Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да разпознаем качествения козунак?

6
Михаил Николов
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.

"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.

По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.


В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители.

Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на „конците”.  Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Много въпросителни и без никаква версия за най-тежката самолетна катастрофа в САЩ от 16 години

Общо 28 тела са извадени до момента от ледените води на река Потомак във Вашингтон, след като самолет на авиокомпания "Американ еърлайнс" се сблъска снощи с военен хеликоптер "Блек хоук", в близост до летище "Роналд Рейгън". Към момента е ясно, че самолетът е паднал в реката, но издирвателната операция е силно затруднена заради лошото време...

публикувано на 30.01.25 в 16:32
Новопоставената мантитела

Ограничават достъпа на МПС до два плажа в Шкорпиловци, заради системно навлизане в дюните

Една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни гори, се превръща в незаконен паркинг и зона за шофиране на АТВ-та - действия, които унищожават растителните видове в зона, част от Натура 2000. За това сигнализира през месец август м.г. Димитър Борисов. Освен в..

публикувано на 30.01.25 в 15:30

Как автосервизите могат да се справят с нарастващия поток от автомобили?

Нарастващият поток от автомобили изисква от автосервизите да адаптират своите процеси, за да отговорят на нуждите на клиентите бързо и качествено. Инвестицията в съвременно оборудване е ключова за постигането на тази цел. Модерното оборудване – решението за предизвикателствата в автосервизите Съвременните технологии преобразяват..

публикувано на 30.01.25 в 11:28
Свети Три светители

Почитаме светите Три Светители

На 30 януари православните християни прославят светите Три Светители -  Свети Василий Велики, Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст. Църквата е отредила паметта на тримата да се чества в един празничен ден, за да се отдаде тържествена почит на тяхното просветителско и учителско дело. Безценните им трудове ги утвърждават като..

публикувано на 30.01.25 в 06:04

Учителка за онлайн обучението: Когато учител или ученик е болен, няма как да стои пред компютъра

Онлайн обучението е неефективно, тъй като и при най-малките симптоми на грип както учениците, така и учителите биха били непродуктивни. Това мнение изказа учителката Антоанета Драганова. Според нея дистанционното учене затормозява семейства с повече от едно дете, тъй като трябва да осигурят повече устройства. Други запитани споделиха същото мнение...

публикувано на 29.01.25 в 16:04

Могат ли парамедици да поемат медицинската грижа в училищата

Назначаване на парамедици в училищата ще помогне за решаването на кризата с липсата на медицински сестри. Това коментира за Радио Варна председателят на Съюза на парамедиците в България, Ива Пехливанска. По думите ѝ, анализ на парамедиците показва, че в  учебните заведения у нас, най-честите инциденти са свързани с травми и неотложни състояния...

публикувано на 29.01.25 в 13:32

Варненски студент създаде триста шрифта

Студент на Варненския свободен университет /ВСУ/ представя оригинален шрифт на Международното триенале на типографията в Полша. Шрифтът е наречен VFU (Visionary Font Ultra) и е изработен от студента от трети курс в специалност "Графичен дизайн" Володимир Федотов . Той е един от тримата представители на България, избрани за участие в..

публикувано на 29.01.25 в 10:40