Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силна концертна и обучителна програма на музикалния фестивал „Варна интернешънъл” тази година

След тригодишно отсъствие от културния афиш на Варна българо-американската концертна агенция „Варна интернешънъл“ се завръща със силна обучителна и концертна програма. До 24 май във Варна се провежда 22-рото фестивално издание на музикалните академии ВИМА – проект, даващ възможност на младите таланти да направят своите стъпки на професионална сцена заедно със световно утвърдени музиканти.

 Участниците в музикалната академия ще се включат в майсторски класове в категориите „Опера и оратория”, „Оперна гала”, „Хорово пеене”, „Инструменталисти” и „Дирижиране” и освен в България. Те ще имат възможност да покажат уменията си и на италианската публика. За преподаватели са поканени видни изпълнители и педагози, специалисти в различни области на музикалното изкуство от САЩ и Европа, които ще предадат своя опит на младите таланти и заедно ще подготвят концертната фестивална програма за България в следния формат:

Солов рецитал с италиански оперни арии и художествени песни – 18 май 2023, 19.00 ч., Градска художествена галерия „Борис Георгиев”, вход свободен.

Хоров концерт с участието на хора на Университета Уинтроп в Рок Хил, Южна Каролина, САЩ; диригент – Джереми Мимс; 19 май 2023, 19.00 ч., зала „Бах” (Евангелска методистка църква), вход свободен. 

Оперен концерт: 22 май 2023, 19.00 ч., Фестивален и конгресен център – зала 1

В програмата: „Сестра Анджелика“ на Джакомо Пучини и „Театралният директор“, К. 486 на Волфганг Амадеус Моцарт

Режисьор: Александър Николич /Национален театър на Белград, Сърбия/

Хормайстор: Джереми Мимс /Университет Уинтроп в Рок Хил, Южна Каролина, САЩ /

Сценограф: Таня Зиропадия /Национален театър на Белград, Сърбия/

Художник на костюмите: Сенка Раносавлиевич /Национален театър на Белград, Сърбия/

Симфоничен оркестър на гр. Пазарджик

Диригент – Грегъри Бухалтер /„Метрополитън опера”, САЩ/

Какво да очакваме в програмата на "Варна интернешънъл" тази година? С режисьора Александър Николич разговаря Светлана Вълкова:


Кантатно-ораториален концерт: 23 май 2023, 19.00 ч., Фестивален и конгресен център – зала 1

В програмата: Реквием в ре минор, K. 626 от В. А. Моцарт

Със специалното участие на:

хор на Университета Уинтроп, Рок Хил, Южна Каролина;

хор „Морски звуци” – Варна;

Хорово дружество на окръг Йорк /САЩ/;

Симфоничен оркестър на гр. Пазарджик

Диригент – Джереми Мимс /САЩ, Университет Уинтроп /

Фестивалът на „Варна интернешънъл” продължава от 25 май до 5 юни 2023 г. с 6 концерта в оперни театри и катедрали на Северна Италия – три представления на оперната програма и три на Реквиема на В.А. Моцарт. Солистичният и хоровият състав е един и същ с този за българските концерти; съпроводът ще бъде осъществен от оркестров състав от САЩ с изпълнители, които са дългогодишни сътрудници на концерната агенция.

Втората концертна програма на ВИМА продължава от 14 юни до 16 юли 2023 в Южна Каролина, САЩ, където програмата включва: изпълнението на операта „Сватбата на Фигаро” от Волфганг Амадеус Моцарт, „Реквием” от Джузепе Верди, „Улична сцена” на Курт Вайл и две световни премиери на 2 творби на ДЖАК Редфорд – Симфония № 2: „Пътепис на чумата” и „Музика! Фанфари” – творба, която авторът подарява на новия ежегоден фестивал „Музика!” на концертната агенция „Варна интернешънъл”. Това е един от най-мащабните проекти, миналата година беше неговото първо издание, позициониран е в Южна Каролина със специална идея и чувство на признателност. За Калин Чонев там е вторият любим дом, където местните хора отварят сърцата си за семейството и професията му на музикант, продуцент, образовател и организатор на мащабни фестивали и концерти в цял свят. „Визията, мотивацията и движещата сила зад фестивала „Музика!” е силното ми желание да въздействаме и допринесем посредством истинско, класическо музикално изкуство в моят Щат така, че той да бъде уважаван и високо ценен, достоен център на музикалното изкуство в САЩ и цял свят. Затова каним утвърдени световни и американски изпълнители да работят заедно с колеги от Южна Каролина и да представим прекрасни творби от световното музикално наследство пред местната публика. Вярвам, че истинското изкуство и енергията от стотици събрани заедно музиканти, ще доведат до насърчение и ще издигнат и съживят духовно морала и ценностите и истински ще обогатят жителите на щата” – казва самият Чонев. „Музика! 2023” включва повече от 25 концертни прояви: оперни спектакли, оратории, симфонична музика, камерни и солови рецитали.

Сред преподавателския състав на Международния музикален фестивал „Варна интернешънъл” 2023 във Варна и Италия се откроява името на маестро Грегъри Бухалтер, диригент в „Метрополитън опера” - Ню Йорк, музикален директор на ВИМА.

Други лектори от международния екип 22-рото издание на музикалната академия са:

- Дейл Морхаус – музикален администратор и режисьор (Университет на Мисури, Канзас Сити);

- вокалните педагози Кейтлин Мор (Ролинс Колидж), Дарина Такова (България) и Джанет Хопкинс (Университета на Южна Каролина);

- пианистите Джамила Хла Шве (Чешка национална опера), Марек Ружински (Кралска опера „Ковънт Гардън“, Лондон, Обединено кралство) и Джоуди Гоубъл (Щатски университет, Айова).

За „Варна интернешънъл“

“Варна интернешънъл” е продуцентска компания, създадена в сърцето на САЩ от един българин и неговата съпруга. Българинът е Калин Чонев, син на проф. Марин Чонев, основателят на представителния смесен хор “Морски звуци” и на Международния майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров” във Варна.

Днес “Варна интернешънъл” е лидер в музикалната индустрия като организатор на мащабни кантатно-ораториални, оперни и други класически музикални събития. От основаването си през 1999 г. до днес компанията организира и продуцира десетки музикални събития: фестивали, музикални академии и конкурси в САЩ, Израел и много държави в Европа, включително и в България, в рамките на които се осъществяват и стотици концерти с участието на хиляди музиканти от различни континенти и държави по цял свят - от Северна и Южна Америка, Европа, Австралия, Азия и Африка. Успехът на “Варна интернешънъл” е отразен от някои от най-елитните медии в света: Washington Post, New York Times, Boston Globe, Boston Herald, The Jewish, Daily Forward, The Boston Intelligencer, Jerusalem Post, New Tang Dynasty Television, БНТ и БНР и всички водещи печатни медии в България.

В биографията на “Варна интернешънъл” са вписани организирането и изпълнението на такива шедьоври на световното музикално наследство като реквиемите на Моцарт, Верди и Брамс, Кантата 150 от Бах, Меса в до мажор от Бетовен, Te Deum от Бизе и много други. За своите събития компанията често избира едни от най-престижните концертни зали по света, сред които Златната зала на „Музикферайн” във Виена, Моцартеума в Залцбург, Линкълн центъра в Ню Йорк, Кенеди центъра във Вашингтон, Уанг тиътър в Бостън, пражкият „Рудолфинум” и др., с което доказва стремежа си към качествен акустичен звук като условие за пълноценно музикално преживяване.

„Варна интернешънъл” работи с разнообразен изпълнителски състав – детски, младежки, студентски и професионални хорови състави от САЩ, Европа и Израел, както и оркестри от ранга на Националната филхармония на Вашингтон, Boston Modern Orchestra Project, Симфоничния оркестър „Ерньо Дохнани” (Будафок), Пражкия филхармоничен оркестър, Софийската филхармония и др.

В програмите си в България по традиция включва премиерни изпълнения на нови произведения, понякога специално поръчани от „Варна интернешънъл” – ораторията „Меланхолична красота” на Георги Андреев (световна премиера в Кенеди център – Вашингтон и европейска в зала „България” - София) и поемата „Сълза от роза” на същия автор (световна премиера в зала „България”), както и на малко познати у нас световни шедьоври като операта „Улична сцена” на Курт Вайл, ораторията „Свещена служба” на Ернст Блох, операта „Благодатна земя” на Аарон Копланд и др.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 заглавия са включени в програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято"

29 заглавия на живо, на киноекран и онлайн са включени в програмата на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Събитието ще се проведе от 1 до 15 юни.  12 представления са избрани в българската селекция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея. Това са..

публикувано на 31.05.24 в 16:45
Храм

Безплатна прожекция на филми в последния четвъртък от месеца в „Св. Архангел Михаил“

  Всеки последен четвертък от месеца в Духовно –просветния център  „Св. Архангел Михаил“ ще има безплатни прожекции. Този четвъртък, 30 май, от 18 часа ще може да се види филмът  за  Писателя, сценарист, редактор, Свобода Бъчварова, която   разказва за комунизма и най-голямата вина - унищожаването на духа. „СВОБОДА ... по особено жесток..

публикувано на 26.05.24 в 13:42

Милена Кънева ще представи филма си “Ето къде си в млякото на мечтите” в Градската художествена галерия на Варна

Лентата е за българското участие на Венецианското биенале на съвременното изкуство от 2022 г. Началото на прожекцията е на 26 май от 15:00 ч. Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, кани на 26 май почитателите на съвременното изкуство на прожекция на документален филм, който ще ги запознае с българския проект от..

публикувано на 24.05.24 в 14:17
СУЕО

Родители подариха песен на училище

Нова авторска песен за училището подари родителската общност на варненското Средно училище с езиково обучение „Александър Пушкин“. Повод за жеста е половинвековният юбилей на училището т.г.  Песента за училището е поредната инициатива на Училищното настоятелство. Автор на музиката е младият композитор Кристиян Ячев, а е написана от Цветелина..

публикувано на 23.05.24 в 17:09

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото...

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09