Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да разпознаем качествения козунак?

6
Михаил Николов
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.

"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.

По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.


В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители.

Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на „конците”.  Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да подредите стаята си за най-добър сън

Добрата качество на съня е важно. А за 25 процента от хората, които всяка година страдат от безсъние, намирането на най-добрата конфигурация на спалнята за сън може да се окаже сериозна задача. Съществуват множество джаджи, препоръки и съвети, които да ви помогнат да заспите - от хранителни добавки до създаване на специален режим за лягане.  И въпреки..

публикувано на 09.03.25 в 17:30

Кафето ще става по-скъпо

Резкият скок на цената на кафето от началото на 2025 г. никак не радва потребителите на горещата напитка по целия свят.  Кафето следва примера на какаото, чиито цени рязко се повишават от три години заради слабата реколта в основните страни производителки, най-вече в Западна Африка. Чуйте повече в репортажа на Ваня Славова:  На основните световни..

публикувано на 09.03.25 в 09:46

Как да стопим коремните мазнини?

Натрупването на мазнини около корема не е само естетически проблем, но и рисков фактор за развитието на сериозни здравословни проблеми. Стопяването им изисква комбинация от здравословно хранене, физическа активност и здравословни навици. Ето някои ефективни начини да постигнете това: Здравословно хранене Намалете захарите и рафинираните..

публикувано на 09.03.25 в 09:34

Софийският университет отваря врати за кандидат-студенти в неделя

На 9 март 2025 г. от 10.00 часа в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе Ден на отворените врати, съобщиха от учебното заведение. Инициативата се организира от Студентския съвет при Софийския университет. На събитието пред кандидат-студентите ще бъдат представени всички специалности от шестнадесетте..

публикувано на 09.03.25 в 09:16

Жените в България 15 години вземат близо 20 на сто по-ниски заплати

Заплатите на жените в България са средно с около до 20% по-ниски от тези на мъжете. Точат изводите на варненска консултантска компания, която анализира  данните на Националния статистически институт (НСИ), в рамките на 15 години, от 2007 до 2022 г. Докладът „Заплащане и равнопоставеност в България“ се базира на брутните възнаграждения в..

публикувано на 08.03.25 в 14:54

Белене. Лагерът!

"Да, човек звучи гордо!" С този надпис ме посреща дървената арка, с която е маркиран първоначалния вход на лагера на остров Персин. От другата страна на арката има друг надпис - "Ако врага не се предаде се унищожава" (правописът е запазен). Отдавна исках да посетя остров Персин край Белене. Както природния парк така и лагера. Или обект №2. Обект №1..

публикувано на 08.03.25 в 10:49

8-ми март! Международният ден на жената се празнува днес.

8 март е Международният ден на жената, който се отбелязва като празник за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения и права на жените по целия свят. Началото на съвременния женски празник е свързано с женските движения за равни права с мъжете и борба против войната и насилието.  Още в древността жената е..

публикувано на 08.03.25 в 08:21