Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрелиция-цветето за обвързване доживот

| обновено на 04.04.23 в 20:02

Символиката при цветята е богата.

Жълтите цветове олицетворяват приятелство, а не омраза, особено при розите.

Орхидеите са кралиците на Колумбия, подаряват се за любов.

Стрелицията е цветето на обречените. Който подари стрелиция, се врича на човека, на когото го подарява, завинаги.


Дори понякога подобни флорални сюжети с житейски връзки се получават между снахи и свекърви.

В прикачения звуков файл ще чуете за една такава сплотяваща история, разказана от Mарина Рокова.

Димитровчетата например са подходящи за косата на булката.

И още много асоциации и значения има в цветята. Стига човек да ги търси, ще ги открие.

Цветето Стрелиция, известно още като Райска птица е едно от най-красивите екзотични цветя родом от Южна Африка.
Като едно от най-необичайно изглеждащите цветя, използвани за аранжиране и букети, Райската птица има различни послания и носи специфична символика:
 *** годишнина от сватбата;
 *** свободата и възможността да се пътува (това послание идва от приликата ѝ с птица в полет);
 *** великолепие, високи постижения и успех;
 *** кралско величие;
 *** земен рай;
 *** оптимизъм за бъдещето;
***вярност в романтична връзка.
Движението на острите листенца на цветето наподобяват грациозното отлитане на ято птици.
Комбинацията от ярки цветове на Райската птица дават усещане за енергия и страст.
Общото име на цветето идва от невероятната му прилика с птица, докато научното наименование е взето от името на Кралица Шарлот от Мекленбург – Стрелиц. Внасянето на цветето във Великобритания става по времето на Кралица Шарлот и Крал Джордж III, поради което кралският градинар кръщава цветето на кралицата.

Наближават светлите празници Лазаровден и Цветница. Пролетта във Варна, макар и като ледена кралица на този етап, се очаква да разцъфне и да стопли настроението ни с цвят.

Озеленяването в морската градина е факт, но не така богато както предходни години.


 Има хора, които събират опит в чужбина и са в очакване да го приложат у нас.

В следващите минути ще ви срещнем с Марина Рокова, която по професия е флорален дизайнер.


 Как започва споделя пред репортера ни Ваня Славова:


Не бихме могли да сравняваме нашите паркове  с парковете в Португалия, в които освен богата флора, присъства и разнообразна фауна.
Още от прикачения звуков файл:
Съществува и символика при бройката подарени цветя. Едно цвете се подарява в знак на уважение. Три цветя се дават по задължение. Ако са ви поканили на събитие например и присъствате по задължение, букетът тогава е за уважение, пет цветя са от любов, седем и повече са от колектив или за юбилей.
Повече подробности от Марина Рокова:

На Лазаровден се берат върбови клонки, които се използват за закичване и правене на венци на следващия ден – Цветница или Връбница. На този празник в църквата се отслужва молитва и се благославят върбовите клонки, които след това вярващите отнасят у дома си здраве. С тях се закичват портите или входните врати. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В българската фолклорна традиция са преплетени елементи от езическите ритуали и християнската религиозна система, но съществуването им е синхронно и доказано устойчиво във времето.

 Ето някои цветя и мястото им в народните вярвания.

1.  Босилек

С босилека са свързани много поверия и легенди. Той е широко представен в поетичната традиция и обредите на българите. Заради употребата му през цялата година народът вижда в босилека вечнозелено растение, символизиращо непреходността. Често китка босилек се носи на родилката заради вярването, че гони злите сили и болестите, пречиства и оздравява. Цвете, на което народното вярване приписва предпазна и продуцираща сила. Босилекът е широко представен в поетичната традиция и обредите на българите. Белият цвят и хубавият мирис на босилека, който се запазва и след изсъхването му, го определят като символ на младостта, хубостта и здравето. Заради употребата му през цялата година народът вижда в босилека вечнозелено растение, символизиращо непреходността. Смята се любимо цвете на момите, възпявано в народните песни с епитетите „ран“, „росен“, „ситен“, „миризлив“. Момината градинка е немислима без босилек. С китка от босилек момата се кичи и я дава на момъка в знак на любов. Много често в песните босилекът се отъждествява с мома или момък. На сватба младата невеста поръчва на майка си да полива босилека в градината й: „Сутрена с росица /на пладне с водица/, а вечер със слъзици.“  На Йордановден свещеникът ръси от кръстената вода с китка босилек по домовете за здраве. Босилекът се слага като апотропей върху шапката на новороденото и кърпата на родилката. С босилек забъркват брашното на засевки. Босилек се използва при украса на сватбеното знаме и кумовото дръвце. Стръкове босилек забучват като украса върху коледни хлябове. Босилек се размесва със семето за посев. Босилек слагат при мъртвеца. Употребява се често и в народната медицина за кадене на болни и при баене.

2.  Невен

Невенът се носи от момите и невестите за да не ги напакостят змейове и самодиви. Предпазва от лоши мисли.

3.  Здравец

Здравецът е символ и на спокойствието и хармонията. Символ на здраве, възпят в не една народна песен. Присъства в повечето празнични ритуали: раждане, изпращане на път, посрещане на булка, годежи и сватби.

4. Иглика

Игликата  пази от лоши очи и магии. Тя е символ на чистотата и обичта между младите хора, на пролетта и надеждата. В народните традиции китка сплетена от иглика изпълнявала ролята на амулет.

5.  Божур

Божурът е почитано моминско цвете, пазител на доброто. Според народните обичаи предпазва от лоши мисли и погледи, от злини и уроки, от магии. Подарява се за здраве, красота и дълголетие.

6.  Трендафил, Ружа

Трендафилът се кичи за хубост, младост и радост. Носи се и се подарява при раждане, кръщене,сватба, годеж и др.

7.  Омайниче

В народните вярвания Омайничето се почита като билката, която омайва човека в несвястна любов.

8.  Перуника

Според народните поверия, която мома има китка от перуника, тя омагьосва всички момци.

9.  Тинтява

В традиционните вярвания Тинтявата има много голяма магическа сила за раздяла.

10.  Разковниче

В народната митология Разковничето има положителна магическа сила и пред него се отварят железни врати и тежки ключове. Носи любов, щастие и късмет на този, който го открие. Веднъж откъснато, не бива да се пречупва, за да не изгуби магическата си сила.

Босилекът и розмаринът присъстват почти винаги, където се събират много хора, защото предпазват от вирусни и бактериални заболявания.

Първите булчински букети са били от босилек.

При погребения се използват или и двете или само розмарин, защото той наподобява аромата на тамян.



По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненските ученици от Zentix се класираха 21-ви в световна надпревара по роботика

Отборът на варненските ученици по роботика - Zentix, който участва във FIRST LEGO League Open European Championship в Норвегия, се класира на 21-во място в напревара с още 50 отбора от цял свят.  Освен че надминаха постиженията си от националното съревнование в Бургас от края на април, по време на състезанието отборът се потопи във вдъхновяващата..

публикувано на 23.05.24 в 14:00

Млади художници на графити се захванаха да почистят драсканиците в Добрич

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 24 май, млади художници на графити се заеха със задачата на почистят обществените сгради в Добрич , които с надраскани неправомерно със спрей. Инициативата е на Община Добрич, която се обръща за помощ към местния художник Радослав Рудачев. Идеята на местната власт е не само да почисти сградите,..

публикувано на 23.05.24 в 12:23

Онлайн търговци прикриват произхода на стоки

Онлайн търговията е като един голям необятен океан, който предоставя удобства за потребителите, но от друга страна крие и рискове. Един от тези рискове е, ако потребителят попадне на стока, която онлайн търговецът представя под свой бранд, но всъщност е закупена на ниска цена от страна извън Европейския съюз. За подобни нелоялни практики..

публикувано на 23.05.24 в 09:02

Фермерски фестивал "Екокошница" в Балчик и Генерал Тошево

Местната инициативна група „Балчик - Генерал Тошево“ организира два фестивала под надслов „Традиции и иновации в  производството и промотирането на  местни и биопродукти“: на 25 май в Балчик, а на 26 май в Генерал Тошево.  Събитията се организират по проект „Екокошница, моля“, в който сдружението е партньор заедно с пет словенски и още два български..

публикувано на 22.05.24 в 19:14
УМБАЛ

Лекари от клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спасиха пациент с уникална за България операция

57 годишен мъж e първият пациент в България, спасен при кардиохирургична интервенция за подмяна на аортна и митрална клапа с хомографт, което е водещ метод за лечение на тежки комплексни ендокардити по света. Интервенцията извърши д-р Цанко Гълъбов и екип от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Пациентът е изписан и се възстановява..

публикувано на 22.05.24 в 17:13

Почистиха фасадата на ФК, транспарант за 24 май поздравява варненци

Почистиха фасадата на Фестивалния и конгресен център. Спуснаха транспарант за 24 май, като поздрав към варненци и гости на града. Припомняме, по случай празника на Българската просвета и славянската писменост, центърът на Варна е украсен с пана с откъси от произведения на известни български автори.

публикувано на 22.05.24 в 14:52
МБАЛ-Добрич

В Добрич оперираха успешно пациент с рядко заболяване

Пациент с изключително рядко заболяване е бил успешно опериран в Отделението по неврохирургия в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Случаят е бил представен на световната конференция по неврология и невронаука в Банкок, Тайланд, информират от лечебното заведение. Рядкото заболяване на 69-годишния пациент в областната..

публикувано на 22.05.24 в 12:58