Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рентите на добруджанското население увеличават риска от телефонни измами

Снимка: ОДМВР- Видин

Два са регистрираните случаи на телефонни измами в Област Добрич от началото на годината, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР-Добрич. През 2022 година случаите са били общо 10.

В основата на малкия брой осъществени измами е превантивната дейност на органите на полицията, включваща обширна информационна кампания и периодични срещи с жители и кметове на по-малките населени места.  Поредица от подобни срещи започнаха от ОД на МВР-Добрич още от края на миналата седмица. Първа спирка на служителите на Районното полицейско управление в Балчик бяха селата Ляхово, Храброво и Оброчище. 

В Ляхово и Храброво нямат никаква престъпност, докато в Оброчище проблем остават кражбите, които са предимно от необитавани къщи. Последният опит за телефонна измама там датира отпреди няколко години, но е бил осуетен от жители на селото, които са спрели възрастна жена на път към банката да тегли пари.

Именно "пари" е ключовата дума, която трябва да накара хората да се усетят, че са обект на телефонна измама, тъй като няма практика полицаи или медицински лица да искат пари, поясниха от РПУ-Балчик по време на една от срещите.

"Най-честият сценарий, който използват ало измамниците е с пострадал близък или полицаи, които имат нужда от съдействие. Това кара жертвите да действат припряно и да не мислят адекватно", поясни началникът на РПУ-Балчик инспектор Иван Иванов.

Информационната кампания е особено важна за този регион, тъй като наличието на ренти у добруджанското население е най-голямата предпоставка за телефонни измами, поясни още инспектор Иванов.

Той посъветва хората, които са разбрали, че на отсрещната слушалка стои телефонен измамник, да запазят самообладание и  да накарат измамника да повярва, че са се "хванали на въдицата", а в същото време да уведомят полицията. 

Най-уязвимата група остават възрастните хора по селата и особено тези, които живеят сами. Затова и те се водят на отчет в полицията, а кметовете също провеждат периодични срещи с тях.

Инспектор Иван Иванов беше категоричен, че информационните кампании и срещи водят до желания резултат и затова на територията на Община Балчик няма случаи на телефонни измами от години.

Следващите срещи на територията на Община Балчик са на 26 май в селата Гурково (от 13.00 часа в кметството) и Царичино (от 14.00 часа в кметството).

Чуйте разговора на Иван Барбов с инспектор Иван Иванов:

Повече за телефонните измами и срещите на полицията с жителите на балчишките села, очаквайте на 3 юни от 9.00 до 10.00 часа в предаването "Радио Варна представя".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стотици плажуващи окупираха варненския плаж още в ранния следобед

Жега, плаж, вълни и червен флаг на спасителите: Един слънчев следобед край морето (СНИМКИ)

Много варненци и гости на града предпочитаха да се разхладят в морето в горещия съботен ден. В свободната и платената зона на Централния плаж във Варна имаше стотици плажуващи този следобед. Много са и къпещите се в морето, въпреки, че в едната част от плажа, флагът на спасителите днес е червен. Вълнението на морето днес е..

публикувано на 22.06.24 в 16:34
Карта с кулинарните оценки на изследваните държави

Българската кухня в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на посетители на някои от най-популярните ястия и продукти в дадената държава. След това се сформира средна оценка за съответната страна...

публикувано на 22.06.24 в 14:51

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Тази събота е ден, в памет на всички починали православни християни, наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. След..

публикувано на 22.06.24 в 11:20
село Радево

На село в Радево

Бягство в друг свят. Такова е усещането във варненското село Радево. На хубаво място е разположено селото. Но ако искаш да стигнеш по него трудно ще го намериш, защото никъде по пътя Варна-Добрич няма табела, която да указва посоката. Ориентираме се по картата на България и gps-а в колата. До там гледката е красива, особено сега, когато има..

публикувано на 22.06.24 в 08:00
Снимката е илюстративна

Във Варна започнаха да пръскат срещу комари

Във Варна започна обработка против комари на терени с обществено значение, съобщиха от общинското предприятие  „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. Вече са обработени Морската градина, включително районът около Летния театър и Зоопарка. С топъл аерозол са напръскани парковете във Възраждане, Младост и район „Вл. Варненчик“, както и част от деретата...

публикувано на 21.06.24 в 17:33

"Къщичка за птици" събира туристи в местност край Белослав

Нов туристически информационен център за екотуризъм, помещаващ се в сграда, наподобяваща къщичка за птици, отвори врати за посетители в Птичи рай "Ятата" в община Белослав, съобщават от Областен информационен център - Варна. Целта на новосъздадения център е популяризиране на местното природно и историческо наследство на територията на Община Белослав,..

публикувано на 21.06.24 в 12:53

Премиера на "Лудориите на Карлсон" в Добрич днес

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето ще оживеят тази вечер на сцената на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. Премиерата е последната за този сезон и е под режисурата на Леонард Капон. Пиесата е подходяща за всички възрасти и има за цел да развихри въображението на зрителите и да възпита в тях смелостта да бъдат различни и по своему..

публикувано на 21.06.24 в 11:00