Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев: Учителят, особено началният, е човекът-оркестър

Георги Георгиев
Снимка: Д.Дончева
Учителската професия не е за всеки и за да я работи човек, трябва да обича децата. Така мисли Георги Георгиев, който е начален учител в Средното училище „Свети Климент Охридски” във Варна. През 2001 година той получава Награда "Варна" за учител на годината, а през настоящата същото отличие е присъдено на колектива на училището.

Георги Георгиев работи като учител от 1994 година. Днес е на 53 години и смята, че новите информационни технологии трябва да се използват с образователна цел, затова и разрешава на децата да ползват телефоните си в час. За избора на професия и за ролята на учителя с него разговаря Димитрина Дончева:

"Изборът ми да бъда начален учител беше през 1989 г., когато бях приет "Начална педагогика".  Тогава бях приет в още три специалности, но предпочетох "Начална педагогика" заради обичта към децата. Учителят, особено началният, е човекът-оркестър. Ние сме като изповедници. Освен педагози".

Какво поколение расте сега? Имате наблюдение вече повече от 30 години.

Според мен децата са доста заинтересовани и амбициозни. Сегашните деца са и доста по-емоционални. Ако се върна с десет години назад, днешните деца са, според мен, доста по-отговорни. Мерим успехите на учителя с успехите на децата и мисля, че сегашните деца ще успеят да помогнат да пребъде нашата държава и българското образование.

Кой е най-важният урок, на който искате да ги научите още докато са малки?

Да бъдат достойни българи.

Обичат ли децата да четат?

Аз съм разрешил да се използват телефоните в училище, но само ако това е свързано с учебната програма - например, ако нямат правописен речник, могат спокойно да проверят как се пише дадена дума от телефона си.

Какво обяснявате на децата за 24 май и какъв е този ден за Вас?

Това е празникът на духовното извисяване и стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и книжовността. На този ден ги уча, че 24 май е най-светлият, най-българският между празниците! Че трябва да са наследници на личности, които поддържат духа на просветата!

Как се обръщат децата към Вас?

С "Учителю".

Не с "Господине", така ли?

Не! Обръщението към мен винаги е било "Учителю". Е, в началото на първи клас са се обръщали към мен с "тате", "мамо", но формата на обръщение към мен е "Учителю". Това ме зарежда и поддържа млад въпреки моите години!

Цялото интервю с Георги Георгиев чуйте в звуковия файл:



По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува  с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

публикувано на 14.05.24 в 06:20

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05