Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски кораби няма да акостират на български пристанища от 8 април

От 8 април плавателните съдове, сертифицирани от Руския морски корабен регистър, няма да имат достъп до българските морски и речни пристанища, независимо под какъв флаг плават, гласи нова заповед на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ (ИАМА).

За БТА директорът на ИАМА – Варна, капитан Валентин Енчев уточни, че забраната е свързана с ограничителните мерки, които Европейският съюз налага на Русия заради действията ѝ, дестабилизиращи Украйна.

Санкции срещу руски кораби има отдавна и те нямат достъп до европейски портове, освен ако не превозват определени продукти, например газ или нефт. Сега обаче забраната обхваща и плавателните съдове, получили сертификат за клас от Руския корабен регистър, без значение под какъв флаг плават, припомни капитан Енчев.


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Възраждане" и ИТН ще се подкрепят взаимно на изборите за районни кметове във Варна

Кандидатът на "Възраждане" за кмет на район "Одесос" на предстоящите частични местни избори във Варна е Борислав Барийски . Това съобщиха на брифинг от ръководството на партията в града.  Три партии и една коалиция се регистрираха за изборите за районни кметове във Варна Постигнато е споразумение Барийски да бъде подкрепен от „Има такъв..

публикувано на 20.09.24 в 15:14
Снимката е илюстративна

Затварят временно улици във Варна заради футболното дерби в неделя

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите на ПФК „Спартак“ - Варна и ПФК „Черно море“ - Варна в неделя, 22 септември, за времето от 17:30 часа до приключване на събитието (около 23:00 часа) ще бъде преустановено движението на ППС по ул. „Кирил Шиваров“ (в района на стадион „Спартак“). При възникване на необходимост ще бъде..

публикувано на 20.09.24 в 15:03

НЗОК ще се разплати с аптеките до 15 октомври

До 15 октомври Здравната каса ще се разплати на аптеките с пари от резерва си, за да бъде покрит преразходът за постигане на 100% реимбурсация на лекарствата за домашно лечение на сърдечносъдовите заболявания, които заболявания са водещата причина за смъртност в България.  Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на..

публикувано на 20.09.24 в 14:49

Ръководителят на наркобандата в с. Приселци - един от най-големите производители на медицинска марихуана у нас

Привлеченият като ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици в с. Приселци е бил един от най-големите производители на марихуана за медицински цели у нас. Той е имал разрешение от Министерството на земеделието и храните за отглеждане на растения от рода на конопа, съобщиха от пресцентъра на Варненския окръжен съд.  Разбиха..

публикувано на 20.09.24 в 14:13

Димитър Главчев: Усилията на всички институции са насочени към връщането на моряците от "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев коментира темата с българските моряци от "Галакси Лийдър", похитени в Йемен.  "Усилията на всички институции са насочени към връщането им", каза Главчев, цитиран от БНР. Вчера евродепутатът Елена Йончева се срещна с капитана и старши помощник-капитана на кораба "Галакси Лийдър" Любомир Чанев и Данаил Веселинов.  Посещението..

публикувано на 20.09.24 в 14:02

Киев ограничава използването на Telegram от официални лица поради опасения за сигурността

Украйна ограничи използването на Telegram от своите правителствени и военни служители и служители по сигурността, позовавайки се на „заплахи за националната сигурност в приложението", основано от родения в Русия Павел Дуров, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.  „Съветът за национална сигурност и отбрана реши да ограничи използването на Telegram в..

публикувано на 20.09.24 в 13:56

Две автобусни линии в Авренско без курсове на 23 септември

Два автобуса по линиите  гр. Варна - с. Близнаци – гр. Варна и с. Садово – гр. Варна – с. Садово няма изпълняват курсове на 23 септември, понеделник, съобщават от Община Аврен.  От 24 септември се възстановява изпълнението на автолиниите по всички маршрутни разписания, уточняват от администрацията. 

публикувано на 20.09.24 в 12:32