Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полски студенти с интерес към Технически университет-Варна


Техническият университет /ТУ/ във Варна представи морските си специалности пред 70 младежи от шест държави - Гърция, Испания, Португалия, България, Румъния и Полша. Целите на посещението на международната младежка общност са възможностите за образование и кариерно развитие в сферата на морската индустрия. 

Младите хора научиха  за обучението в петте морски специалности: „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Логистика на водния транспорт“, както и курсовете на Морския квалификационен център. Беше представена и специалност "Корабостроене и морска техника", изучавана единствено в ТУ-Варна. Тя е защитена от държавата и студентите, които се обучават в нея не заплащат семестриални такси.

150 чуждестранни студенти се обучават към днешна дата в университета, най-много са студентите от Турция и Гърция. За първи път има интерес от голяма група студенти от Полша, досега те са били единици в университета, съобщи за Радио Варна доц. Христо Пировски, ръководител катедра „Корабостроене, корабни машини и механизми“.

Някои от младежите, участници в днешната среща, споделиха пред Радио Варна:

"Казвам се Карла, на 20 години съм, от Португалия. Видях информация за Техническия университет в интернет на сайта на колежа ми, който е партньор на университета във Варна. Тук съм, за да науча повече за морските специалности, които предлага университетът.

Аз съм Силвия от Майорка. Изучавам хотелски мениджъмънт. Тук съм, за да се срещна с нова култура. Искам да продължа професионалния си път в друга държава. Тук откривам подобна възможност.

Аз съм Димитриос от Гърция. Изучавам морско инжеренство. Във Варна очаквам да открия нови възможности и концепции в корабостроенето и хидродинамиката, към които винаги съм имал голям интерес.

Казвам се Радо. От Румъния съм, студент по право. Имам желание да специализирам морско право. Интересувам се от синята икономика. От Констанца съм и смятам, че близостта до Варна е предимство за мен. Вече посетих корабостроителницата ви, видях оборудването, запознах се и с образованието по морски специалности и смятам, че те са много близки с румънските."

Бяха представени специализираните симулатори, експериментални и лабораторни комплекси в МКЦ към ТУ-Варна, тренажорите Корабен мостик и Динамично позициониране на кораба, които се използват за практическото обучение на студентите от морските специалности в университета.
 

Събитието се реализира благодарение на Българския морски квалификационен център.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват новата автогара във Варна в края на май

Новата автогара във Варна ще бъде открита в края на месец май, това съобщи за Радио Варна нейният управител Веселин Михайлов. Първоначално се очакваше ремонтът да приключи за великденските празници.  Забавянето е по обективни причини, каза Михайлов без да дава повече подробности. Подписани са анекси към договорите с фирмите-изпълнители на ремонтните..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Министърът на земеделието подаде оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи,..

публикувано на 16.04.24 в 16:11

Увеличават персонала на Комплекса за социални услуги във Варна

Увеличаване на числеността на персонала на Комплекса за социални услуги за деца и семейства гласува Временната комисия „Структури и общинска администрация“ към местния парламент във Варна. С пълно единодушие съветниците дадоха съгласието си да се увеличи с един броят на служителите в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания,..

публикувано на 16.04.24 в 16:03

Градският транспорт във Варна с близо 6 млн. лв. задължения, търсят се възможности за заем

Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на общинския превозвач „Градски транспорт“. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на дружеството, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, съобщиха от кметската администрация.  Общият недостиг на средства на „Градски..

публикувано на 16.04.24 в 15:18

Премахват опасни клони на дърво в "Приморски", без коли в участъка днес

Премахват опасни клони от дърво в район "Приморски" до тото пункт срещу жилищна кооперация на ул. "Черна"2. От общината умоляват шофьорите да преместят автомобилите си и да не паркират в интервала от 14:00 ч. до 17:30ч.

публикувано на 16.04.24 в 14:34
Биляна Якова

Варненци пътуват безплатно с градския транспорт

Ръководителят на първата фаза на проекта за интегриран градски транспорт във Варна Биляна Якова съобщи, че варненци пътуват безплатно с градския транспорт. По думите й причината е, че имат предплатени карти, но не ги валидират, тъй като машините не работят. Това е лишило "Градски транспорт" от около 180 хиляди лева за първите три месеца на..

публикувано на 16.04.24 в 14:30

Община Варна набира проекти по фонд „Култура“ до 12 май

Фонд „Култура“ към Община Варна обяви една сесия за набиране на проектни предложения. Срокът за кандидатстване е до 12 май, включително. Проектните предложения трябва да се реализират до 1 декември 2024 година. Кандидатстването става само по електронен път . Направления, по които се приемат проекти: Направление 1: Фестивали и конкурси Направление..

публикувано на 16.04.24 в 14:15