Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да разпознаем качествения козунак?

6
Михаил Николов
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.

"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.

По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.


В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители.

Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на „конците”.  Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Представиха обновения Алпинеум в Ботаническата градина в Балчик

Днес в Балчик пред екипа на градината, гости от учебните заведения, партньори и приятели, Университетски ботанически градини – Балчик представи обновения Алпинеум в Университетска ботаническа градина – Балчик, създаден още с ботаническата градина през 1955-56 година. Тази специална част от градината пресъздава богатството и красотата на..

публикувано на 14.10.25 в 19:35

Талантливи деца от България влизат в световна надпревара за най-добро хайку

Децата от България ще имат възможност да участват за пета поредна година в XIX Световен конкурс за детско хайку, организиран от JAL Foundation в Япония. Темата на тазгодишното издание е „Звук“, а млади автори до 15-годишна възраст могат да изразят своята креативност чрез кратката японска поетична форма хайку, съчетана с рисунка. Това каза Зорница..

публикувано на 14.10.25 в 16:39

"Слънчевата къща" на 10 години

Комплексът за социални услуги "Слънчевата къща" отбелязва днес 10 години от своето основаване. През изминалото десетилетие, с много отдаденост и вяра, успяхме да изградим подкрепяща среда и да вдъхнем надежда на десетки младежи. Това е повод за равносметка и гордост, подчертаха за Радио Варна и предаването "Новият ден"  управителят на "Слънчевата..

публикувано на 14.10.25 в 11:45

Православната църква почита паметта на света Петка

Православната църква почита паметта на св. Параскева Търновска, наричана у нас св. Петка Българска.  Света Петка е една от най-обичаните и почитани светици по нашите земи. Смята се за закрилница на българския народ, на жените и семействата.  Репортаж на Ваня Славова от църквата "Света Петка Епиватска" в село Аврен: В народната традиция този..

публикувано на 14.10.25 в 08:13

Президентът Радев връчи наградите на херцога на Единбург във Варна

Над 70 младежи от 10 училища от различни краища на България, постигнали златно и сребърно ниво в Международната награда на херцога на Единбург – България, бяха отличени на церемония в резиденция Евксиноград край Варна. Патрон на програмата за страната е президентът Румен Радев, който връчи на отличените участници, постигнали златно ниво, значките..

публикувано на 13.10.25 в 18:21

Лесна работа: За хората и имотите

Напоследък не веднъж наблюдавах следната история: родители купуваха апартаменти за вече порасналите си деца, които са си устроили живота в другия край на света и не планират да променят нито адреса, нито навиците си. Едните бяха в САЩ, другите - във Франция и третото пораснало дете живееше в Германия със своите деца и съпругата си. А тук родителите..

публикувано на 13.10.25 в 18:00

Варна с голямата награда за най-оригинално събитие в културния туризъм за Средновековния фестивал „Рицари в музея“

Варна получи голямата награда на журито в Националния конкурс „Read & Travel“ („Чети и пътувай“) — за „Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2024 г.“. Отличието бе присъдено за Средновековния фестивал „Рицари в музея“, организиран по повод 580-ата годишнина от битката при Варна през 1444 г., водена от полския крал Владислав III..

публикувано на 13.10.25 в 17:57