Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От прокуратурата

Разясняват на пенсионерите в Добрич как да се предпазят от ало измамниците

| обновено на 28.04.23 в 12:56
Снимка: Мая Щърбанова

Информационна кампания сред възрастните хора от областта започнаха от Районната и Окръжната прокуратури в Добрич. Поводът е зачестилите през последните месеци случаи на телефонни измами. Схемите за подвеждане и даване на пари са различни, но най-често измамниците се представят за служители на полицията. Само преди месец органите на реда в Добрич, заедно с граничната полиция успяха да заловят на границата с Румъния двама помощници, които превозваха възрастни жени и които е трябвало да предадат носената от тях сума на територията на северната ни съседка. С цел населението да бъде още по-добре информирано и да не се поддава на телефонни измами започнаха и срещите, на които освен в разговори, те получават допълнителна информация и чрез брошури. 

Първата среща, организирана от Окръжната и Районната прокуратури в Добрич, се проведе в село Плачи дол, община Добричка, на 24 април. Днес такава се състоя и в Пенсионерския клуб „Димят“ в Добрич. На тях присъстваха и разговаряха с хората говорителите на двете прокуратури – Милена Любенова и Даниел Илиев. 

Поводът за тази инициатива е регистрирането на подобни престъпления в област Добрич от началото на годината и нуждата от допълнителни мерки за ограничаването им, посочи говорителят на Районната прокуратура в Добрич прокурор Даниел Илиев. 

Събралите се за сутрешни занимания в Пенсионерския клуб споделиха, че често получават обаждания, които са с различни сценарии, но винаги с една цел – даване на пари. 

Един от потърпевшите разказа, че са се опитали да го измамят с познатия сюжет за пострадалия син в катастрофа, но този път парите били, за да осигурят мълчанието на доктора, установил алкохол в кръвта му.  Следващия път историята е друга. Дъщеря му предизвиква пожар, а съседките деца са с наранявания. Мъжът изслушал тирадата и насмешка казал, че би искал да помогне, но няма дъщеря.

Хората от клуба казват, че са готови да съдействат на полицията, но само ако бъдат сигурни, че ще са защитени. Някои от тях пък са загубили доверието и в органите на реда и изказаха мнение, че телефонните измамници действат покровителствани от някого.

Според тях възрастните хора стават често жертва на ало измамниците, въпреки че са запознати с модела заради психологическата манипулация от тяхна страна и шока, който получават от страха за близките си.

Срещите с възрастните хора ще продължат и през следващите месеци, увери прокурор Илиев, като целта им е да покрият цялата територия на област Добрич. Той отново припомни, че полицията няма практиката да иска пари от хората за справянето с какъвто и да било вид престъпления. 

Чуйте подробности в репортажа на Мая Щърбанова:


По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

И в неделя ще е горещо

Поредният слънчев и топъл ден ни очаква в неделя , според прогнозата на дежурния синоптик Виктория Георгиева. Ще е предимно ясно и слънчево със слаб, следобед до умерен вятър от източна четвърт. Преобладаващи минимални температури от 15° до 20°, малко по-високи по крайбрежието, максимални 31°-36°, в Русенско с 1-2 градуса по-високи, а по..

публикувано на 22.06.24 в 16:43

Улицата на мечтите до Слънчевия часовник във Варна

Песни, танци, анимация и демонстрации, забавни и атрактивни игри, очакват варненци и гостите на града днес от 15.00 до 20.00 часа във второто издание на инициативата "Улица на мечтите" - Панорама на младежкото танцово и певческо изкуство, наука, творчество и спорт. Събитието беше открито с народна музика, хоро, танцови изпълнения и флашмоб ,..

публикувано на 22.06.24 в 16:20
Христо Рафаилов

Христо Рафаилов: Без ясни аргументи общински съветници отложиха приемането на важни за варненци решения

"Гласуването на общинските съветници от ПК „Благоустройство и комунални дейности“ на една от докладните записки, внесени от кмета, може да бъде определено като незаконосъобразно". Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна зам.-кметът по финанси в Община Варна Христо Рафаилов.   Според него, първоначално съветниците са решили четирите..

публикувано на 22.06.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Разбирха наркооранжерия в Максуда

Криминалисти от Първо районно полицейско управление във Варна са разбили наркооранжерия в района на Максуда , съобщават от Областната дирекция на МВР във Варна. По време на акцията, за 24 часа е задържан 41-годишен мъж от Варна , който е без криминални регистрации до момента.  Вчера полицейските екипи са  атакували две помнещения от имот намиращ..

публикувано на 22.06.24 в 14:14

Издирват 12-годишния Данаил от Бургас

Полицията в Бургас издирва 12-годишния Данаил Костадинов. От МВР поясняват, че майката и бащата са разведени и въпреки че живеят в Бургас не поддържат никакви отношения. Майката мислела, че детето е при бащата и когато детето не си вдига телефона се е свързала с бащата. Тогава установява, че детето е в неизвестност. Майката на момчето твърди, че..

публикувано на 22.06.24 в 14:02
Ивайло Митковски

Ивайло Митковски, ПП/ДБ: Резултатите от изборите бяха неочаквани и за победителите, и за победените

Правителството с първия мандат може да бъде подкрепено, не от ИТН, а от друга партия в парламента или отделни депутати . В Народното събрание има нови субекти, които тепърва ще покажат дали биха дали подкрепа за ГЕРБ/СДС или ДПС. Това коментира в предаването „Позиция“ на Радио Варна народният представител от коалицията ПП/ДБ д-р Ивайло..

публикувано на 22.06.24 в 13:36

Качеството на морската вода в Албена и Кранево е в нормите

Водата в Черно море в района на курортния комплекс "Албена" и Кранево е в нормите за крайбрежни води. Днес на място във връзка с аварията на колектора на Пречиствателната станция за отпадни води Албена, беше извършена проверка на качеството на водата в присъствието на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров...

публикувано на 22.06.24 в 12:24