Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли туроператорите да ни възстановят заплатеното при анулиране на почивка?

Заради затворен плаж нашенци се отказват от почивките си на остров Закинтос

Снимка: Pixabay

Лятото е все още далеч, но много български туристи, които харесват плажовете в Гърция, още отсега си плануват почивката в южната ни съседка. Една от любимите, не само на българите, но и на туристите от цял свят, дестинация е прочутият плаж Навагио на остров Закинтос.

Идното лято обаче девственият плаж с кристално чисти води ще бъде затворен за посетители. Това решиха и обявиха в началото на март властите в Гърция, а причината е опасността от свлачища.

Новината е довела и до анулиране на резервирани туристически пакети до остров Закинтос. Това каза за Радио Варна Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите".

Длъжни ли са туроператорите да възстановят платената сума в пълния й размер?

Според Габриела Руменова, отговорът на този въпрос е "да", а туроператорът е длъжен да възстанови сумата в 14-дневен срок след прекратяването на договора. Тя се позова на Закона за туризма и по-конкретно на член 89, алинея 5, която гласи: „Пътуващият има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет, без да заплаща никаква такса за прекратяване в случай на непреодолими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията.“

Следващата алинея от закона гласи, че "пътуващият има право на пълно възстановяване на всички направени плащания за туристическия пакет".

"Претенциите на туристите трябва да са насочени изцяло към туроператора, защото съгласно Закона за туризма, той носи отговорност за изпълнението на туристическите услуги, които са включени в договора за пакета, независимо от това дали той ще извърши тези услуги или те ще се извършат от негови контрагенти", коментира Руменова.

Туроператорът Юлиан Бонев е на мнение, че ключово значение в член 89, алинея 5 от Закона за туризма имат думите "засягат значително" що се касае до изпълнението на туристическия пакет.

"Значително неизпълнение на една почивка и туристически пакет означава да се нарушат една от трите основни туристически услуги. Според Закона за туризма, основните туристически услуги са настаняване, изхранване и транспорт. Всичко друго спада към допълнителните услуги", поясни Бонев и обясни, че посещението на въпросния плаж трябва да бъде описано изрично в договора.

Според Габриела Руменова, в някои оферти за пакетни почивки, ползването на този плаж е акцент, което определя и избора на туристите. Юлиан Бонев обаче поясни, че изобщо не може да се продава подобна почивка за плажа Навагио.

"Този плаж е напълно недостъпен само за почивка. До там се отива само по море и няма никакви хотели. Хотелите са доста далеч от плажа и свлачището, което е локално и в никакъв случай не застрашава нормалното и хубаво изкарване на почивката на потребителите", каза още Бонев и напомни, че туристическият пакет е за почивка на остров Закинтос.

"Това е все едно да дойдете на почивка на "Златни пясъци" и да искате да се откажете защото например има свлачище на "Трифон Зарезан", даде пример Бонев. Той беше категоричен, че в подобни случаи туроператорът не е длъжен да възстановява цялата сума без неустойки.

Компромисен вариант и според Габриела Руменова и според туроператора Юлиан Бонев е възможността да се предложи алтернативен пакет на туриста.

"Този пакет трябва да е при същите условия, а ако е при по-лоши условия, туроператорът трябва да направи отбив от цената. Но, казусът ще бъде решен за потребителите само тогава, когато алтернативният пакет ги устройва", поясни Руменова.

Юлиан Бонев пък напомни, че туроператорите сключват договори с хотели и при анулиране на дадена почивка и те дължат неустойка.

Той призова при сключването на договори с туроператора, туристите да четат внимателно и да се информират за всичко, свързано с дестинацията, която възнамеряват да посетят.

Според Габриела Руменова, туроператорът винаги е длъжен да дава подробна информация за дестинациите.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44
Аладжа Манастир

Аладжа манастир с вход свободен на Великден

По време на великденските празници Аладжа манастир ще работи без прекъсване със стандартно работно време (от 9:00 до 17:00 часа).  На 5 май 2024 г. Великден входът ще е свободен за всички посетители.

публикувано на 02.05.24 в 15:40

Да помогнем на баща на две деца от Шумен

През април Симеон Димитров, четирисет и четири годишен баща на две деца от Шумен, получава диагноза тумор на бъбрека. В България му е предложено отстраняване на единия бъбрек и последващи изследвания, за които Симеон може да успее да бъде вместен в графика на софийска болница едва след три месеца. Заради голямата вероятност за разсейки в черния и белите..

публикувано на 02.05.24 в 14:23
the_great_chinese_wall

До Китай и обратно

Всеки китаец трябва поне веднъж в живота си да посети Великата китайска стена, както и другите символи на страната с най-древна история, убеден е пътешественикът Пламен Узунов. Той за пореден път се потапя в китайската цивилизация. Впечатлен е от Великия китайски канал. Всеки е чувал за Великата китайска стена, но не всеки е чувал за Гранд канал, каза..

публикувано на 02.05.24 в 14:18

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" подредиха в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са подредени в зала „Възраждане“ на Художествената галерия в добруджанския град. Изложбата представя уникални експонати, превърнали се през годините в символи на..

обновено на 02.05.24 в 14:05

Украинските писани яйца - древен обичай, станал символ на Великден

Тънкостите за изработка на украинските писани яйца - "писанки", представиха във Варна. За традицията разказа Олена Немкова, учител по математика от град Днепро, която от две години живее във Варна. Тя е един от майсторите, които владеят древната техника. Обичаят е езически и е на хиляди години, но с приемането на християнството, той добива друг смисъл,..

публикувано на 02.05.24 в 10:58