Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Гуцанов от БСП за скандалния запис: Извършва се реален парламентарен преврат

Борислав Гуцанов
Снимка: БГНЕС

Депутатът от "БСП за България" Борислав Гуцанов отправи остри обвинения към представителите на първите две политически сили у нас след скандала с изтеклите записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната" от 21 май.

В предаването "Позиция" в ефира на Радио Варна, Гуцанов определи скандала като най-големият за последните 30 години на политическата сцена в България.

Той и неговите колеги от групата на БСП вчера напуснаха демонстративно пленарната зала при разглеждането на законопроекта, свързан с главния прокурор.

"Напуснахме залата, защото според нас трябваше да бъде прекратено веднага Народното събрание. Още на секундата след излизането на този запис. Нямало е такова национално предателство и лицемерие. Още повече, че този закон, след гледането му на среднощна комисия, се вкарва в деловодството на Народното събрание в 10:50 минути примерно, а 5 мунити по-късно влиза в зала. Кой го е прочел за 5 минути? Или просто с този закон правят всичко възможно да спасят кожата на г-н Борисов, но не и не само неговата. Знаем че има и доста въпросителни и за г-н Кирил Петков относно доставките на газ. Затова ли го бързат този закон?", попита лаконично Гуцанов и напомни, че БСП е била от първите политически сили, поискали отстраняването на главния прокурор.

"Това е реален парламентарен преврат, който се извършва с действията на тези хора", каза още Борислав Гуцанов, визирайки първите две коалиции.

Малко по-рано в "Позиция" Даниел Митов от ГЕРБ-СДС и Даниел Лорер от ПП-ДБ определиха скандала със записа като сценарий, с който се цели да няма правителство с втория мандат, което учуди Борислав Гуцанов.

"Аз се учудвам как е възможно да коментират, че това е сценарий, при положение, че те го говорят в прав текст това нещо на тяхно заседание. А сега говорят за сценарий. Тези хора са за арестуване", коментира Гуцанов.

"С това, което се разигра, смятам че на секундата трябва да напуснат парламента, ако имат поне малко останал морал. Извинявайте, но някой да говори, че съгласува разузнавателните служби на България с чуждо посолство, ако това не е национално предателство, аз не знам какво е", коментира още депутатът от БСП.

Във вторник предстои изслушване в Народното събрание на представители на специализираните служби във връзка със скандала. 

Бюджетът е с приоритет

Според Борислав Гуцанов държавният бюджет трябва да бъде основен приоритет в работата на депутатите.

"Не можем да оставим хората от държавния и общинския сектор без заплати. Не можем да оставим пенсионерите и хората с някакви необходимости без средства. Не можем да оставим икономиката просто ей така. Затова приемането на бюджета е ключово", поясни Гуцанов.

"Те нямат друг шанс, защото знаят, че няма кой повече да гласува за тях и да ги избере за каквото и да е било", коментира Борислав Гуцанов по повод афишираното намерение от първите две коалиции да продължат преговорите, въпреки записа. Той ги определи като "коалиция на омертата".

Чуйте цялото интервю на Валери Великов с Борислав Гуцанов в предаването "Позиция":






По публикацията работи: Иван Барбов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН публикува отговорите от "малката матура" по БЕЛ

Над 52 000 четвъртокласници се явиха на НВО по български език и литература. Творческата задача изискваше отговор на въпроса „Ако Земята можеше да говори, какво би ни помолила?“ . Децата можеха да използват в отговора си илюстрация и думите планета, дим, отпадъци, океани, почва и дървета. Верните отговори на теста можете да видите  ТУК От 10 часа..

публикувано на 27.05.24 в 17:20
Снимката е илюстративна

Над 4 млн. лева по-малко за "Градски транспорт" заради безплатните билети

Финансовото състояние надружеството „Градски транспорт“ и ОП „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ /ТАСРУД/ беше във фокуса на днешното съвместно заседание на комисиите по транспорт и финанси и бюджет към Общински съвет – Варна. Заседанието, което продължи близо два часа и половина, беше..

публикувано на 27.05.24 в 16:23

Заради ремонт на ул."Атанас Москов" временно ще бъде променено движението на автомобили в района

Заради извършване на строително-монтажни дейности, свързани с реконструкцията на ул. "Атанас Москов" в участъка от път I-2 до ул. „Кольо Фичето“, временно ще бъде променено движението в района. На 28 май от 9:00 часа ще бъде затворено Източното платно на булеварда. Движението на автомобили ще се осъществява двупосочно в Западното платно, докато трае..

публикувано на 27.05.24 в 16:08
архив

Започна кърпенето на дупки по улиците на Варна

Дейностите по рехабилитацията на пътните настилки във Варна започнаха в районите „Приморски“ и „Младост“ днес. Това съобщиха от общинската администрация. В район „“Одесос“ работата е възложена на пътностроителните фирми, които са заявили готовност да започнат работа по над 5 000 кв. м. пътна настилка. В централния район, както и в районите „Владислав..

публикувано на 27.05.24 в 15:56

Част от село Константиново остана четири дена без вода

Четири дни част от варненското село Константинов остана без вода. 20 къщи са били засегнати от проблема, оплака се Марин Урумов, който също е потърпевш. Към момента водоподаването е възстановено.  Припомняме, заместник-кметът на община Варна Илия Коев след разговор с ръководството на ВИК-Варна съобщи в събота, че причината е в намаленото количество..

обновено на 27.05.24 в 15:20

Предизвикателствата пред висшето образование обсъдиха на форум в ИУ

Качеството и развитието на висшето образование в България са основен акцент в провеждащия се в Икономическия университет във Варна семинар, органзииран съвместно с Националната агенция за оценяване и акредитация. Форумът беше открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и ректора на Икономическия университет проф. Евгени..

публикувано на 27.05.24 в 14:37

Екскурзоводи против становище на КЗК, според което всеки може да упражнява професията с информация от нета

Организациите на екскурзоводите у нас са готови да обжалват решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което отпада регулацията и необходимостта от лиценз на професията и   позволява чуждестранни екскурзоводи да изнасят беседи у нас. Това каза Христина Неделчева от Съюза на българските екскурзоводи за Радио Варна. По думите й становището..

обновено на 27.05.24 в 11:06