Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да разпознаем качествения козунак?

6
Михаил Николов
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.

"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.

По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.


В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители.

Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на „конците”.  Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненската библиотека с редица инициативи за Деня на четенето

Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна посреща Деня на четенето, 21 ноември, с поредица от инициативи, свързани с темата за книгите като мост между поколенията и общностите. Програма включва литературни премиери, срещи с читатели, събития за деца и посещения във варненски училища. Книгите на Фьодор Достоевски са сред най-търсените във..

публикувано на 21.11.25 в 10:55

С велосипед в градския транспорт във Варна - какви са правилата?

За да се качиш с велосипед в градския транспорт на Варна, трябва да спазваш правила. Те влязоха в сила с новите изисквания към пътниците, приети с Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на община Варна.  Шофьорите от градския транспорт във Варна също ще могат да продават билети на пътниците Увеличава се глобата за..

публикувано на 21.11.25 в 09:50

Празнуваме Въведение Богородично - Денят на християнското семейство

На 21 ноември Православната църква чества празника Въведение Богородично - Денят на християнското семейство и младеж.  Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички..

публикувано на 21.11.25 в 07:16

Жител на Чайка: Събрахме за отрицателно време подписка "за" "зелената зона", искаме уреден квартал

Голяма част от жителите на квартала искат да бъде въведена "зелена зона" за кратковременно паркиране. За отрицателно време подписка събра подкрепата на над 120 души. Това каза Любомир Ганчев, жител на кв."Чайка". Той посочи, че е забелязал благоприятния ефект още от първия ден, в който зоната заработи. Така придвижването ще е много по-приятно и..

публикувано на 20.11.25 в 18:15

Днес сградата на Община Варна ще бъде осветена в синьо в знак на подкрепа на борбата срещу насилието над и между деца

В 17:30 ч., тази вечер - 20 ноември, сградата Община Варна ще бъде осветена символично в синьо в знак на подкрепа на борбата срещу насилието над и между деца. Събитието е по повод  36-ата  годишнина  от приемането на Конвенцията за правата на детето на ООН –  най-широко ратифицирания международен документ, гарантиращ защитата, достойнството и..

публикувано на 20.11.25 в 17:10

Живеещи в обхвата на "зелената зона": Трябва да се намерят алтернативни решения

Живеещи в обхвата на "зелената зона", която започна да функционира от днес, са категорични, че паркоместата не са достатъчно. Те настояват от общинската администрация да се запознаят с предложенията им, каза Мария Димитрова, която е част от инициативния комитет "Активни граждани на "Чайка". Според нея има достатъчно специалисти, които могат да изготвят..

публикувано на 20.11.25 в 11:48
Читалище

Най-младото читалище във Варненска област се нуждае от дарители

Най-младото читалище основано във Варненска област се намира в най-близкото село до Варна – село Каменар. Основано е през 2023 година и вече развива активна дейност. Ентусиазмът на неговите основатели е в пъти по-голям от неугледната сграда, която ползват за читалище – стара метална постройка, най-вероятно бивш хранителен магазин. Хубавото е,..

публикувано на 20.11.25 в 09:48