 в 06:08
Есенно море, ноември

Слънчево и топло време в петък

Утрото в петък ни посреща с тихо и спокойно време. На много места в Източна България сутрешните стойности са над 10 градуса. Във Варна в 5.00 часа са били измерени 11 градуса, показват данните на НИМХ. Влажността на въздуха е 87%, а атмосферното налягане е 1012 хПа, което е нормално за месеца, но слабо ще се повиши. По-топло е тази сутрин по Южното..

публикувано на 29.03.24 в 05:53