Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ани Боланд за сладкарството като страст, но и като предизвикателство

На Спасовден празнуват хлебари и сладкари. Не можем без хляб на трапезата. Не можем и без вкусна торта на празник. Честит професионален празник на всички в бранша!

Съвременният сладкар е художник, скулптор и технолог. Сладките изкушения, преминали през ръцете на майстор - сладкарите са като произведения на изкуството. До голяма степен професията на сладкаря е доста трудоемка. Учи се цял живот. Усъвършенства се всеки ден. В повечето случаи сладкарството се случва на хората в занаята като хоби, което с душа и усърдие може да се превърне в успешен бизнес и се случва.

Пример за сладкар, започнал с торти и сладки за удоволствие в дома, а днес топ-сладкар на България в престижна сладкарница, е шеф-сладкар Ани Боланд. Повече от 12 години тя оставя сладкарския си почерк у варненци. Ани Боланд е един от най-добрите сладкари у нас, а наскоро заедно със своя екип спечели поредно признание от популярно списание в категория  "Десерт" на годината.


Навръх Спасовден ни гостува Анелия Боланд, или Ани Боланд, както всички я познават, за да сподели повече за предизвикателствата в професията, за сладките изкушения и за най-голямото богатство в професионален план - екипът, с който работи.

Последната престижна награда идва ненадейно. Тайно жури, което е посетило сладкарницата два пъти, са консумирали десерти от менюто на Ани Боланд. Оценката им е за цялостния майсторски подход при съчетаване на вкусовете, начин на поднасяне, атмосферата в заведението и цялостното преживяване, което включва и обслужването.

Запитана дали мечтае и за звезда "Мишлен", Ани със скромност отговаря, че това е нещо, за което даже не си е помисляла.

На въпрос има ли си любим десерт - отговорът й е: "Нямам такъв! Абсолютно всеки десерт във витрината ни е бил плод на многобройни поправки, до момента, в който не е станал перфектен, така че смело мога да заявя, че всички десерти са ми любими!".

Най-голямото богатствто в професионален план за Ани е нейният екип, с който заедно вървят по пътя вече няколко години, а с една част от тях са от самото й начало. "Господ ми ги е изпратил!", коментира шеф - сладкар Боланд.

Следващата мечта, която тя си поставя в най-кратък план е да предложи съвсем скоро на всички любители на нейните торти десерти без захар. Старае се да работи с пресни и качествени продукти и никога не би свалила качеството, дори и заради тежките икономически условия, в които се налага да работи.

Още за сладките изкушения и за сладкарството като страст на Ани Боланд може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Светът отбелязва Деня за безопасен интернет

Светът отбелязва за 23-и път Международния ден за безопасен интернет. Започнал като инициатива на Европейския съюз, денят отдавна излиза извън рамките му и вече се отбелязва в над 120 държави на всички континенти. Това е ден, в който общественото внимание се фокусира върху онлайн рисковете за деца и млади хора, и върху необходимостта родители,..

публикувано на 11.02.25 в 08:50

Пчелар: 2025-а ще е по-тежка за сектора от миналата година

10 февруари е Ден на пчеларя. От години се говори, че броят на пчелите в световен мащаб намалява, а изчезването им ще доведе до унищожаване на баланса на екосистемата и ще се засегне добивът на храни в световен мащаб.  Все по-трудно става на пчеларите и у нас, но за мнозина от тях това е вече начин на живот.  Димитър Димитров има 250 кошера в..

обновено на 10.02.25 в 19:32

Има и такава болница – напомнят с мартенски базар пациентите на психиатричната лечебница в Карвуна

Благотворителен базар с мартеници и сувенири, изработени от пациентите на Държавна психиатрична болница – Карвуна, очаква посетителите на Община Балчик в датите 25 и 26 февруари. Заедно с кутии за дарения, те ще бъдат разположени на двата входа – Информационно обслужване и Общинска данъчна служба. Пациентите в лечебното заведение към момента са 70..

публикувано на 10.02.25 в 17:12

Лесна работа: С чаша вино

На февруари най-много му отиват разговорите за вино и любов. Отдавна е така. Поне за малко, в чест на някоя празнична наздравица, отместваме поглед от политическите сериали, от силните притеснения за бюджета и грандиозните тревоги за парите в хазната. Макар че е интересно да гледаме колко кристално чисти в обществен план се представят хора,..

публикувано на 10.02.25 в 17:00

Коментар: Стабилокрация по български

Преди няколко години в Румъния измислиха нова дума, с която описват политическата си система. Тази дума е "стабилокрация". Тя е съчетание от думите стабилност и автокрация. Това е политическа система, при която определени елити, създали свои политически проекти, управляват години наред. Пуснали са пипала във всички системи и де факто притежават..

публикувано на 10.02.25 в 13:45

Варненски ученици сред победителите в конкурс на Националното космическо общество в САЩ

Екип от 12 български ученици от 11-и клас, сред които и варненски възпитаници, ръководен от Елица Павлова, спечели първо място сред участници от цял свят в престижния конкурс за проектиране на космическа колония, организиран от  Националното космическо общество  в САЩ,  съобщава БНР.  Тазгодишното издание на конкурса привлече повече от 9 хиляди..

публикувано на 10.02.25 в 10:50

Променя ли се трайно климатът във Варна?

Изминалият януари е бил най-топлият януари, измерван някога в света, по данни на европейската обсерватория "Коперник". По данни на НИМХ-Филиал Варна обаче не януари 2025, а този през 2023 година е бил най-топлият първи месец в годината досега за Варна, каза за Радио Варна синоптичката Венета Тодорова. По-топлите зими през последните..

публикувано на 10.02.25 в 10:36