Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

НОИ: Българският пенсионер получава средно 735,48 лева на месец

Снимката е илюстративна
Снимка: архив-БНР

Най-високите пенсии са в София-град - средно 896 лева, следвани от  Бургас и Перник - съответно 817 и 808 лева. Това сочат най-новите данни на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината. Най-ниски са пенсиите в Кърджали - 592 лева и в Разград - 607 лева.

Според данните мъжете в България получават по-високи пенсии от жените, като средните им размери са съответно 831 и 669 лева.

Българският пенсионер получава средно 735,48 лева на месец, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ), цитирани от БНР.

Най-високи са пенсиите в София-град, а най-ниски - в Кърджали и Разград

Към 31-ви март тази година пенсионерите са общо 2,029 млн. души. Разпределението на хората по групи, според месечните размери на парите им, сочи, че всеки четвърти или над половин милион души е с пенсия до минималната от 467 лв., 416 хил. души получават от минимума до 600 лева.

Данните показват още, че 2184-ма са хората с пенсия от 3000 до максимума от 3400 лв. Само 760 са пенсионерите на тавана от 3400 лв., а 341 - над него. По закон таванът не важи за хора, които са били президент и вицепрезидент на Република България, Председател на Народното събрание, министър-председател или съдия в Конституционния съд.

Близо 684 хил. души получават така наречената "вдовишка добавка", която е 26,5% от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг или съпруга. Така наречената "добавка за чужда помощ" вземат малко над 65 хил. души.


По публикацията работи: Мария Костова
ВИЖТЕ ОЩЕ

КТ "Подкрепа”: Няма оптимизъм за исканията на енергетиците и миньорите

„Да видим какво ще ни предложат управляващите, но няма оптимизъм в нашите редици, няма доверие от 2017 г.“. Това заяви Димитър Манолов, президент на синдикат “КТ Подкрепа”, предаде БГНЕС. Манолов подчерта че ще имат 6 искания пред партиите, част от мнозинството и пред премиера акад. Николай Денков. Манолов призова всички партии да вземат единна..

публикувано на 03.10.23 в 12:48

Митничари от Лесово задържаха 15 000 кутии контрабандни цигари и фалшиви маркови стоки

Служители от Митнически пункт „Лесово“ откриха 300 000 къса (15 000 кутии) контрабандни цигари и недекларирани „маркови“ облекла в микробус, превозващ колети с текстилни изделия, предаде БНР-Бургас. Водачът, турски гражданин, е превозвал 66 колета с текстилни изделия от Турция за Германия през България. При физическа проверка на микробуса митническите..

публикувано на 03.10.23 в 11:02

Членовете на ВСС несъгласни с част от предложените промени в Конституцията

На извънредно заседание Пленумът на Висшия съдебен съвет изрази несъгласие и резерви по някои от предложените промени в Конституцията. Те приеха общо становище, което предстои да бъде изпратено към Народното събрание.  Кадровиците разкритикуваха предложените промени в основния закон, като изразиха резерви срещу някои от тях, а именно - разделянето на..

публикувано на 03.10.23 в 10:46

Каква е организацията за движение в района на Терапията?

Всеки ден варненските шофьори попадат в тапи и задръствания заради ремонтите в града. Два участъка по бул. "Христо Смирненски" са особено невралгични - този над Цветния квартал и този в района на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Марина". Организацията на движението в района на Терапията често се променя, а това затруднява..

обновено на 03.10.23 в 10:42

Варна се включва в Световния ден на ходенето

За 31-ви пореден път Варна се включва в Световния ден на ходенето. Той ще се проведе на 7 октомври в местността Аладжа манастир, съобщиха от пресцентъра на Общинската администрация.  Сборният пункт ще бъде от 10 часа на последната спирка в жк. "Виница" на автобусна линия №31. Организиран е пешеходен поход с водач до Ковшак чешма. За участниците на..

публикувано на 03.10.23 в 10:19

Горя пожар в склад за хартия в Бургас

Хале, в което има и склад за хартия, горя тази сутрин в бургаския квартал Лозово. Сигналът за инцидента е подаден към 6:33 ч. Пет противопожарни автомобила с 15 пожарникари се включиха в гасенето на огъня, който вече е локализиран, каза за БНР Бургас старши комисар Николай Николаев директор на бургаската пожарна. Работата на екипите беше..

публикувано на 03.10.23 в 09:55

Шест електробуса пуснаха пробно по две линии във Варна

Шест от новите електробуси вече са пуснати в експолоатация пробно по варненските улици. Те се движат от няколко дни по две от линиите на Градския транспорт - 148 и 209. Превозните средства се зареждат на две бързи временни зарядни станции, които се намират на обръщачите на "Почивка" и в кв. "Владислав Варненчик", съобщи Николай Антонов, директор на..

обновено на 03.10.23 в 09:22