Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как някои здравословни храни могат да ни навредят?

Снимка: http://www.organikal.com

Покрай Великденските празници, почивните дни и емоциите от срещите с роднини, често може да се случи да попрекалим с хапването. В такива случаи, масовото изречение, след като откопчаем още едно копче на панталона, е да си кажем „от понеделник съм на диета и започвам да се храня здравословно“. Когато говорим за здравословни храни, най-често се сещаме за зърнените закуски, салатите, сезонните плодове и зеленчуци.

Оказва се обаче, че понякога и здравословните на пръв поглед храни могат да бъдат не толкова здравословни и полезни за организма ни. Даже обратното. Такива примери ни дава здравният инструктор Ники Суков. Единият от тях е свързан с вредите от морковите, тиквата и други оранжеви плодове и зеленчуци, в случай, че ги консумираме сготвени.

"Съвсем наскоро покрай мои клиенти се натъкнах на случай с две деца, които бяха започнали да развиват макулна дегенерация. Тя е нова тенденция сред болестите, при която хората първо започват да губят фокус и чистотата на образа, а след това и зрението си постепенно. Всичко това се дължи на мастни отлагания, които се съдържат в дъното на кръвоносните съдове на окото. Причина за това е витамин А. Като мастно разтворим витамин, той има способност да образува и натрупва плака. Специално при този казус, това което може да се направи е да се намалят храните с витамин А като моркови, тиква, пъпеши, манго, папая и други", обясни Суков. Той допълни, че колкото по-голяма термична обработка минават тези продукти, толкова повече се увеличават свойствата на витамин А. Като алтернатива за набавяне на витамин А той посочи портокаловия сок.

И докато готвенето на оранжевите зеленчуци и плодове може да се окаже не чак толкова полезно в случаи като описания по-горе, то при зелените е обратното. 

"Зелените зеленчуци като спанак, лапад, коприва и кейл (къдраво зеле) съдържат оксилати. Ролята на тези оксилати е да изхвърлят калция и магнезия от нашия организъм. Затова те са и антинутриенти. За разлика от витамин А, топлинната обработка при оксилатите намалява техния ефект и готвените спанак, коприва и лапад са по-добър вариант от суровите", съветва специалиста.

Въпреки появата на някои статии, описващи зърнените закуски като не толкова здравословни, Суков е на мнение, че единственият проблем при промишлено произведените зърнени закуски е количеството на захарта, което не можем да контролираме.

Добре е да се контролираме и по време на празници. И тъй като яйцата са един от главните герои на трапезата ни по Великден, здравният инструктор припомни, че е полезно на ден да изяждаме по едно яйце. На празник обаче може и да са две, но по-голямото количество не е препоръчително. 

Ники Суков посъветва на такива празници, в които хапваме повече мазни храни, да си правим пюре от ябълки или да ги консумираме директно, тъй като пектинът има благоприятно въздействие върху организма ни.

И напомни, че всяко нещо в умерени количества е полезно.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Ники Суков:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Mental - варненските музиканти, според които да си щастлив значи да си свободен

Mental е варненска група, съставена от петима души, които се стараят да правят музика, която не влиза в етикети и в същото време не е прекалено крайна. Музикантите свирят метъл, но взимат и от други жанрове, и споделят с категоричност пред екипа ни : "Можем да свирим всичко".  Бандата е сформирана през зимата на 2023 г., а оттогава свирят главно..

публикувано на 25.07.25 в 17:00

С благодарност и чест: Радио Варна приема скулптура на Йордан Каранов за 90-годишнината си

По повод 90-годишнината от създаването си екипът на Радио Варна ще приеме в понеделник ценно дарение – бронзова скулптура на Йордан Каранов (1892 – 1975), музиковед, общественик и началник на радиостанцията в периода 1944 – 1950 г. Паметникът е дарение от художничката Калия Йорданова и нейния съпруг – скулпторът проф. Пламен Братанов. Произведението..

публикувано на 25.07.25 в 15:25

25 юли - Лятна света Анна

На 25 юли Православната църква възпоменава Успение на св. Анна. Света Анна, майката на Пресвета Богородица, произхожда от свещеническия род на Левиевото коляно. Със съпруга ѝ Йоаким живеели в гр. Назарет, в Галилея, и до дълбока старост били бездетни. Търпели заради бездетството си много огорчения и обиди, но понасяли всичко смирено, уповавайки се на..

публикувано на 25.07.25 в 07:49

Блясък, магия и приключения – мюзикълът „Аладин“ покорява сцената на Летния театър във Варна

Във все по-богатата програма на Варненския фестивал ‘‘Опера в летния театър‘‘ едно заглавие изпъква пред останалите. Мюзикълът ,,Аладин‘‘ е най-новата продукция на ТМПЦ – Варна и заедно с мюзикълите ‘‘Дух‘‘ и ‘‘Парижката света богородица‘‘ е лауреат на програмата на фестивала. С премиерата си на 18 юни мюзикълът покори сърцата на..

публикувано на 24.07.25 в 15:50

Три дни празник в Университетската ботаническа градина в Балчик

Три дни ще празнува своята 70-годишнина Университетска ботаническа градина – Балчик от 25 до 27 юли, когато ще се проведе арт изложение сред цветята. Събитието се организира съвместно с фондация „Добруджа – история, традиции, култура“, като ще бъдат представени занаяти, изкуства, лични срещи с творците, образователни работилници като тъкане,..

публикувано на 24.07.25 в 14:21

Изчезват ли паметниците на културата във Варна?

Понастоящем във Варна се работи по общо 12 проекта за реставрация на архитектурни паметници .  Сред тях е и т.нар. „Софийска банка“, поято сега виждаме само укрепването и съхранянето на пластиката на покрива. Предизикателството по нейната реставрация е заради достъпа до имота, който е през чужд имот.  В същото време има и не малко примери за..

обновено на 24.07.25 в 10:16