Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Ботушът" на 23 и 24 март във Варна

| обновено на 23.03.23 в 16:41

Премиера на "Ботушът" предстои утре, 24 март, от 19 часа, във Варна. Мястото е пространството за движение "The Center" във Варна. Предпремиерата ще бъде днес, 23 март.

Режисьор на постановката е Стоян Радев Ге.К., художник - Даниела Николчова, композитор Калин Николов. С участието на артистите: Константин Соколов, Николай Божков, Недялко Стефанов и Станислав Кондов.

Интересуват ли се младите от историята след септември 1944 година? Ако не е така, едва ли Лило Петров щеше да напише пиесата „Ботушът”. И едва ли екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” щеше да осъществи сценичното му представяне. Ако младите не се интересуваха от историята...

„Ботушът” е пиеса, пресъздаваща една от хилядите истории след преврата през 1944 година.




Авторът Лило Петров е от поколението, което не е учило за този период от историята в училище. "Ние в същото време живеем в тази незатворена рана на онова време и от страна на моето поколение има интерес и една голяма тайна и неразбиране на тези процеси", посочи Петров.

Най-младият в състава е Недялко Стефанов. Той влиза в образа на Симеон и се сблъсква със страшната действителност.

"Симеон е най-светлият персонаж. Същевременно с това преминава през цялото време, лутайки се между доброто и злото, между това какъв избор да направи. Държи го неизбежното - партията е над всичко", коментира Недялко Стефанов.


Недялко Стефанов


Психиката е най-важна, когато те удари истината, твърди той. "Това, което е било, под различна форма продължава да бъде. Просто е леко замазано", каза Стефанов.

За какво става въпрос в "Ботушът"?

За една нощ, в която мъчител и жертва са заедно. Вдъхновението идва от автора Лило Петров. "През 2015 г. Тони Николов беше публикувал прекрасна статия, в която видях историята на тази една нощ, в която един мъчител и една жертва по принуда прекарват време заедно в една килия. Да, това е всъщност факт, в който има известна митология, но е така", допълни Петров.


Лило Петров


Сценографията е дело на Даниела Николчова, която не очаква, че ще работи по толкова тежък сценарий. "Поредицата от разговори и проучвания беше поводът да сведем това пространство до нещо по-просто, което да бъде един ясен знак за времето и мястото, на което са се случвали тези събития", каза Николчова.

Режисьор на "Ботушът" е Стоян Радев Ге.К. Първоначално той отказва да постави пиесата. "Вече се занимавах в "Поразените" с тази тема. Лошите хора, утайките е театъра, не ме вълнуват, предпочитам да се занимавам със светлината у хората", каза Радев.

Стоян Радев


Въпреки това обаче приема предизвикателството.

Защо?

"Изведнъж в главата ми се появи една фраза на Йордан Радичков, която казва: "Децата са ангелите на света". Замислих се, че ако е истина това, тогава какво става с ангелското у нас, като пораснем. Къде отива то? Убиваме ли го у себе си и как така изчезва, за да можем да се превърнем в тези персонажи, които пиесата показва?", отговаря Радев.

Разказ на историята без да се сочи с пръст е "Ботушът". Защото историята трябва да се знае, за да може един ден някой някъде да постави точката...

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:



БОТУШЪТ

от Лило Петров

Режисьор Стоян Радев Ге.К.

Художник Даниела Николчова

Композитор Калин Николов

Плакат Славяна Иванова

Фотография Тони Перец

Видео Ангел Кунев

Действащи лица и изпълнители:

ПЕТЪР – Константин Соколов

БАЧИ – Николай Божков

СИМЕОН – Недялко Стефанов

ГЕОРГИЕВ – Станислав Кондов

С гласовете на: Красимир Добрев, Димитър Костадинов, Христо Колев, Траян Лечев, Стоян Радев

Вокали Деница Серафим

Асистент режисьор Владимира Иванова

Звукооператор Делян Апостолов

Спектакълът не се препоръчва за лица под 14 г.

Продукция на ТМПЦ - Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна.


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54