Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модел на кораб, задвижван от вятъра и дизайн на първата електрическа еко яхта представиха във Варна

Снимка: Технически университет-Варна

Изследователски проекти, разработени екотехнологични системи за оптимално управление на енергията на кораба, за намаляване на разходите за гориво и идейни проекти, в които се използват различни източници на енергия като вятър, алтернативно гориво, батерии и хибридни системи, представиха днес в Техническия университет във Варна.
Работната среща, организирана от Корабостроителния факултет на университета, събра ученици от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, студенти и преподаватели от специалностите „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми", „Корабостроене и морска техника“, „Инженерна екология“, Морския квалификационен център, представители на научни организации и бизнеса.

Модел на кораб, задвижван от силата на вятъра беше представен от учениците Божидар Димитров и Божидар Желязков от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, с преподаватели и ръководители инж. Анелия Шойлева и инж. Елена Поповска. Техният изследователски проект на тема: „Вятърът- възможност за получаване на чиста електроенергия на търговските кораби“ предизвика дискусия, в която се включиха с въпроси преподаватели на университета, както и проф. д.т.н. инж. Румен Кишев, от ЦХА-БАН / Центъра по хидро- и аеродинамика – Варна.

Последва представянето на проект на тема: „Приложение на роторните платна в морския транспорт“ на Никита Пенева и Бруна Беатрис да Силва Мартинс – студенти от специалност „Корабостроене и морска техника“. Те анализираха внедряването на роторните платна в морския транспорт и ефективността им чрез създаване на допълнителна сила, подпомагаща задвижването на кораба и чувствително намалява разхода на гориво и отделените в атмосферата парникови емисии.

С интересна презентация развълнуваха аудиторията бизнес партньорите от фирма „Breeze Ship Design Bulgaria“ на тема: „Екологични решения в морското проектиране“. Инж. Боян Бонев, управител и инж. Димитър Димов, ръководител „Идейно проектиране“ във фирмата представиха разработки на морски проекти, които включват използването на по-ефективни двигатели, алтернативни горива като амоняк, усъвършенствани системи за гасене на пожари и др.

Вдъхновяващо представяне на проекти в морския екологичен транспорт на тема: „Електрическата и соларна енергия - зелена алтернатива за малкотонажния флот“ направи к.д.п. Андрей Станев, експерт в Морски квалификационен център при Техническия университет във Варна. Той презентира разработените от специалисти в университета по-малки кораби, задвижвани с електрически двигатели и със соларни панели, предназначени за кратки морски пътувания, като наскоро пуснатия на вода пътнически катамаран за Община Бургас.

К.д.п. Андрей Станев представи дизайн и конструкция на първата в България изцяло електрическа 9-метрова еко яхта, която ще бъде построена във Варна и ще даде път за серийно производство на екологични плавателни съдове за дневни излети на море, в затворени водни басейни и по вътрешни водни пътища. ТУ-Варна активно участва в този проект. Мостикът се разработва от специалисти от Морския квалификационен център, които ще интегрират разработки от сферата на добавената и разширена реалност и изкуствения интелект, по които активно работят.

Срещата приключи с поети ангажименти на участниците за последващи дейности и заявен интерес за участие в тях.

Форумът беше официално открит от доц. д-р инж. Илия Хаджидимов, декан на Корабостроителен факултет, който приветства гостите от името на ректора и академичното ръководство и отбеляза: „Срещата за мен е специална, защото съм емоционално и професионално свързан с темата за възобновяемите зелени енергии. Демонстрирам ви силата на тези енергии с моя силициев модул, който свети дори и на малко естествена или изкуствена светлина. Нека така да светнат вашите идеи и един ден да видим кораби, проектирани от Вас, които се задвижват с зелена енергия“, подчерта той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19

Състезание по приложно колоездене за деца утре във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе в събота, 29 юни на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации...

публикувано на 28.06.24 в 09:56

Варненски ученици изобретиха умна кутия, в която можем да отглеждаме зеленчуци

Ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат различни растения в домашни условия. С помощта на умната машина за зеленчуци и билки с хидропоника всеки може да си бере свежа салата от кухнята.  Това вече е възможно благодарение на изобретението на четиримата ученици от МГ-Варна  и тяхната..

публикувано на 27.06.24 в 13:47

От Бюрото по труда разясняват на открито за свободни работни места и схеми за заетост и обучение в Балчик

До 14.30 часа днес експертите са на главната улица "Черно море" в отсечката към местния клон на Бюрото по труда. Разясняват възможностите за придобиване на нови умения. По електронен път с подаване на заявление могат да бъдат получени ваучери за обучения, напълно безплатно: за придобиване на квалификация, умения и кариерно развитие на заета и самонаети..

публикувано на 27.06.24 в 12:30

Българите са пътували най-често до Турция, Гърция и Румъния през май

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2024 г. са 808.3 хил. или с 4.6% повече от май 2023 година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по следните цели: почивка и екскурзия - с 13.8%, със служебна цел - с 2.8%, докато тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) намаляват с 2.4%, сочат данните..

публикувано на 27.06.24 в 11:22

Заради инциденти велоклуб предлага велотрасета в пешеходните зони

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина. Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински съвет-Варна. Комисията реши, че трябва да..

публикувано на 27.06.24 в 08:20
Лютеницата си я хапваме и зима и лете, и с хляб и с кюфтенца

Лютеницата е в топ 12 на най-добрите разядки в света

Макар че сме още в разгара на лятото и е рано за приготвянето на лютеница, едно от най-обичаните и традиционни български ястия привлече вниманието ни с поредното голямо признание. То идва от специализирания сайт за кулинария TasteAtlas, който я класира на 12-то място на най-добрите разядки в света. Лютеницата получава оценка от 4.4 от възможни 5..

публикувано на 26.06.24 в 17:22