Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП-Варна: Подаваме онлайн декларации и внасяме данъка и през почивните дни

| обновено на 28.04.23 в 08:28
ТД на НАП-Варна
Снимка: Румен Сарандев

Варненци използват ефективно и почивните дни, за да изпращат до Националната агенция за приходите електронни декларации за обявяване на доходите си, получени през 2022 г. През изминалия уикенд в офиса на агенцията във Варна са получени близо 700 декларации, подадени с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). Очаква се техният брой да е значително по-голям в предстоящите три празнични денонощия, преди финала на данъчната кампания - 2 май. През последната седмица се наблюдава увеличение на броя на постъпилите в НАП Варна декларации, които са достигнали средно 1333 на ден. От тях почти 89 % са подадени онлайн, а останалите - по пощата или в офиса на приходната агенция в морската столица, съобщиха от Териториалната дирекция на НАП във Варна. 

Гражданите най-масово използват предварително попълнената данъчна декларация, показват наблюденията на НАП. Преди да потвърдят попълнената декларация, е важно потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, след което да я подадат, съветват от приходната агенция. В предварително попълнената декларация е автоматично въведена информация за получените от лицата доходи от трудови правоотношения, граждански договори (хонорари), от наем и други доходи, облагаеми с данък върху общата годишна данъчна основа, платците на които са юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения. Информация за получените доходи е отразена в съответните приложения на декларацията, която се намира в рубрика „Подоходни данъци“ на е-портала на приходната агенция.

В електронния формуляр са заложени автоматично доходи на физически лица от наложен платеж, за които НАП е получила информация от куриерските фирми. В случай че данъкоплатците установят вписани суми, които са получили от продажба на лична вещ или при връщане на стока, то те могат да ги изтрият, след което да подадат декларацията. За получените доходи от продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, уточняват още от НАП. Физическите лица, които извършват търговска дейност в интернет с цел печалба, са длъжни да декларират дохода си от онлайн продажбите, който се облага с 15 на сто данък.

Годишни данъчни декларации за получените през 2022 г. доходи трябва да подадат и всички, работили в чужбина, ако са местно лице за България. Тези доходи се попълват в Приложение №9 от декларация. В него се посочват и авансово удържаните в чужбина налози. Доходите от чужбина се облагат по специална методика в зависимост от това дали България и държавата, където са получени тези средства, са сключили Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане /СИДДО/.

Освен да се подаде годишна данъчна декларация, до 2 май трябва да се внесе и съответният данък. Най-бързо, лесно и без такси плащането се извършва чрез т.нар. виртуален ПОС (е-услугата на НАП за плащане с карти) в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП, поясняват от приходната агенция.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов общински съветник положи клетва

Юлиян Минчев положи клетва като общински съветник преди началото на 12-тото заседание на местния парламент във Варна. Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител. Минчев влиза от листата на „Има такъв народ“ и това ще бъде първият му мандат като общински съветник. По-късно днес ще стане ясно в дейността на кои..

публикувано на 27.06.24 в 13:20

Пожар гори край Игнатиево

Пожар се е разразил в двора на училище в град Игнатиево. Запалили са се сухи треви, съобщиха от полицията. Няма пострадали.

публикувано на 27.06.24 в 12:23

Мотоклубове почетоха паметта на загиналия моторист при катастрофа на пътя за "Виница"

Мотоклубове почетоха паметта на загиналия при катастрофа моторист на лобното му място на пътя за "Виница". Десетки се събраха и положиха цветя в сряда. Инициаторите на бдението започнаха подписка за поставяне на конуси в разделителната ивица на опасния участък. Вече 300 души са дали подкрепата си за исканите промени. Лента за ограничаване на скоростта..

обновено на 27.06.24 в 11:07
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Никой не може да състави правителство в момента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че липсата на стабилно управление  отдалечава страната от еврозоната: "Ама каква Еврозона бе, господа? Ние бяхме там с ГЕРБ, в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега, днеска, имахме стабилно правителство, доминирано от нас, политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем, но ние в момента не можем да..

публикувано на 27.06.24 в 11:04

Автобус и моторист се сблъскаха на кръстовище във Варна

Катастрофа между автобус №118 на "Градски транспорт"-Варна и моторист затрудни снощи движението на кръстовището между бул. "Осми Приморски полк" и ул. "Д-р Анастасия Железкова", видя репортер на Радио Варна. Наложи се пътниците от автобуса да слязат и да се придвижат с друго превозна средство. Инцидентът е завършил с подписване на двустранен..

публикувано на 27.06.24 в 10:38

ОбС-Варна заседава днес

Общински съвет – Варна се събира днес в 10,00 часа на редовно заседание, което ще се състои в зала „Пленарна“. В предварителния дневен ред са включени 10 точки. Сесията ще започне с полагане на клетва на нов съветник. Той влиза на мястото на избрания за депутат Ивайло Костадинов от ИТН, който беше заместник-председател на Общинския съвет и председател..

публикувано на 27.06.24 в 09:51

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  27.06.2024  г. В периода  09:00  ч. до  16:30  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 27.06.24 в 05:55