Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как някои здравословни храни могат да ни навредят?

Снимка: http://www.organikal.com

Покрай Великденските празници, почивните дни и емоциите от срещите с роднини, често може да се случи да попрекалим с хапването. В такива случаи, масовото изречение, след като откопчаем още едно копче на панталона, е да си кажем „от понеделник съм на диета и започвам да се храня здравословно“. Когато говорим за здравословни храни, най-често се сещаме за зърнените закуски, салатите, сезонните плодове и зеленчуци.

Оказва се обаче, че понякога и здравословните на пръв поглед храни могат да бъдат не толкова здравословни и полезни за организма ни. Даже обратното. Такива примери ни дава здравният инструктор Ники Суков. Единият от тях е свързан с вредите от морковите, тиквата и други оранжеви плодове и зеленчуци, в случай, че ги консумираме сготвени.

"Съвсем наскоро покрай мои клиенти се натъкнах на случай с две деца, които бяха започнали да развиват макулна дегенерация. Тя е нова тенденция сред болестите, при която хората първо започват да губят фокус и чистотата на образа, а след това и зрението си постепенно. Всичко това се дължи на мастни отлагания, които се съдържат в дъното на кръвоносните съдове на окото. Причина за това е витамин А. Като мастно разтворим витамин, той има способност да образува и натрупва плака. Специално при този казус, това което може да се направи е да се намалят храните с витамин А като моркови, тиква, пъпеши, манго, папая и други", обясни Суков. Той допълни, че колкото по-голяма термична обработка минават тези продукти, толкова повече се увеличават свойствата на витамин А. Като алтернатива за набавяне на витамин А той посочи портокаловия сок.

И докато готвенето на оранжевите зеленчуци и плодове може да се окаже не чак толкова полезно в случаи като описания по-горе, то при зелените е обратното. 

"Зелените зеленчуци като спанак, лапад, коприва и кейл (къдраво зеле) съдържат оксилати. Ролята на тези оксилати е да изхвърлят калция и магнезия от нашия организъм. Затова те са и антинутриенти. За разлика от витамин А, топлинната обработка при оксилатите намалява техния ефект и готвените спанак, коприва и лапад са по-добър вариант от суровите", съветва специалиста.

Въпреки появата на някои статии, описващи зърнените закуски като не толкова здравословни, Суков е на мнение, че единственият проблем при промишлено произведените зърнени закуски е количеството на захарта, което не можем да контролираме.

Добре е да се контролираме и по време на празници. И тъй като яйцата са един от главните герои на трапезата ни по Великден, здравният инструктор припомни, че е полезно на ден да изяждаме по едно яйце. На празник обаче може и да са две, но по-голямото количество не е препоръчително. 

Ники Суков посъветва на такива празници, в които хапваме повече мазни храни, да си правим пюре от ябълки или да ги консумираме директно, тъй като пектинът има благоприятно въздействие върху организма ни.

И напомни, че всяко нещо в умерени количества е полезно.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Ники Суков:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анджелина Джоли

Опра Уинфри, Джордж Лукас и Анджелина Джоли са сред най-щедрите знаменитости в света

Даряването на пари за благотворителност и за тези, които най-много се нуждаят от тях, е нещо, което не всички знаменитости правят, но има някои известни личности, които редовно споделят богатството си с хора в нужда. Ето по-известните от тях. Матю Макконъхи - Освен че през годините е правил..

публикувано на 28.04.24 в 08:48

Ябълките и яйцата потискат апетита

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. Някои храни всъщност потискат апетита, което означава, че ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Включете тези храни в менюто си и ви обещаваме, че няма да се чувствате гладни толкова често. Яденето на две..

публикувано на 28.04.24 в 08:32

Десетки варненци дариха стари дрехи в кампанията "Дрешник с кауза"

Прекомерното изхвърляне на текстилни отпадъци, както и даването на втори шанс на ненужния текстил в бита, бяха сред акцентите във второто издание на кампанията „Дрешник с кауза“, която се проведе днес в Социалната чайна във Варна. Десетки варненци дариха стари дрехи или текстилни изделия, които не използват. Една част от тях ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 16:32

Общоградско честване на пролетните празници в Каварна

Общоградско честване на пролетните празници Лазаровден и Цветница започва в 11.00 часа на площада В Каварна пред църквата „ Св.Успение Богородично“. Отец Василий, който е протойерей на храма, ще благослови Лазаровата събота. В празничната програма участват деца от детските градини „Здравец“ и „Радост“, възпитаници от СУ „Ст.Караджа „ и ОУ..

публикувано на 27.04.24 в 10:53
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30