Освен яйцата и козунака, сред традиционните блюда на Великденската трапеза на българите е и агнешкото месо.
С всяка година обаче цената му се повишава. В навечерието на Великден цената за килограм агнешко месо е средно между 25 и 28 лева. Някъде е по-евтино, а другаде - дори и по-скъпо.
Анкета на Радио Варна сред варненци показа, че хората недоумяват защо е толкова скъпо, а някои дори заявиха, че ще го заменят на трапезата с друго месо. Търговци също се отказват да продават агнешко тази година заради високата цена.
Явор Григоров е месар и собственик на месарски магазин в центъра на Варна. Дълги години е продавал агнешко по Великден, но тази година ще пропусне.
"Като си заложим всички разходи и данъци и цената отива 30 лева на килограм. Тази цена изобщо не е конкурентна и прецених, че тази година няма смисъл да продавам агнешко", коментира Григоров.
В по-големите вериги пускат агнешко на промоция в седмицата преди Великден, като цената му е около 20-22 лева за килограм. Според Явор Григоров, ако е българско си струва. Но, по думите му възниква друг проблем.
"В големите търговски вериги си задължен да купиш целия артикул, примерно цял бут или цяла плшека. В месарските магазини и по-малките обекти може да ти предложат да ти го нарежат на порции", обясни Явор Григоров.
Някои хора предпочитат да си купят цяло агне от село, където цената варира между 10-12 лева за килограм живо тегло. На пръв поглед е по-евтино, но като сметнеш на калкулатора, не е съвсем така. Явор Григоров даде и пример.
"Примерно отиваш до някое село на 20-30 километра от Варна. Купуваш си цяло живо агне около 25 килограма за 12 лева на кило, което означава, че ще платиш около 300 лева. Като му махнеш обаче кожата, вътрешностите, течности, копита и други карантии, теглото на трупното месо спада с 50%. Т.е платил си 300 лева за 12.5 килограма месо. И като сметнеш ти идва отново на 24-25 лева", поясни месаря.
Той обясни и как се формира крайната цена на агнешкото. Търговците най-често го купуват за 10 лева на килограм живо тегло, защото вземат по-големи количества. 25-килограмовото агне ще струва 250 лева. Простата сметка показва, че трупното месо е на стойност 20 лева.
Григоров обаче припомни, че агнето трябва да бъде заколено задължително в кланица и да му бъде сложен син печат от БАБХ. Към тези 20 лева като се добавят по 20% ДДС и печалба за търговеца, цената му става над 28 лева.
А веригите, продаващи вносно агнешко, което е най-често от Румъния и Македония, могат да си позволят да го пуснат по-евтино, защото го купуват евтино. Според Явор Григоров цената му за килограм живо тегло е не повече от 5-6 лева.
"В тези държави овцевъдството е добре субсидирано от държавата, фермерите са спокойни и могат да планират", поясни Григоров. По думите му, в България няма промишлено овцевъдство, а заради финансовите затруднения в сектора, много производители и фермери се отказват.
"От друга страна, на младите не им се занимава, не искат да се цапат", коментира Григоров, който е от дълги години в месарския бранш.
Той посъветва хората, ако си купуват агне от село, живото му тегло му да не е повече от 25 килограма, а трупното месо, което остава, трябва да е в интервала между 11.8 и 12.5 килограма.
"Ако е по-тежко агнето, не е добре, защото и месото му става по-некачествено", обясни месаря.
Според Явор Григоров, най-хубавата и вкусна част от агнешкото е вратът му. Той предпочита плешка пред бут.
"Плешката си я готвя поне 3 часа на 150 градуса под фолио и й слагам морковче, цесънче, зелен лук, джоджен и други подправки и става много вкусно", каза с усмивка Явор Григоров, който освен месар е и кулинар, а в магазина му месото се продава и в суров вид и сготвено.
Чуйте разговора на Иван Барбов с Явор Григоров:
14 филма са включени в тазгодишното издание на фестивала "Master of Art", който започва от днес във Варна. Събитието продължава до 23 февруари, а първата лента, която ще гледат киноманите в морската столица, е " My Way". "Този избор е знак, че това е нашият начин да кажем, че искаме да направим живота по-красив - чрез фестивала и чрез споделянето на..
43-ма души, служители на Община Варна и граждани, се включиха в днешната кампания по кръводаряване „Капка любов“. Инициативата се провежда съвместно с Районния център по трансфузионна хематология в морския град. Четири екипа на кръвния център бяха на разположение на желаещите да се включат в кампанията в зала "Пленарна" на Община Варна. Процедурата..
Ритуално честване на деня, посветен на лозарите и винарите Трифон Зарезан, организира на 14 февруари Университетската ботаническа градин а в Балчик. Събитието ще се състои в Учебен участък - лозов масив с десертни сортове от 12.30 часа. Програмата включва водосвет, официално зарязване на лозите, дегустация на вина. По повод традиционното..
Проектът „Дигитална фолклорна палитра“ на ученици от Първа езикова гимназия e големият победител в тазгодишния конкурс „Млад благотворител“. Екипът от десетокласници впечатли журито с идеята за създаване на дигитален архив на българското музикално наследство, който да съхранява и популяризира богатството на българските фолклорни традиции...
Климатът във Варна, в страната и Черно море ще дискутират днес специалисти от различни институции в първия научен форум, организиран от новосъздадената платформа "Площад НАУКА". Събитието ще се проведе в Световния ден на радиото, тъй като тази година той е посветен именно на климатичните промени и тяхното отражение върху нас. Отбелязваме..
На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, Денят е избран неслучайно - рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации е 13 февруари 1946 година. От ЮНЕСКО отбелязват, че радиото продължава да бъде една..
Община Варна се включи тази година в Международната седмица на брака, която традиционно се отбелязва в навечерието на 14 февруари. Това стана с непринудена среща без протокол и формалности на кмета Благомир Коцев с едно бъдещо семейство и с една многодетна двойка. Антон Максимилиан Емануел Шмид и Александра Олегивна Тищенко са бъдещото семейство Шмит...