Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Под 1% са българските плодове и зеленчуци при търговията на дребно

Зеленчукопроизводители се опасяват от фалити в сектора заради поскъпването на водата за напояване

Черешите във Варна - 40 лв./кг.
Снимка: Румен Сарандев

Ново поскъпване на плодовете и зеленчуците, както и по-малко българска продукция на пазара очакват зеленчукопроизводители заради резкия скок на цената на водата за напояване през тази година, обявен от дружеството „Напоителни системи“.

Повишението на цената на поливната вода е различно в отделните региони в страната, но в Североизточна България то е най-осезаемо и достига до 300%. Това каза за Радио Варна Георги Василев, организационен секретар на Асоциация "Български пипер". Той очаква плодовете и зеленчуците да поскъпнат с поне 20%, а българската продукция на пазара да намалее.

"Това ще доведе до неконкурентоспособност на българската продукция, която така или иначе е 5-6 пъти по-малко", коментира Василев и допълни, че от 15-20% дял на пазара, плодовете и зеленчуците може да спаднат до 10%.

"Преди около 20 дни плодовете и зеленчуците, които се продаваха на дребно бяха около 0.5%. Всичко останало е внос", каза още Василев. Именно вносът влияе и на цените на дребно, които са високи.

"Българските производители по никакъв начин не влияят на цените на дребно", категоричен беше Георги Василев.

Според Василев, България внася продукция от над 150 държави, но вносът е предимно от съседни държави, които обаче са извън ЕС – Турция, Сърбия, Македония, а отскоро има тенденции да се внасят и от Албания и Косово. 

Той прогнозира, че площите с плодове и зеленчуци ще продължат да намаляват - тенденция, която според него е започнала преди повече от 30 години.

"Няма сила и организация, която може да спре този тренд", коментира още Василев. Според него, държавата също няма какво да направи в случая.

"Държавата и Европейския съюз са най-големите виновници за намаляване на производството на българските плодове и зеленчуци. От влизането ни в ЕС досега, около 20 милиарда лева са се влели в българското селско стопанство, с което производството на българските плодове и зеленчуци е спаднало с 350%", поясни Георги Василев. Според него, ЕС няма интерес България да произвежда повече собствена продукция.

Георги Василев смята, че дори и увеличението от 300% на цената на поливната вода няма да помогне на дружеството "Напоителни системи", което е в тежко финансово състояние и с големи дългове. 

Георги Колев, зеленчукопроизводител с оранжерии в района на Каварна се опасява, че поскъпването на водата за напояване ще доведе и до фалити в сектора.

Той очаква цените да останат високи в следващите два-три месеца, но побърза и да успокои потребителите, че през летните месеци ще има достатъчно българска продукция на пазара, която ще нормализира и цените.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево с временни увеличения на облачността в неделя

През нощта ще преобладава ясно време. Във вътрешността ще е почти тихо, по крайбрежието вятърът ще е слаб от северна четвърт. Сутринта за кратко видимостта ще е намалена. Минималните температури ще са между 12° и 17°. Утре ще е слънчево, в следобедните часове над Североизточна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб..

публикувано на 10.06.23 в 16:30
Вернаца, Чинкуе тере, Италия

Плажовете в Италия ще са още по-скъпи от преди година

Плажовете в Италия ще са още по-скъпи от преди година. Проучването е на асоциацията на потребителите Codacons, от което се вижда увеличение в цяла Италия между 10% и 15%, на отделни места и повече. Ден пребиваване на плажа на семейство ще струва средно 100 евро заедно с паркинга. На оборудван плаж на средно ниво дневната цена за чадър..

публикувано на 10.06.23 в 16:30

Павел Христов: Много от депутатите на ГЕРБ гласуваха за настоящето правителство със сериозни вътрешни конфликти.

Много от депутатите на ГЕРБ са гласували за настоящето правителство със сериозни вътрешни конфликти. Това каза варненският депутат от партията Павел Христов. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“. „ГЕРБ е монолитна партия, но различното мнение винаги се е ценяло“- каза той на въпрос, дали и други депутати от коалицията, споделят..

публикувано на 10.06.23 в 15:49
Снимката е илюстративна

НОИ: Българският пенсионер получава средно 735,48 лева на месец

Най-високите пенсии са в София-град - средно 896 лева, следвани от   Бургас и Перник - съответно 817 и 808 лева. Това сочат най-новите данни на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината. Най-ниски са пенсиите в Кърджали - 592 лева и в Разград - 607 лева. Според данните мъжете в България получават по-високи пенсии..

публикувано на 10.06.23 в 15:25

Вход свободен и много атракции днес в Парк-музей „Владислав Варненчик“

Ден на бащата, посветен на специалната връзка между таткото и детето и споделеното време и игри ще се проведе от 10:00 до 18:00 часа с вход свободен в Парк-музей „Владислав Варненчик“ . Празникът ще започне със специална демонстрация на умения по пожароприложен спорт. Ще осъществим желанието на всички наши малки и по-големи приятели да..

публикувано на 10.06.23 в 10:47

Слънчево и топло в събота

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от северозапад, следобед по крайбрежието ще духа бриз. Максимални температури между 27° и 32°, по Черноморието от 23° до 28°, за Варна около 27° Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 21°-23°.

публикувано на 10.06.23 в 07:49
Румен Спецов

Спецов със заплата над 6 хиляди лева

Основната месечна заплата на Румен Спецов, като директор на Националната агенция за приходите е определена от правителството на 6 хиляди и 50 лева. Това става ясно от правно информационната система, в която се публикуват оригиналите на правителствените решения. Спецов замени Борис Михайлов на поста и това бе първото кадрово решение прието от..

публикувано на 09.06.23 в 19:30