Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да разпознаем качествения козунак?

6
Михаил Николов
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.

"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.

По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.


В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители.

Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на „конците”.  Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученичката Деси от кв. "Аспарухово" с поредна кауза в помощ на болно дете

10-годишнатта Десислава Костадинова от кв. "Аспарухово", която неотдавна изработваше гривнички, за да ги продава и да събере пари за изследване на своята приятелка Димана в Турция, сега се е посветила на друга благородна кауза. С радост Деси съобщи, че резултатите на Димана са отлични и тя е здрава. Сега ученичката иска да помогне на 4-годишната Гери ,..

публикувано на 01.07.25 в 17:28

Улица „Преслав“ връща духа от началото на 20. век с добре реставрираните си сгради

На улица „Преслав“ във Варна можем да открием примери за добре извършена реставрация на много от емблематичните сгради, знакови за края на 19. и началото на 20. век. Те успяват да запазят историческата атмосфера на тази епоха. Това коментира Християн Облаков, изследовател на архитектурата на Стара Варна и жител на район „Одесос“. През..

публикувано на 01.07.25 в 13:39

Близо 20 на сто увеличение на туристопотока в Двореца - Балчик

За първите шест месеца на годината повече от 73 хиляди са посетителите в Държавен културен институт Двореца - Балчик. На първо място са румънските гости, обобщава директорът на културния център Жени Михайлова.   Общият им брой е около 40 хиляди души, следвани от българите, които са близо 24 хиляди. Гостите за същия период на миналата година..

публикувано на 01.07.25 в 11:55

Варна посрещна Джулай морнинг (СНИМКИ)

За поредна година рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещнаха изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция „Джулай морнинг“ символизира желанието за свобода на личността.  Стотици варненци и гости посрещнаха юлското слънце. Джулай морнинг започва именно във Варна преди повече от 40 години, за да се превърне в символ на зареждащия се..

публикувано на 01.07.25 в 08:05

Варненският свободен университет с официално становище по предложените промени в Закона за висшето образование

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ внесе официално становище до Комисията по образованието и науката в Народното събрание във връзка с предложението за законодателни промени в Закона за висшето образование, което предвижда таксите за платено обучение в държавните университети да могат да бъдат ограничени до 75% от бюджетната издръжка..

публикувано на 30.06.25 в 16:44

Лесна работа: Към първото юлско утро

Днес, докато помахвах на юни за довиждане, приятели се обадиха, че тръгват и ще посрещат първото юлско утро, където според тях му е мястото. Пожелах им приятно пътуване и се замислих за мястото, за изгрева, за посрещането. Юни беше чудесен. И юли ще бъде такъв. Стига да искаме и да го направим. Прелистих много изгреви от живота си. В първото..

публикувано на 30.06.25 в 15:24

Европейският младежки парламент се събира във Варна

Националната селективна конференция на Европейския младежки парламент у нас ще се проведе във Варна. Събитието започва с тиймбилдинг игри и дейности между организаторите на събитието, и продължава до 4 юли. Събрание на всички комисии ще се проведе на 4 юли в аулата на Икономическия университет във Варна, а официалното откриване ще бъде на 1 юли,..

публикувано на 30.06.25 в 11:15