Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Николай Василев за досега си до духовния водач Вáклуш Толев

"Вáклуш" или как да отгледаме Бог в себе си

Снимките на документалната лента отнемат повече от 20 години

| обновено на 10.04.23 в 12:58

Режисьор, донякъде оператор и част от сценарния екип...повече от 20 години (почти 24, за да бъдем точни), от живота на режисьора Николай Василев са фокусирани върху живота на духовния водач Вáклуш Толев.

Документалният филм, който вече оглави списъка на най-гледаните заглавия в тазгодишното издание на "София филм фест", е посветен на 100-годишнината от рождението на познатия у нас и по света като "Учител на мъдростта".

Много е трудно да се опише Вáклуш Толев с няколко думи. Бивш царски офицер, преминал през затвора, където излежава 12 години по обвинение в антикомунистическа дейност като политзатворник, а след това гонен и неприеман с години, Вáклуш имаше изключителна харизма. Първият път, когато го видях - приятели ме заведоха на една негова лекция някъде през 1998 г., погледът ми залепна, разказва Василев.

И още тогава решава, че си заслужава да направи филм за Вáклуш Толев.

Филмът е мисия за мен. Така, както Вáклуш беше човек с мисия. Вáклуш е човек, който носеше промяна. Той казваше, че човек не е грешник, така, както ни учат регилигиите, че ние в себе си носим свръхпотенциал, който още не сме събудили, че всеки има Бог в себе си.

Казваше, че злото не съществува, а е неволюирало добро и така лишаваше човека от омраза, разказва Василев.

Целият разговор с него може да чуете в звуковия файл.



Трейлътът на филма "Вáклуш" може да видите тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лили Георгиева за това как да заобичаме кариерата си и коя е справедливата цена на професионалиста

Лили Георгиева е консултант по кариерна промяна и личен брандинг от 2015 година. Автор е на книгите „От любов към себе си“, посветена на кариерната промяна с истински истории на български жени и „Започни начисто“ - пътеводител за постигане на смисъл в професионалната роля. Неотдавна Лили създаде новата платформа LoveMyCareer за повече знания и..

публикувано на 07.06.24 в 07:05
Румяна Дечева

Румяна Дечева: Трябва да говорим за Брюксел като за наша отговорност

Вместо да говорим за Брюксел като за нещо далечно, трябва да говорим за него като голяма отговорност и наше участие в решението на големите проблеми. Живеем в нова ситуация, геополитически светът е много по-различен от последните избори. Ние трябва да бъдем част от решението, което ако не го направим, ще бъдем, част от проблема в бъдещето развитие на ЕС...

публикувано на 06.06.24 в 08:10

Particules - музикални диалози от света на електрониката

Когато представят музиката си на живо, Particules обичат да превземат пространството както звуково, така и визуално. Предстои им участие на фестивала "Варуша юг" във Велико Търново, а през август и във Варна. Програмата на проекта следете в социалните му профили, а целия разговор с Виктор Проданов и Цветан Момчилов в предаването 45 оборота в минута..

публикувано на 05.06.24 в 08:15

20 години Фондация „Радост за нашите деца“ – години на доверие

20 години от създаването си празнува днес варненската Фондация „Радост за нашите деца“. На 4 юни 2004 година седем майки на деца с увреждания, водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им, решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза.  Тогава липсват социални услуги насочени към родители с деца със..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  днес и утре (4 и 5 юни) в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде..

публикувано на 04.06.24 в 08:30

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04