Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновяват няколко училища във Варна със средства от Плана за възстановяване

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Община Варна планира да обнови три обществени обекта със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Местната администрация е в процес на подготовка на проектни предложения за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградите на администрацията на Район „Владислав Варненчик“, на НЧ „Христо Ботев 1928“ и на Спортен комплекс „Локомотив“. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“, на което с пълно единодушие беше дадена зелена светлина за участие. Кандидатстването ще се извърши по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“.

Общият размер на средствата с ДДС по процедурата е в размер на над 408 млн. лева. Общините са разделени на три групи, като Варна попада в първа група, където са 10-те големи общини в България. Общо бюджетът на тази група е 98,5 млн. лева с ДДС. Всеки одобрен проект трябва да бъде изпълнен в рамките на до 30 месеца, но не по-късно от 30.06.2026 г.

С прилагането на мерките се цели да се достигне клас на електропотребление минимум „B”и да се спести поне 30% първична енергия. Другата заложена цел е подобряване на условията в помещенията за предоставяне на услуги и за работа.

На днешното заседание съветниците одобриха предложение на кмета Иван Портних за актуализация на Плана за интегрирано развитие на Община Варна /ПИРО/ за периода 2021-2027 г. – най-съществения средносрочен стратегически документ, който определя приоритетите и посоката на развитие на региона за 7-годишен период. В актуализирания индикативен списък са включени 12 нови проекта, за които е отчетена висока степен на проектна готовност и възможност за финансиране. Трите проектни предложения за енергийно обновяване на сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт фигурират в този списък. В него намират място основните училища „Св. Св. Кирил и Методий“, „Добри Чинтулов“,„Йордан Йовков”, IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“, както и детските градини „Д-р Петър Берон“ и „Чайка“, на които предстои ремонт и модернизация. Другите проекти са за прилагане на мерки за енергийна ефективност в ЦПЛР СО „Михаил Колони“, за реконструкция и основен ремонт на прилежаща сграда към Художествен музей „Георги Велчев“, както и за възстановяване и адаптиране на Аспаруховия вал.

Най-сериозният дял за реализиране на приоритетните проекти в ПИРО се очаква да бъде формиран от фондовете на ЕС – 37,57%, или в размер над 411  млн. лева. Малко над 367 млн. лева, или 33,49%, се очаква да бъдат привлечени от други източници на финансиране, вкл. чрез финансови инструменти. Средствата от републиканския бюджет са прогнозно около 300 млн. лева, или 27,39% от общата финансова рамка. Община Варна чрез общинския бюджет се очаква да осигури близо 17 млн. лева, или 1,55%.

Членовете на комисията обсъдиха също разчетите/лимитите за приходите и разходите на Община Варна в частта за сметките за средства от Европейския съюз. Индикативният годишен разчет е в размер 54,455 млн. лева. Близо 40 млн. лева от средствата по европейски програми са предвидени за капиталови разходи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недостиг на близо 17 000 медицински сестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден на..

публикувано на 12.05.24 в 11:49

Държавата и общината обединяват сили, за да възродят манастира „Св. Богородица“ край Варна

Община Варна и областната администрация обединяват усилия, за да възродят манастира "Св. Богородица " в местността Караач теке край града. Това потвърдиха областният управител проф. Андрияна Андреева и кметът на града Благомир Коцев. Проф. Казимир Попконстантинов, откривател и проучвател на комплекса, заяви, че ще бъде възродена и идеята в Деня на..

публикувано на 12.05.24 в 11:19

Дадоха старт на Маратон Варна

Кметът Благомир Коцев даде старт на Маратон Варна. Над 1200 бегачи от 33 държави се включиха в състезанието, което започна днес на площад „Независимост“ в морския град. Маратонът е в три дистанции. Общо 179 атлети стартираха в класическата дистанция от 42.195 км. В полумаратона от 21 км стартираха 418 състезатели, а в дистанцията от 10,5 километра –..

обновено на 12.05.24 в 11:04

Следобед ще вали

Днес ще има променлива облачност, по-значителна следобед, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Възможни са и градушки!  През нощта валежите ще продължат и ще обхванат по-голямата част от района.  Ще духа слаб до умерен вятър, сутринта от северозапад и север, следобед ще се..

публикувано на 12.05.24 в 06:52

Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна

Рекордните над 1 200 бегачи се очаква да участват тази неделя, 12 май, в  Маратон Варна. Събитието се организира със съдействието на Община Варна. Онлайн заявките за участие вече са затворени, но всички желаещи все още могат да се запишат за участие чрез късната регистрация до събота, 11 май. Повишеният интерес към деветото поредно издание на..

публикувано на 12.05.24 в 06:40
Снимката е илюстративна

Синята зона във Варна няма да работи в неделя

Синята зона във Варна няма да работи в неделя, съобщи кметът на града Благомир Коцев в профила си във Фейсбук. Причината е провеждането на варненския маратон, който посреща 1,200 бегачи от 33 държави. "Да слезем от колите си и да повървим заедно с тях!", написа още Коцев. До 15 часа в неделя, заради провеждането на маратона, ще бъде затворена..

публикувано на 12.05.24 в 06:30

Пуснаха фонтана на пл."Независимост" месец по-рано

Пуснаха фонтана на пл. "Независимост" месец преди планираното заради Маратон Варна. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев. Голям спортен празник е организиран за малките в деня на спортното събитие. Йога за деца, табата, баскетбол, футбол и балет са само част от активностите, които ще се преподават безплатно от сертифицирани треньори на малчуганите,..

публикувано на 11.05.24 в 19:57