Покрай Великденските празници, почивните дни и емоциите от срещите с роднини, често може да се случи да попрекалим с хапването. В такива случаи, масовото изречение, след като откопчаем още едно копче на панталона, е да си кажем „от понеделник съм на диета и започвам да се храня здравословно“. Когато говорим за здравословни храни, най-често се сещаме за зърнените закуски, салатите, сезонните плодове и зеленчуци.
Оказва се обаче, че понякога и здравословните на пръв поглед храни могат да бъдат не толкова здравословни и полезни за организма ни. Даже обратното. Такива примери ни дава здравният инструктор Ники Суков. Единият от тях е свързан с вредите от морковите, тиквата и други оранжеви плодове и зеленчуци, в случай, че ги консумираме сготвени.
"Съвсем наскоро покрай мои клиенти се натъкнах на случай с две деца, които бяха започнали да развиват макулна дегенерация. Тя е нова тенденция сред болестите, при която хората първо започват да губят фокус и чистотата на образа, а след това и зрението си постепенно. Всичко това се дължи на мастни отлагания, които се съдържат в дъното на кръвоносните съдове на окото. Причина за това е витамин А. Като мастно разтворим витамин, той има способност да образува и натрупва плака. Специално при този казус, това което може да се направи е да се намалят храните с витамин А като моркови, тиква, пъпеши, манго, папая и други", обясни Суков. Той допълни, че колкото по-голяма термична обработка минават тези продукти, толкова повече се увеличават свойствата на витамин А. Като алтернатива за набавяне на витамин А той посочи портокаловия сок.
И докато готвенето на оранжевите зеленчуци и плодове може да се окаже не чак толкова полезно в случаи като описания по-горе, то при зелените е обратното.
"Зелените зеленчуци като спанак, лапад, коприва и кейл (къдраво зеле) съдържат оксилати. Ролята на тези оксилати е да изхвърлят калция и магнезия от нашия организъм. Затова те са и антинутриенти. За разлика от витамин А, топлинната обработка при оксилатите намалява техния ефект и готвените спанак, коприва и лапад са по-добър вариант от суровите", съветва специалиста.
Въпреки появата на някои статии, описващи зърнените закуски като не толкова здравословни, Суков е на мнение, че единственият проблем при промишлено произведените зърнени закуски е количеството на захарта, което не можем да контролираме.
Добре е да се контролираме и по време на празници. И тъй като яйцата са един от главните герои на трапезата ни по Великден, здравният инструктор припомни, че е полезно на ден да изяждаме по едно яйце. На празник обаче може и да са две, но по-голямото количество не е препоръчително.
Ники Суков посъветва на такива празници, в които хапваме повече мазни храни, да си правим пюре от ябълки или да ги консумираме директно, тъй като пектинът има благоприятно въздействие върху организма ни.
И напомни, че всяко нещо в умерени количества е полезно.
Чуйте разговора на Иван Барбов с Ники Суков:
В рамките на специална беседа „Кирил Шиваров и София“ историкът и изследовател Виктор Топалов разказа за малко познатата бохемска и лична страна на бележития български скулптор. Беседата започва в този час в галерия "Арт Маркони" във Варна. Топалов пристигна директно от София, за да представи не само творчеството, но и човека..
Акция на полицията се проведе в нощта срещу събота на крайбрежната алея във Варна. Проверени са 12 дискотеки и барове. Установени са 30 малолетни и непълнолетни без придружител, а общият брой на проверените лица е 187. Това съобщиха за Радио Варна от ОД на МВР. Родителите на всички деца са били глобени, подчертаха от полицията и уточниха,..
Най-после се случи „сватбата на века“ 61-годишният милиардер Джеф Безос и 55-годишната журналистка Лорън Санчес се ожениха във Венеция. Булката вече публикува първата снимка от сватбата в своя Инстаграм, като изтри цялото предишно съдържание от страницата и промени описанието на профила - сега тя официално е г-жа Безос, съпругата на един от..
В професионалния риболов няма млади хора, все по-малко са тези, които искат да се занимават с тази професия. Това каза Емил Милев, председател на сдружение "Черноморски изгрев". Всички искат да работят на бюро с чисти дрехи, добави той и посочи, че риболовът трябва да бъде страст, а не само начин за изхранване. Милев изрази оптимизъм за..
Жители на "Цветния квартал" от ул. "Роза" във Варна отново излязоха на протест срещу намерение за строителство пред блок 21. Недоволните посочват, че сагата продължава вече повече от десетилетие. Те настояват там бъде обособена обществена зона с детска площадка, а не да бъде изградена поредната кооперация. Живеещите в района настояват да се извърши..
Никога на един рибар не му омръзва да чака голямата риба, много рядко я хваща, но я очаква постоянно – поздравява за Световния ден на риболова – 27 юни, балчишкият рибар Виктор Лучиянов. Тази дата се ч ества от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през юли 1984 година. Риболовът..
На 27 юни се отбелязва Световният ден на риболова. Празникът се чества от 1985 г. в България и някои други страни, по инициатива на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в Рим, Италия (27 юни - 6 юли 1984). Световният ден на риболова /World Fisheries Day/ се отбелязва..