Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Областният управител на Варна отмени заповедта за спиране на движението на автомобили по Крайбрежната

Настоящата организация остава до произнасянето на Общината

| обновено на 08.06.23 в 16:20

Областният управител на Варна Марио Смърков е отменил със своя заповед заповедта на предшественика си Благомир Коцев, с която беше спряно движението на автомобили по Крайбрежната алея от 8 юли миналата година. Причината е получено становище от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, подкрепено и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че крайбрежният участък не е алея, а улица и следователно областният управител няма правомощия да издава заповеди за регулиране движението по нея.

Смърков уточни, че настоящата организация и забраната на движение на автомобили по крайбрежната ивица остава до произнасянето на Общината.


Смърков обясни, че в 14-дневен срок от Общината трябва да излязат със своя заповед дали да бъде спряно отново движението на автомобили по Крайбрежната алея или да бъде възстановен старият режим.

"Задължавам дирекция "Национален строителен контрол" да извърши проверка за законосъобразността на извършените строителни дейности върху брегоукрепителните съоръжения в петте поземлени имота, които представляват цялата крайбрежна алея, и да представи на областния управител становището си", посочи Смърков.

Той припомни, че с писмо от 31 август 2021 г. е запознал отговорните институции с това колко е сложна ситуацията с движението по Крайбрежната алея на Варна. На 23 декември същата година той пише писмо и до Гроздан Караджов (тогава регионален министър) и Анжелина Тотева (зам.-председател на ДА "Безопасност на движение по пътищата"). Отговорът на това писмо се получава на 15 март 2022 г., когато областен управител на Варна е Благомир Коцев. В него Караджов обяснява, че цялата Крайбрежна алея е отговорност на областния управител.
Дамбата, посочена като крайбрежна алея, не е проектирана да изпълнява функции на път или на улица за преминаване на моторни превозни средства. "Именно този текст, след като е внесен за обсъждане в Комисията по безопасност на движението, е послужил като основание на господин Коцев да издаде заповедта, с която да спре движението по Крайбрежната", допълни Марио Смърков.

На 7 септември следва писмо от РДНСК, че след анализ на документацията, се прави извода, че Крайбрежната алея е предвидена за улица. "Касае се за съществено противоречие между твърдението на министър Караджов и становището на РДНСК", каза областният управител.

Затова той е решил да поиска още едно мнение. "Направил съм запитване до МРРБ, откъдето дойде потвърждение на писмото на РДНСК - че е улица", допълни Смърков.

Съобразно Закона, управлението на улиците и пътищата е отговорност на кмета на Община Варна. "Следва регулацията на движението оттук нататък да бъде извършвано от него", допълни Смърков.

Подробностите чуйте в звуковия файл:

 

По публикацията работи: Олга Карова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Тирове с висока скорост преминават през с. Тополи, жители се притесняват от инциденти

Жители от Тополи се оплакват от преминаващи с висока скорост тирове и камиони през центъра на селото. Оказва се, че това се случва от години и може да стане инцидент, притесняват се местните. Те допълват, че никой не взема мерки.  Даниела Стойнова разговаря с Йордан Христов, изпълняващ длъжността кмет на кметство Тополи.  "Да, много пъти са се..

обновено на 04.10.23 в 09:29

Продължават ремонтите в района на Свободния университет, как стигат до там студентите?

Истинско предизвикателство се оказва преминаването на живеещи, работещи и учещи в района на Ален мак и Кабакум заради паралелни ремонти по ул. „Боян Бъчваров“ и ул. „Петър Попов“. В момента до Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се стига единствено с автобус номер 9 , който не обслужва спирките след учебното заведение заради..

обновено на 04.10.23 в 08:49
Никола Рахнев

"Гората.бг" ще дари български учебници на децата в Тараклия

Доброволци от инициативата "Гората.бг" тази сутрин отпътуваха за молдовския град Тараклия, който е едно от средищата на бесарабските българи. В рамките на кампания, организирана от "Гората.бг" , бяха събрани хиляди учебници, книги, български знамена, както и мебели и дори апарати за измерване на кръвно налягане.  Днес и утре те ще бъдат дарени..

публикувано на 04.10.23 в 08:35

Депутатите ще обсъждат споразумението със синдикатите в енергетиката

Очаква се днес на извънредно заседание парламентът да обсъди проект на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено вчера. Вносители на проекторешението са народните представители Кирил..

публикувано на 04.10.23 в 07:53

Множество пострадали при стрелба в Балтимор

Няколко души са били простреляни в близост до университетски кампус в американския град Балтимор късно снощи, съобщиха официални лица, цитирани от АФП. Полицейското управление на Балтимор (BPD) съобщи, че реагира на "ситуация с активен стрелец" в близост до кампуса на Морганския държавен университет.  Университетът призова студентите и..

публикувано на 04.10.23 в 07:27

Без ток днес ще са райони в Девня и Дългопол

·   от  04.10.2023  г. до  06.10.2023  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия по искане на ЕСО, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: част от гр. Девня, кв. Химик – клиентите, електрозахранени от ТП 14 ·   На..

публикувано на 04.10.23 в 06:13
Изгрев в Бяла

Слънчево време в сряда

Днес ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е слаб от южна четвърт, по-късно през деня по крайбрежието до умерен от югоизток. Сутринта във вътрешността на района ще е по-студено с минимални температури между 5 и 10 градуса, по Черноморието 10-15. Максималните температури ще се повишат и ще са между 22° и 27°, за Варна 24°.  Вълнение на морето 2,..

публикувано на 04.10.23 в 05:59