Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Полски студенти с интерес към Технически университет-Варна


Техническият университет /ТУ/ във Варна представи морските си специалности пред 70 младежи от шест държави - Гърция, Испания, Португалия, България, Румъния и Полша. Целите на посещението на международната младежка общност са възможностите за образование и кариерно развитие в сферата на морската индустрия. 

Младите хора научиха  за обучението в петте морски специалности: „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Логистика на водния транспорт“, както и курсовете на Морския квалификационен център. Беше представена и специалност "Корабостроене и морска техника", изучавана единствено в ТУ-Варна. Тя е защитена от държавата и студентите, които се обучават в нея не заплащат семестриални такси.

150 чуждестранни студенти се обучават към днешна дата в университета, най-много са студентите от Турция и Гърция. За първи път има интерес от голяма група студенти от Полша, досега те са били единици в университета, съобщи за Радио Варна доц. Христо Пировски, ръководител катедра „Корабостроене, корабни машини и механизми“.

Някои от младежите, участници в днешната среща, споделиха пред Радио Варна:

"Казвам се Карла, на 20 години съм, от Португалия. Видях информация за Техническия университет в интернет на сайта на колежа ми, който е партньор на университета във Варна. Тук съм, за да науча повече за морските специалности, които предлага университетът.

Аз съм Силвия от Майорка. Изучавам хотелски мениджъмънт. Тук съм, за да се срещна с нова култура. Искам да продължа професионалния си път в друга държава. Тук откривам подобна възможност.

Аз съм Димитриос от Гърция. Изучавам морско инжеренство. Във Варна очаквам да открия нови възможности и концепции в корабостроенето и хидродинамиката, към които винаги съм имал голям интерес.

Казвам се Радо. От Румъния съм, студент по право. Имам желание да специализирам морско право. Интересувам се от синята икономика. От Констанца съм и смятам, че близостта до Варна е предимство за мен. Вече посетих корабостроителницата ви, видях оборудването, запознах се и с образованието по морски специалности и смятам, че те са много близки с румънските."

Бяха представени специализираните симулатори, експериментални и лабораторни комплекси в МКЦ към ТУ-Варна, тренажорите Корабен мостик и Динамично позициониране на кораба, които се използват за практическото обучение на студентите от морските специалности в университета.
 

Събитието се реализира благодарение на Българския морски квалификационен център.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои депутати влизат в Парламента вместо избраните за министри?

Бившият депутат от ДПС Бюнамин Хасан влиза в парламента като депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" на мястото на избрания за министър-председател Николай Денков, предаде БНР. Хасан беше втори в шуменската листа на коалицията. Бил е председател на общинската организация на ДПС в региона, кандидат за кмет и..

публикувано на 07.06.23 в 10:57

52-рата среща на Международната погребална федерация се провежда в "Златни пясъци"

От днес до 9 юни България ще бъде домакин на 52-рата среща на Международната федерация на компаниите от погребалния бизнес. Форумът се провежда в комплекс "Златни пясъци", където ще се състои и..

публикувано на 07.06.23 в 10:27

Радостин Василев предложи имунитетът на Борисов да влезе в дневния ред на НС

В началото на заседанието на Народното събрание днес независимият депутат Радостин Василев попита защо в седмичния дневен ред не присъства искането на главния прокурор за отнемане имунитета на Бойко Борисов, предаде БНР. "Виждам, че в ДПС има желание господин Пеевски да започне бързо с..

публикувано на 07.06.23 в 10:10

По 1,20 за чадър на плажа в Бургас

Цените за шезлонг и чадър на плажа в Бургас остават по 1,20, като не се очаква увеличение за момента. Това съобщи Симеон Цветков, представител на концесионера на плаж "Бургас – Север", предаде БНР-Бургас. Приложението, за което преди време стана ясно, че ще улесни плажуващите в резервацията и закупуването на място на плажната ивица,..

публикувано на 07.06.23 в 08:34

Първо заседание на новия Министерски съвет се очаква днес

Новият Министерски съвет ще проведе първото си заседание. Това се очаква да стане днес. Най-неотложната задача пред новото правителство е изготвянето и приемането на бюджет. Това заяви премиерът акад. Николай Денков. Друга неотложна задача е да бъдат съставени екипите в..

публикувано на 07.06.23 в 08:32

Изплащат пенсиите от днес

Изплащането на пенсиите през юни чрез пощенските станции ще бъде по стандартния график – от 7 до 20 юни, съобщиха от Националния осигурителен институт. Преводите на юнските пенсии по сметките на хората, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес, 7 юни. От Националния осигурителен институт информират, че в сайта на института има..

обновено на 07.06.23 в 08:30

Депутатите обсъждат увеличаване на минималната заплата

В седмичната проектопрограма на Народното събрание днес е първо четене на промените в Кодекса на труда, внесени от БСП, които предвиждат минималната работна заплата да се определя в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца. С промените в Кодекса на труда се предвижда механизмът за минималната работна..

публикувано на 07.06.23 в 08:29