Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Христов: Много от депутатите на ГЕРБ гласуваха за настоящето правителство със сериозни вътрешни конфликти.

Много от депутатите на ГЕРБ са гласували за настоящето правителство със сериозни вътрешни конфликти. Това каза варненският депутат от партията Павел Христов. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“. „ГЕРБ е монолитна партия, но различното мнение винаги се е ценяло“- каза той на въпрос, дали и други депутати от коалицията, споделят мнението на Делян Добрев който гласува против настоящия кабинет:

Делян Добрев ясно показа, че ние няма да сме безкритични и няма да мълчим за неща които не одобряваме. Що се отнася до това, дали има и други недоволни, няма да се залъгваме, много от нашите депутати натиснаха копчето със сериозни вътрешни конфликти. В крайна сметка обаче, това е колективно решение и ние сме част от този колектив. Убедени сме, че най – доброто за страната е стабилно правителство и за това тези компромиси бяха направени. И на партийно и на персонално за нас депутатите ниво.

Павел Христов допълни, че правителството и парламентарните мнозинства не са въпрос на мечти, а въпрос на диалог, на приоритети, както и справяне с текущи задачи и проблеми. Крайната цел разбира се е да се подобрява качеството на живот в страната ни.

Варненският депутат каза, че решението е било трудно, със сигурност. "Дали е било очаквано? И в предизборната си кампания и в предишни парламенти, ясно сме давали знак, че политическата програма която стои най- близко до нашата е тази на ПП/ДБ". За нас никога не е било чуждо да започнем разговори с тях. Според него, очевидно е трябвало да мине един естествен цикъл на противопоставяне, на политически противоборства. След него се е стигнал до логичния етап, в който всички участници в този процес са били достатъчно зрели и помъдрели, които да стигнат до извода, че държавата е преди партиите. Интересът на гражданите е преди партийния интерес, допълни Христов.

Смирението е това, което може да доведе до успех в един подобен политически процес.

На въпрос, дали ГЕРБ/СДС са били по смирени, с оглед отстъпките които са направили- правителство с мандат на втората по големина партия и без министри на ГЕРБ в кабинета, Павел Христов заяви, че това не е състезание по смирение, а по скоро формулата по която е съставено това правителство. ГЕРБ, по думите му, са проявили мъдрост, защото без подкрепата на партията, никой не си е правил илюзията, че ще има редовно правителство.

Варненският депутат заяви, че основните приоритети пред кабинета Денков/Мария Габриел са шенгенското пространство, еврозоната и плана за устойчивост и развитие. „Не очаквам слънчеви пътеки и безоблачно небе, със сигурност ще има турболентнции, вероятно ще има конфликтни моменти. Това няма как да бъде избегнато, до вчера бяхме идейни противници и бяхме от двете страни на барикадата. Сега се учим да си вярваме и да работим заедно.

Водещ: И все пак, гласувахте различно буквално дни преди гласуването на кабинета, на второ четене в Закона за съдебната власт, с които Националната следствена служба се отделя от прокуратурата. А тази седмица, когато се избираше състава на комисията по конституционни въпроси.

Това че сме излъчили общо правителство, не означава, че сме изравнили мирогледа си за всички въпроси. Ние сме отделен политически субект, отделна коалиция с наша програма и визия за някои неща. Съвсем очаквано е да имаме различни мнения и гласувания по теми които не касаят генерално общите приоритети.

В коментар за предстоящите местни избори, Павел Христов заяви, че до сега националните кампании са били „всички срещу ГЕРБ“ и „ГЕРБ е най- голямото зло“. Оказа се, каза той, че нито сме толкова лоши, нито сме толкова зле. Варненският народен представител добави, че само с лозунги и слогани не се управляват нито държава, нито общини.

По повод кандидатурата за кмет на Варна, която ГЕРБ ще издигнат през есента, народният представител заяви, че едва ли има чудене, тъй като морската столица си има кмет и той се казва Иван Портних.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега..

публикувано на 18.04.24 в 13:27

Организират акция по почистване на Варна на 27 април (ВИДЕО)

Предстоящата кампания за пролетно почистване на града, ремонтните дейности на територията на общината и теми, свързани с културната инфраструктура коментираха кметът на Варна Благомир Коцев и екипът му. Kметът каза, че предстоят серия от инициативи за почистване на града. Мащабна акция, в която всеки може да се включи, е предвидена за 27 април.  Коцев..

публикувано на 18.04.24 в 12:52

Във Варна тази събота предаваме капачки и стотинки

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 18.04.24 в 12:47

Няма да има заседания на НС по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите, предаде БНР. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 12:29
Пропадане по ул.

Две коли пропаднаха на улица "Антим Първи" във Варна

Две коли пропаднаха рано тази сутрин на улица "Антим Първи"7 в центъра на Варна в изкоп зарит с чакъл. Причината е проливният дъжд, който е с количество 17 литра на квадратен метър. В района има нова кооперация, която е била присъединена към канализацията.  Първата кола попада в хлътналия участък в лявата лента, малко след това предницата на..

публикувано на 18.04.24 в 10:07

Задръствания и наводнени подлези във Варна - ОБНОВЯВА СЕ

Наводнен е подлезът пред жп гарата във Варна, който от ноември миналата година беше в ремонт за поставяне на хидроизолация. Големи задръствания се образуваха в дъждовното утро във Варна. Репортерите на Радио Варна видяха тапи в трафика по бул. "Владислав Варненчик" в посока към летището, по бул. "Васил Левски" (от РЗИ до бул. Осми приморски..

публикувано на 18.04.24 в 08:51

Катастрофа затруднява движението по пътя Добрич - Варна

Движението по пътя Добрич - Варна е ограничено в района на Любен Каравелово поради пътно произшествие.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: Варна - Аксаково - Кичево - Долище - Новаково - Добрич. Трафикът се регулира от „Пътна полиция“.

публикувано на 18.04.24 в 08:33