Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ подновиха преговорите за правителство

Автор:
Снимка: БТА

ПП-ДБ подновиха преговорите с ГЕРБ-СДС в Народното събрание, водени от номинираните за премиери от двете коалиции Николай Денков и Мария Габриел и в присъствието на лидерите на политическите формации, предаде БНР.

Подновяването на преговорите за съставяне на парламент стана в кабинета на председателя на парламента като първи без коментар напуснаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Томислав Дончев, председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, а след нея и Мария Габриел.

Срещата напусна и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, а на разговорите към 12 часа продължаваха да бъдат Асен Василев, Николай Денков, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Засега не е ясно какви конкретни условия са поставени от ГЕРБ и какви отстъпки са готови да направят "Продължаваме промяната- Демократична България".

Преди срещата номинираният за премиер Николай Денков увери.

"Да, има размразяване".

И заяви за необходимост от редовна власт, като видя опити за провал на преговорите:

"Това, което в момента виждаме, е един опит да бъде бламирано решението на гласоподавателите".  

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, разговорите трябва да продължат, "защото хаосът в държавата вече е тотален и тук не става въпрос за личности дори, съдебната реформа си има цена".

И отново потвърди формулата за експертен кабинет, която обаче остава под въпрос.

Преди срещата стана ясно от Денков, че ПП не са склонни да се съгласят Асен Василев да не е част от бъдещ кабинет.

"Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да може да свърши работа при тези трудни обстоятелства".

Въпреки че Борисов подчерта, че е важна подкрепата на ДПС за правителство, за да се случи конституционната реформа, лидерът на ДПС Мустафа Карадайь напълно изключи в него да участват "Продължаваме промяната" въпреки позицията на движението за нуждата от редовно правителство.

"Аз не мисля, че такъв тип хора трябва да бъдат овластени. Ако вие искате да бъдат съучастници в този процес, ние няма как да бъдем съучастници".

От "Възраждане" призоваха за връщане на мандата и предсрочни избори.

БСП са последователни в позицията си, а от "Има такъв народ" също се възпротивиха. Депутатът Станислав Балабанов заяви:

"Видимо тези две формации вървят към изключително уродливо правителство".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Литургията на Цветница във варненската катедрала

Десетки варненци и гости на града дойдоха в катедралния храм „Успение Богородично“във Варна, където архиерейска света литургия отслужи Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Сред присъстващите на боогослужението имаше много именици, а негово Високопреосвещенство митрополит Йоан поздрави всички присъстващи с празника и..

публикувано на 28.04.24 в 13:56

Илон Мъск проведе преговори в Китай

Технологичният милиардер и главен изпълнителен директор на „Тесла“ Илон Мъск беше в Китай за разговори в неделя, това е второто му пътуване за по-малко от година до най-големия пазар за електрически превозни средства в света. Китайският държавен телевизионен оператор CCTV каза, че Мъск - един от най-богатите хора в света - е провел среща с..

публикувано на 28.04.24 в 13:13
Традиционното албанско ястие тав коси – агнешко с кисело мляко и ориз. Снимка: Васко Василев-Базилио

Около 30 лв./кг. струва агнешкото на пазара, от производител е по 10 лв./кг.

От 17 лв. до 28 лв./кг. струва агнешкото за Великден на най-стария пазар у нас - Женския пазар в столицата, предаде  БГНЕС. Само седмица преди Великден цените са следните: Шилешкото без кости е на цена от 17 лв./кг, агнешката плешка е на цена от 23,99/кг.,..

публикувано на 28.04.24 в 12:43

Хърватия търси пенсионери за работа

В Хърватия се появяват все повече се появяват, които предлагат работа само на пенсионери, което показва, че работодателите имат голяма нужда от тази категория жители, предаде N1. По принцип от 2019 г. пенсионерите могат да работят на непълен работен ден, 20 часа седмично, заедно с пълния размер на..

публикувано на 28.04.24 в 12:23
Папа Франциск

Папата на посещение във Венеция в първото си пътуване от месеци насам

Папа Франциск ще посети Венеция на 28 април - първото му пътуване извън Рим от седем месеца насам, което ще бъде внимателно наблюдавано на фона на опасенията за крехкото здраве на 87-годишния папа. Аржентинският понтифик обиколи света през 11-те си години като глава на Католическата църква, но не е..

публикувано на 28.04.24 в 10:05

Топла и слънчева неделя

Днес ще бъде слънчево, със слаб вятър от североизток. Минималните температури ще са между 5° и 10°, в София - около 7°, а максималните - между 20° и 25°, в София - около 22°. След обяд над източните и планинските райони ще бъде с купеста облачност, но вероятността за валежи е малка...

публикувано на 28.04.24 в 08:55
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Днес Габриела Наплатанова встъпва в длъжност като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). Мандатът й ще е за срок от шест месеца - до 27 октомври. След това, отново за шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева. До избора на..

публикувано на 28.04.24 в 08:53