Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариан Желев: Българите сме духовни богаташи, съдейки по това, което сме създали

Мариан Желев
Снимка: Д.Дончева

Човек трябва да вижда хубавите неща от живота, да носи оптимизъм в себе си, да обича природата и да прекарва повече време сред нея, а в отношението си с хората – да търси личния контакт и да използва минимално съвременните средства за комуникация. Така мисли авторът и писател Мариан Желев, който винаги намира време да излезе сред природата – мястото в което преоткрива себе си, намира спокойствие и се зарежда с енергия за всекидневието в големия град.

На 24 май той предпочита да отиде в гората, където да помълчи, а не да афишира за един ден в годината, гордостта си, че е българин и е от духовен народ, който сам е създал своята писменост. Той се гордее, че е българин и корените му са от нашите земи, но предпочита да използва думите на родния си език в текстовете, които пише през цялата година. Продължава да пише и да изразява себе си в разкази.

Мариан Желев е родом от Добрич, но от много години живее във Варна. Има две деца – дъщеря, която тази година завършва средното си образование и вече е избрала своя път в живота и по-малък син, който е седми клас сега и му предстои да кандидатства. Шегуваме се, че тази година е и абитуриент и седмокласник, а той споделя, че израства отново с децата си и както той е учител за тях, така и те са негови учители.

Разговаряме по повод 24 май и с уговорката, че ще си говорим на „ти“.



В какви времена живеем сега?

Ако кажа трудни няма да учудя никого, ако кажа лесни, ще стресна може би някого с оптимизма си. Но при нас мисля, че по-често е било така – да оцеляваме точно в такива условия и да показваме дух и воля като българи.

Какви са разказите на Мариан Желев днес?

Винаги с оптимизъм гледам и с човещина. Гледам да вляза там, където и аз самият, а и читателят мисля, че би искал да погледне – с прости очи, на прости неща, които са повод за доверие и вяра в хубавата страна на живота.

Има ли място в днешната литература за романтика, любов, героизъм, смелост, достойнство?

Има, само че, може би трябва да бъдат облечени в друга дреха. Не че хората са се отдръпнали от тия ценности, но просто те трябва да бъдат показани по простичък начин.

Какви хора ни направиха социалните мрежи?

Повече изолирани. Обикновено заставайки пред белия лист аз също искам да се изолирам. При пишещите хора и при творците изобщо това не е непозната дума, не е плашеща дума да се изолираш, но когато стане масово и започнеш да ставаш зависим от такъв тип комуникация, хората не знаят как да си кажат една хубава дума помежду си и оттам се губят някои естествени жестове, които си правим един към друг. Оттам може би идва тая грубост, тоя страх помежду ни. Отнеха ни нещо и то много, но се надявам да си го върнем.

По какъв начин?

С общуване. Но не с телефона в ръка, а на живо.

Какъв празник е 24 май за теб? Преди време беше казал, че на този ден обичаш да мълчиш и да се затваряш. Така ли е и сега?

Да, защото тази гордост, която изпитвам като българин, като човек, който има гордостта да каже, че е част от един народ, който сам е създал своята писменост, и предпочитам да не го афиширам и „бия на тъпан“ един ден в годината, а да го втъка във всички текстове и в цялото ми поведение като автор, като творец, който си служи с думите през цялото време на годината, не само в един ден. По-назад бях написал един текст, в който нарекох българите богаташи. В смисъл, че ние сме един от най-духовно богатите народи, независимо от числеността ни. Съдейки по това, което сме създали – ние сме наистина богаташи.

Кога човек спи спокойно?

Когато си е свършил работата, когато се е усмихнал, когато е казал на някого, че го обича и не е направил нищо лошо. Чести празник на всички! Аз на 24 май лично бих отишъл в гората да се поразходя и да помълча малко.

Мариан Желев е български писател. Роден е в Добрич на 15 октомври 1974 г. От 1999 живее във Варна. Първата му издадена книга е „Свлачище“ през 1998 г. – роман, който е отличен с наградата „Златен Пегас“ на конкурса „Южна пролет“. И още - романите „Малката действителност“, „Сбогом, България!“, „Катастрофа“ и „Жив“, сборник-разкази „На бял свят“ и „Спете спокойно: Подбрани истории“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20