Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Ивайло Митковски: Отмяната на забранителната заповед за движение на автомобили по крайбрежната алея е безобразие

Решението на областния управител Марио Смърков да отмени заповедта на предшественика си за движение на автомобили по крайбрежната алея в морската столица е безобразие. Такова е становището на варненския депутат от ПП/ДБ д-р Ивайло Митковски. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ той заяви, че нещо хубаво е било разрушено.

Ако искаше областният управител по някакъв начин да запази този статут, той можеше да го направи. Сега прехвърля това решение в градината на общината, на кмета, на администрацията. Разбрах, че на областния управител правят впечатление и заведения в района на Долна Трака. Доколкото знам, те се намират там повече от 10 - 15 години. Много интересно, че когато се назначи новото правителство, такива неща влязоха в полезрението на различни държавни чиновници.

На въпрос дали смята, че това е координирано действие, варненският депутат заяви, че изтъква факти, но не е следовател. Радио Варна припомня, че през седмицата областният управител на Варна Марио Смърков отмени заповедта, забраняваща движението на автомобили по Крайбрежната алея. Тя бе издадена преди година от неговия предшественик Благомир Коцев и се отнасяше за участъка от Рибарския плаж до Втора буна.

Смърков обоснова решението си със становища от Министерството регионалното развитие и благоустройството и ДНСК, че отсечката е улица.

Бившият общински съветник от Демократична България заяви още, че фактът, на местните избори през есента, няма да спестят критиките си към общинската администрация. Той обяви, че тонът към кмета Иван Портних и общинския съвет няма как да бъде смекчен, без значение, че редовното правителство се ползва с подкрепата на ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС. Д-р Митковски отрече категорично, че може да бъде спусната партийна директива, местните избори да протекат без критики към общинските администрации на ГЕРБ.

Това което сме си говорили за управлението на Варна и на Портних, Балабанов, по никакъв начин не се променя. От много години имаме мнение за процесите в града, изградили сме имидж и не вярвам и едва ли някой ще си позволи такова отношение. А в ПП и ние, сме съвсем различни от тези на които решенията се спускат отгоре.

На въпрос, дали е очаквал, при старта на 49-тото НС и в най смелите си мечти, общо правителство между ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС, като се има предвид предисторията, предизборното говорене и най- вече обещанията пред избирателите, д-р Митковски отговори:

Правителството е избрано с мандата на ПП/ДБ. ГЕРБ подкрепиха правителството които ние предложихме и в него участва единствено Мария Габриел. Ситуацията беше и е такава, че трябваше да се състави редовен кабинет или да се отиде към трети мандат без да е ясно на кого ще бъде връчен от Радев. А след това, най- вероятно да се отиде към предсрочни избори.

Ние изпълнихме това което обещахме на хората, да излъчим правителство. Което до голяма степен е експертно, тъй като политическите фигури в него са изключително малко. Освен това, в последните няколко дни, различни представители на ГЕРБ поясняваха, че ние си носим отговорността за това правителство, така, че не приемам обвиненията, че управляваме заедно с ГЕРБ.

Варненският депутат не смята, че съвместното участие във властта с ГЕРБ би донесло дългосрочни репутационни щети, при положение, че този кабинет реално реши задачите заради които съществува. При такова положение, ПП/ДБ не само няма да загубят, а ще имат ползи, смята д-р Митковски.
(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)


По публикацията работи: Георги Бекяров
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергана Пенева: Във всяка глътка крафт бира има специално настроение

Първият фестивал на крафт бирата се провежда във Варна. От 28 септември до 8 октомври на площада до Община Варна продукцията си  представят над 12 български пивоварни и могат да бъдат опитани над 60 вида бира. Целта на Craft Beer Festival Varna е подпомагането на малките български пивоварни, популяризирането на техните собствени и..

публикувано на 02.10.23 в 08:00
Нина Йорданова

Кога да потърсим помощ от логопед?

Все повече деца у нас имат говорни нарушения. Необходимост от логопед вече има дори и при децата, които се развиват в норма. Малчуганите с подобен тип нарушения могат да имат затруднения още от ранна възраст, съответно да се демотивират и да изпитват трудност при социализация с връстниците им. Тези проблеми могат да бъдат коригирани чрез..

публикувано на 30.09.23 в 07:35
Доц. Владимир Досев

Езикова справка: кмет или градоначалник?

Близо месец от началото на предизборната кампания до местните избори все по-често ще се използва думата кмет. За да избегнат честата й употреба, мнозина употребяват като синоним думата градоначалник. Езиковедите са категорични, че това е голяма грешка. Откъде идва объркването?   Доц. Владимир Досев, ръководител на катедра „Езиково обучение..

обновено на 29.09.23 в 20:51

Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE): "Често красотата се съдържа в тъжната страна на музиката"

Интервю с Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE) PSYCHOTIC WALTZ и DEADSOUL TRIBE – две банди от метъл сцената, които се развиват в различни стилови посоки, но обединяващата фигура между тях е Devon Graves. Композиторът и вокалист ще направи самостоятелен акустичен концерт в София в клуб „Live&Loud” на 7 октомври. Съпорт ще бъде Tony..

публикувано на 29.09.23 в 20:50

Китаристи: При преподаването на деца най-важното е те да се влюбят в музиката

Боян Дойчев е ръководител на  Китарен Център за млади творци във Варна и член на управителния съвет на  сдружение "Приятели на Класическата китара" във Варна. Той, заедно с Давид Дяков, организира майсторски клас в морската столица. Дяков е тръгнал от варненската школа и е част от  от световната китарна сцена, лауреат е на множество от най-престижните..

обновено на 28.09.23 в 21:27

John McEntee (INCANTATION): "Преводът на емоцията се съдържа в агресията"

Интервю с John McEntee и Chuck Sherwood (INCANTATION) „Unholy Deification”! Новият опус на INCANTATION бетонира статута им като една от най-агресивните дет метъл банди. В същото време с новия диск групата разкрива в пълна степен дълбочината на творческото си начало. „Unholy Deification” е под номер 13 в дискографията на INCANTATION. Той не е..

публикувано на 28.09.23 в 21:15

Ели Скорчева: Актьорът трябва да оправдава и да обича всеки свой герой

Новата продукция на режисьора Стефан Командарев - „Уроците на Блага“, дойде на Фестивала на българския филм „Златна роза“ с много висока заявка. Той вече триумфира на МФФ Карлови Вари 2023 с Голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, с Наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева и с Наградата от екуменическото жури за отстояване..

публикувано на 27.09.23 в 08:20