Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът може да бъде на точки

Какво е щастливо детство без невероятния свят и приключенията на Пипи Дългото чорапче! "Пипи Дългото чорапче" е най-новият спектакъл на Държавен куклен театър - Варна. Премиерата е на 21 април.

Безкрайното въображение и лекотата, с която решава всяка задача, спечелват на Пипи най-ценното – приятели! Спектакълът е взрив от смях, цветове, музика, танци - динамика, която ще Ви остави без дъх. Участват всички актьори от трупата на театъра, които се превъплъщават в образите на над 35 герои. 

Ако си обещаем да не забравяме безгрижната философия за живота на Пипилота, със сигурност по-леко ще преминаваме през трудните си моменти! Затова „Пипи Дългото чорапче“ е спектакъл за цялото семейство, за всички, които черпят от детството вдъхновение за цял живот!

Режисьор не спектакъла е директорът на театъра, Вера Стойкова. Светлана Вълкова разговаря с нея:

Казахте, че "Пипи Дългото чорапче" е по-специален спектакъл. Той не е само за деца, ще се играе вечер. Какъв е подходът Ви към този текст?

Подходът ни е според мен единственият подход, който е възможен. Да не го променяш, да извадиш от текста чувството за хумор, да извадиш свободата, желанието да живееш в този свят. Да покажеш този свят на това дете, което то само си е създало, за да може да преодолява с усмивка всички несгоди на живота, тъй като то не е най-щастливото и гледано дете. И да го направиш привлекателно за всички останали. Това трябваше да излезе. Защото и сега има много деца, които се чувстват много самотни, по една или друга причина, и смятам, че Пипи е един събирателен образ на силното в детето, на живота в детето, който напира и който не му разрешава да бъде тъжно в дните, когато чака да порасне. Когато осъзнаеш всичко това, може би няма да искаш да "порИснеш", както казва тя и ако всяко сутрин си изяждаш грахчето против "порИсване", то ще пораснеш, но няма да "порИснеш". Аз мисля че всички зрители, които ще дойдат, идват с голямо желание да ни докажат, че и те не искат да "порИснат", т.е всичко което ни се случва сега, трябва да бъде преодолявано по начина, по който тя го преодолява. Кой не завижда на Пипи - няма кой да я контролира и има чанта, пълна с пари. Както тя казва: "богата съм като вълшебник". Това идва да ни покаже, че зависи как гледаш на този свят - гледаш това, което имаш, а не това, което нямаш. Ние обикновено като пораснем се занимаваме с това, което нямаме и съсредоточаваме там вниманието си. Докато Пипи е уникат, тя е щастливата душица, която идва да ни покаже, че светът може да е на точки и може да бъде пъстър, шарен, колоритен. И за коня всички казват "аз мога да го яздя, а аз мога да го вдигна". Т. е всичко в нейния свят е една купчина от невъзможни възможни неща.

Всички завиждат на Пипи за живота без правила, но толкова ли е лесен той?

В никакъв случай. И ако четеш между редовете, ще видиш, че това не е така. Когато Томи и Аника се прибират вкъщи, тя остава сама и тогава идват крадците – тя трябва да се справи и с тях ,защото, когато имаш парички, имаш и много зли очички. Но тя се справя с тях по най-невероятния начин – пита ги „Танцувате ли полка?“ и те танцуват полка до сутринта. Тогава тя казва: „Заслужихте си парите.“ Тоест един свят без несправедливост...

И свят, в който може да се намери решение на всеки един проблем.

Разбира се. И то леко, приятно, по нейния начин. Не че не идва възпитателката с големия пръст, която иска да я въдвори в детски дом, не че го няма обществото, което казва, че Пипи нищо не знае и трябва да отиде да учи. От тази гледна точка никак не и е лесно, но тя е с лунички и оранжева коса и както казва – не страда от своите лунички, ако има помада за още лунички, да и я изпратят в къщи.

Мисля, че с голямо удоволствие сте се занимавали с този спектакъл.

О, да! Това беше фойерверк от настроение, измишльотини, ние не спирахме да фантазираме.

Чуйте интервюто на Светлана Вълкова с Вера Стойкова: 


В ролята на Пипи се превъплъщава актрисата Мария Томова:


На сцената на театъра излиза кон на точки в почти естествен размер. Как е направен той разказва Адриана Добрева - автор на сценографията и костюмите:



"Пипи Дългото чорапче"

Драматизация: Вера Стойкова

Режисьор: Вера Стойкова

Сценография и костюми: Адриана Добрева

Музика: Христо Намлиев

Хореограф: Матиас Андре Глюк

Перуки: Димитър Аврамов

В ролите: Мария Томова, Валентин Митев-син, Миляна Ношкова, Веселина Калчева, Емилия Петкова, Теодор Христов, Даниел Добрев, Диана Цолевска, Боян Стоянов, Балена Ланджева, Гергана Господинова, Елица Данаилова, Красимир Добрев, Евгения Василева, Галин Гинев, Ирен Лазарова, Иван Шумаров


По публикацията работиха: Светлана Вълкова, Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40