Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски скаути ще представят страната ни в Южна Корея

Васил Ставрев и Лилия Антонова
Снимка: Александър Йорданов

Хиляди младежи се събират на едно място, за да живеят на палатки в продължение на близо две седмици. Това е Световното скаутско джамборе, в което през тази година ще се включат над 40 българи от цялата страна. В Южна Корея в разгара на лятото. То събира хиляди от цял свят, обединени от най-голямата младежка организация в света. За да стигнат до Азия обаче, на българските представители им е необходима финансова подкрепа.

17-годишната Лилия Антонова вече седем години е част от скаутски клуб „Албатрос“ - един от четирите клуба във Варна, които общо имат над 200 членове. Лилия влиза в организацията покрай своя приятелка и оттогава е активен участник в движението. Казва, че помага организацията да стане по-разпознаваема у нас и да не се свързва само със стереотипи от американски филми.

Васил Ставрев е от друг варненски клуб - „Морски вълк“, и вече близо 12 години е част от скаутското движение у нас. Той е лидер на българската група, която ще пътува до Южна Корея за Световното скаутско джамборе. Събитие, което е като Олимпийските игри – организира се веднъж на четири години, а в него участват между 45 и 50 хиляди души:

В проблем за българската група обаче, се превръщат – нищо ново - средствата за пътуването. За билети до Южна Корея на човек са необходими няколко хиляди лева, а само таксата за участие е около 600 лева. Затова и скаутите, които винаги са готови да помогнат и помагат, сега няма да откажат някой да помогне и на тях:

"Всеки, който желае, може да влезе на scout.bg, да прочете малко повече за скаутската идея, също така във фейсбук може да ни открие, като напише Организация на българските скаути и чрез дарение по нашата банкова сметка," казва Васил Ставрев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години Фондация „Радост за нашите деца“ – години на доверие

20 години от създаването си празнува днес варненската Фондация „Радост за нашите деца“. На 4 юни 2004 година седем майки на деца с увреждания, водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им, решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза.  Тогава липсват социални услуги насочени към родители с деца със..

публикувано на 04.06.24 в 09:48
“Кор Кароли“ във Военноморския музей във Варна. На малката снимка: Кап. Георги Георгиев на борда на яхтата

94 години от рождението на капитан Георги Георгиев

На 4 юни отбелязваме 94 години от рождението на капитан Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от..

публикувано на 04.06.24 в 08:42

Лесна работа: Лято

В книгата си „География на блаженството“ Ерик Уайнър обръща внимание на факта, че всяка държава си има своя любим въпрос, към който се прибягва, когато сте на коктейл. Обикновено това е въпрос в едно изречение, а отговорът отприщва истински порой от информация за лицето, с което току-що сте се запознали. В Съединените щати този въпрос е „С..

публикувано на 03.06.24 в 15:22

Вход свободен във Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик" за Деня на бащата (ПРОГРАМА)

С вход свободен и богата програма Военноморският музей във Варна ще отбележи Деня на бащата.  На 8 юни (събота) от 10 до 18 часа ще се проведе традиционното за Националния военноисторически музей и филиалите му събитие.  Програмиране на роботи и изстрелване на хартиени ракети с тях, усвояване на техники за самозащита от таекуондо и балонено..

публикувано на 03.06.24 в 11:25

Ученичка дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането

Азра Наджетинова дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането в града.  Макетът е правен с огромна отговорност от страна на осмокласничката от гимназията по строителство и архитектура „Васил Левски“ и по идея на учителя й по история.  Азра се интересува още от малка от архитектурата и един ден мечтата й е да стане..

публикувано на 03.06.24 в 06:41

Първи юни във Варна (ПРОГРАМА)

Различни зони за игри, спорт и знания ще радват най-малките варненчета в Деня на детето – 1 юни. Те ще бъдат разположени в пространството между Община Варна, градинката на Търговската гимназия и Икономическия университет, което ще бъде затворено за автомобили.  За децата ще има сапунени мехурчета, тебешири, ластици за скачане и още много игри от..

публикувано на 31.05.24 в 18:57

В Белослав и Девня празнуват 1 юни с пътуващия фестивал "Лятно театро"

На 1 юни в Белослав и Девня гостува пътуващият фестивал "Лятно театро".  Събитието в Белослав започва в 10 часа на  площад “Възраждане” с анимация със забавни игри за малки и големи и продължава с куклено-театралния спектакъл "Повече от магия". Организаторите са предвидили и две работилници за развиване на въображението и сръчността. В "Шарена черга"..

публикувано на 31.05.24 в 18:43