Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13,35% са ромите в община Балчик, приет е план '2023 за интеграцията им

Популяризиране дейността на Детско полицейско управление освен в градските училища, но и в другите от община Балчик с цел изграждане на положително отношение към полицейската работа и запознаване на децата от ромски произход с правата и задълженията им. Съвместно с неправителствени организации, общината и полицията се планират ефективни действия срещу разпространението на наркотици в ромските квартали и квартали със смесено население. Заложени са и подготвителни курсове за ромски младежи, желаещи да започнат работа в полицията: по български език, физическа подготовка и психологическа пригодност. Това са част от целите, заложени в План за интеграция на граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, утвърден за 2023 година. Планират се още срещи в учебните заведения за повишаване осведомеността по въпросите за агресията сред подрастващите, наркоманията, тютюнопушенето, употребата на алкохол, домашното насилие. 

Една от точките засяга правата на ромската  жена. В тази посока са предвидени образователни дейности вследствие на традиционните ромски практики за съжителство на съпружески начала с непълнолетни и злоупотреба с родителска власт. Превенция по наболелите проблеми  – ранните бракове и раждаемост, изоставянето на децата, проституция и др.

Друг акцент в плана е насърчаване на отговорно родителско отношение към образователната интеграция и подготовка на децата от ранна детска възраст за  пълноценно включване в този процес чрез допълнителни занимания в детската градина. Друга мярка е реинтегриране на отпадналите ученици чрез предоставяне на възможности за самостоятелно, вечерно обучение и други извънкласни форми, е записано в документа.

Според данните от последното преброяване – 13,35 на сто от жителите в община Балчик се определят като роми, 14,62 като турци, а почти 70 на сто като българи. 1,66% или 354 души не се самоопределят. Населените места с компактно ромско население в общината са в град Балчик – двете ромски махали, в село Оброчище – кв. Младост, селата Соколово, Тригорци, Пряспа, Кремена, Бобовец, Стражица, става ясно от доклада за изпълнение на общинската стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите. В Общинската администрация в момента се търси специалист по етническите въпроси от ромски произход.

Международният ден на ромите е 8 април и се чества ежегодно от ООН и Европейския съюз от 1992 г., когато е предложен от международната организация „Романо юнион“.

Чуйте повече в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Вандализмът е основна причина за неработещите машини за билети в автобусите във Варна

Вандализмът е основната причина за неработещите машини за продажба на билети в автобусите във Варна. Това каза директорът на общинското предприятие "ТАСРУД" Георги Киряков. Той съветва при проблем с устройствата да се подават своевременно сигнали, за да могат бързо да реагират. Киряков увери, че в салоните на превозните средства са налични на видими места..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Адресите без ток

На 13.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Анастасия Железкова 51, 53, 55, 57, 59, 61, ул. Д-р Басанович 53, 55, 57, 59, 61, ул. Ген. Стефан Тошев 36, 38, ул. Джеймс Баучер 2, 4, ул...

публикувано на 13.05.24 в 05:00

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 12.05.24 в 17:05

Недостиг на близо 17 000 медицински сестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден на..

публикувано на 12.05.24 в 11:49

Държавата и общината обединяват сили, за да възродят манастира „Св. Богородица“ край Варна

Община Варна и областната администрация обединяват усилия, за да възродят манастира "Св. Богородица " в местността Караач теке край града. Това потвърдиха областният управител проф. Андрияна Андреева и кметът на града Благомир Коцев. Проф. Казимир Попконстантинов, откривател и проучвател на комплекса, заяви, че ще бъде възродена и идеята в Деня на..

публикувано на 12.05.24 в 11:19

Дадоха старт на Маратон Варна

Кметът Благомир Коцев даде старт на Маратон Варна. Над 1200 бегачи от 33 държави се включиха в състезанието, което започна днес на площад „Независимост“ в морския град. Маратонът е в три дистанции. Общо 179 атлети стартираха в класическата дистанция от 42.195 км. В полумаратона от 21 км стартираха 418 състезатели, а в дистанцията от 10,5 километра –..

обновено на 12.05.24 в 11:04

Следобед ще вали

Днес ще има променлива облачност, по-значителна следобед, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Възможни са и градушки!  През нощта валежите ще продължат и ще обхванат по-голямата част от района.  Ще духа слаб до умерен вятър, сутринта от северозапад и север, следобед ще се..

публикувано на 12.05.24 в 06:52